Видиш Мехо, говедо једно, то није мухамедански већ СРПСКИ БАТАЉОН!

0
(0)

Предсједник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровића поднио је Граду Београду иницијативу за постављање спомен-плоче „мухамеданском батаљону“, који је учествовао у одбрани Београда 1915. године.

У иницијативи, упућеној градској Комисији за споменике и називе тргова и улица, Омеровић наводи да је, према доступним историјским подацима, у одбрани Београда 1915. године учествовало и 15 одсто војника који су били муслиманске вјероисповијести.

„То је био 4. батаљон 10. кадровског пука, који је заједно са 7. пуком чинио кичму одбране Београда. Тим батаљоном је командовао каплар Шемсо Мидовић из Сјенице“, подсјећа Омеровић и истиче да је та јединица „пружила одсудну и најупорнију одбрану у центру Београда“.

Омеровић предлаже да се у непосредној близини мјеста, гдје је стајала Мидовићева барикада – код Народног позоришта или Народног музеја – постави спомен-плоча посвећена овом значајном догађају за одбрану Београда.

Он истиче да се овом иницијативом мора отргнути од заборава улога припадника бошњачке националне мањине у одбрани Београда.

„Осим наше људске обавезе и захвалности тим људима који су дали свој живот бранећи Београд, ако смо одговорни морамо мислити и на нашу будућност. То је посебно важно данас када смо сведоци појачаних тензија на релацији две државе и два народа, са запаљивом реториком“, навео је Омеровић.

Он додаје да је сигуран да ће овакав однос према припадницима једне националне мањине, која је учествовала у српској војсци и бранила Београд, допринијети јачању добрих односа и повјерења.

„Надам се да нам је то свима циљ. Позитивну улогу Бошњака у одбрани Београда морамо истаћи и учинити видљивим у култури сећања и јавне комеморације. Достојно обележити тај део херојске одбране Београда је наша обавеза. Дугујемо то овим војницима“, навео је Омеровић.

Извор: СРНА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend