fbpx

Вијести: Влада Црне Горе кредитирала шефа једног од највећих светских нарко картела, Васо Илић демантује

0
(0)

Црногорска влада је преко свог фонда кредитирала Васа Улића за кога се сумња да је шеф једног од највећих светских нарко картела, пишу “Вијести”.

Улић је дозволу за кредит од 42.000 евра од Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) добио крајем фебруара 2011. године, како би завршио изградњу свог винског центра у подгоричком насељу Какарицка гора.

Тај кредит добила је његова компанија Monte Shiraz.

Тада је, према документима у која је имао увид Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ), Улић осим новца ИРФ-а добио још 18.000 евра кредита од једне црногорске банке, која је била посредник у том кредитном послу.

Аустралијска медијска компанија “News Corp” пре два дана објавила је текст о једном од највећих светских картела, на чијем је челу, како тврде, Улић, али је он то у разговору за “ЦИН-ЦГ” негирао.

Тамошњи медији пишу да се тај картел бави шверцом хероина, кокаина, метамфетамина и канабиса и годишње, само у ту земљу, увезе око шест тона дроге, а према истим подацима, базе те светске криминалне групе су у Црној Гори, Шпанији и Холандији.

То није први пут да се име Васа Улића помиње у аустралијским медијима.

У новембру 2009. године медиј “The West Australian” објавио је извештај са суђења Фабијану Куејду и Димитриосу Пападимитрију, којима се судило да су у саизвршилаштву са Радетом Љубојом и Дејаном Меданом шверцовали велику количину дроге МДМА – врсте метамфетамина, кључног састојка екстазија у периоду од јула 2007. до маја 2008. године.

Приликом хапшења, аустралијска полиција је запленила 44 килограма метамфетамина (35,2 чистог МДМА – вредности између 8.800.000 и 30.000.000 долара у уличној продаји у тој земљи).

У новинарском извештају наведено је да је полиција пресрела и снимила 200 телефонских разговора те шверцерске групе. Разговори су вођени на српском језику, тако да су у судници слушали превод на енглеском.

“Речено је да је ‘пети човек’ – Васо Улић из Црне Горе, координатор увоза те дроге”, пише у тадашњем тексту “The West Australiana”.

Суђење групи од четворо ухапшених завршено је осуђујућом пресудом. То се може виђети на сајту Аустралијског савезног тужилаштва – Фабијан Куејд осуђен је на 17 година затвора, Љубоја 25, Пападимитриу 17, Медан 14, али му је казна касније смањена на 12 година.

Медиј “The West Australian” у јулу 2010. године на основу својих полицијских извора објавио да су два трговца дрогом Илија Суботић и Владан Микетић повезани са нарко картелом Улића и да су били његови војници – пешадија.

Суботић и Микетић, наводи тај медиј, у новембру 2005. године побјeгли су из аустралијског затвора “Карнет”, а то бекство утицало је да се затвори у наредном периоду боље обезбеде.

Аустралијски медији наводе да је потврђено да црногорско тужилаштво има велики досије о Улићу и другим личностима у земљи, као део међународног налога за хапшење како би се разбио нарко картел.

„Међутим, тужиоци разматрају те информације већ готово годину, упркос томе што су под притиском других европских држава које Црна Гора жели да импресионира на путу ка ЕУ. Иако не постоји споразум о изручењу са Црном Гором, и црногорска и српска полиција активно раде са аустралијским колегама како би утврдили да ли је у склопу овог глобалног криминала почињено неко кривично ђело на локалном нивоу, како би налози за хапшење могли бити спроведени, а те особе оптужене овђе“, наводи ”News Corp”.

У Врховном државном тужилаштву и Специјалном тужилаштву, јуче нису хтели ни да потврде, али ни да негирају информацију да се баве Улићем.

„О томе вам ништа не можемо рећи. Схватите“, казао је саговорник „Вијести“ из тужилаштва.

Васо Улић у Подгорици има двије фирме – “Monte Shiraz” и “Meldeep Pty Limited”.

Улић је 2. јуна 2003. године основао “Meldeep Pty Limited”, на адреси Немањина обала, Хотел Црна Гора, односно адреса на којој се сада гради велелепни хотел “Хилтон”.

Делатност те активне фирме били су хотели и мотели са рестораном. У мају 2010. године аустралијски медиј “The West Australian” писао је, између осталог, о Улићевој компанији “Meldeep Pty Ltd”, која се у тој земљи бави некретнинама, а са чијим запосленим се састајао Фабијан Куејд, који је осуђен због трговине дрогом. Тај медиј пише да се Куејд још 2003. у Риму састао са Улићем.

Фирма “Monte Shiraz”, која се бави производњом вина и грожђа, основана је средином априла 2010. године. Према катастарским подацима из августа прошле године, у које је ЦИН-ЦГ имао увид, Улић у подгоричком насељу Какарицка гора поседује 44.916 метара квадратних непокретне имовине.

Према најновијим катастарским подацима на имовини Улића – две куће од 473 и 249 квадрата на Какарицкој гори, уписан је терет “без грађевинске дозволе”. У том делу Подгорице велики број кућа нема грађевинску дозволу.

На најновијем списку блокираних правних лица и предузетника Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ) налази се и Улићева фирма “Meldeep Pty Limited”. Та фирма 31. маја имала је порески дуг од 15 евра, а њен рачун је у блокади око шест година – 2.241 дан.

Вијести

„Докажите да сам највећи нарко-бос на свету“

Подгоричанин Васо Улић којег је Њуз корп из Аустралије описао као боса једног од водећих наркокартела на планети каже да ови наводи нису тачни.

Улић је за „ЦИН-а ЦГ“ рекао да живи слободно и да би волио да види наводну оптужницу која је против њега подигнута у Аустралији.

Он је у разговору са новинарком „Центра за истраживачко новинарство“ потврдио да је добио кредит од владиног Инвестиционо-развојног фонда, који уредно враћа.

Кометаришући писање медија да сте шеф једног од највећих наркокартела на свијету, Улић каже да то није тачно.

„Прво, живим слободно, овде и свугде. Друго, да су наводи тачни, не бих разговарао са вама. Нека пише ко шта хоће, ја бих волео да видим ту оптужницу против мене. Волио бих да видим да постоји оптужница у било којој земљи света против мене. Волео бих да видим да у аустралијској полицији постоје докази о тим тонама дроге, оружју или убиствима, а ја сам још жив и нисам у затвору. У Аустралији постоји закон и ја сам већ ангажовао адвокате. Нећу демантовати писања медија, али хоћу да видим има ли право неки новинар да дође и пише нешто без икаквог доказа. Ево ту је полиција Црне Горе, Еуропол, БИА…“, рекао је Улић.

На питање да ли је тачно да по шест тона дроге годишње у Аустралију не може да уђе без његовог знања, Улић одговара да би волео да знам где је пао тај кокаин и ко су људи оптужени за то.

„Пишу да сам умешан у девет убистава и шверц шест тона дроге што је отишло у Аустралију, а нико није оптужен и никоме се ништа није десило. Не може бити да сам само ја организатор, а да се нико други не помиње. Дошао је новинар до информација, а како је дошао, на чију иницијативу и ко га је довео, не знам. Живим врло часно и поштено у Црној Гори. Ја сам отишао 1972. године са породицом у Италију, а 1974. у Аустралију. Не 1979. године (како се помиње у тексту). У Црну Гору сам дошао 2003, а не 2005. године. Што се тиче навода да имам армију војске и да ме чувају . дођите слободно код мене кући где живим. Имам винограде и 5-6 хиљада чокота лозе у Какарицкој гори. Једну кућу смо градили отац и ја. Сви ту живимо. Имамо два аутомобила и то је све што имам у Црној Гори. Криво ми је што породица чита оно што пишу медији тамо“, рекао је Улић.

Он је потврдио да је његова фирма добила кредит од Инвестиционо-развојног фонда.

„Још га отплаћујем. Сигурно има три или четири године од тада. Знам да још годину или две морам да плаћам кредит“, навео.

CN-CG.ME

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић одбио да прими представнике Срба из Црне Горе, плаши се корона вируса

5 (3) Састанак предсједника Србије АлександраВућића са представницима Срба из Црне Горе, који је требало …

Ексклузивно: Милов усташки режим из страха пушта владику Јоаникија на слободу

5 (3) Према сасвим поузданим сазнањима из врха Демократске партије социјалиста (ДПС), црногорски режим је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *