Жељко Стојковић Фото: Зоран Лончаревић/Нова.рс

Виши суд у Београду стао у заштиту узбуњивача из ЕПС

4.2
(5)

Виши суд у Београду донео је решење којим се одређује привремена мера и забрањује Електропривреди Србије да на ниже радно место постави Жељка Стојковића, председника удружења Српски центар екологије из Лазаревца, који се нашао на мети директора ЕПС Милорада Грчића, када је покушао да укаже на неправилности у извођењу радова тог предузећа. Стојковић је тврдио да би илегално рударење могло да прибави противправну корист појединцима, али и трајно наруши културно историјско наслеђе, због чега је на крају предложена његова смена и постављање на ниже радно место. Одлука Вишег суда уследила је након писања Нова.рс о Стојковићевом случају, али и покретању поступка којим би он требало да добије статус узбуњивача.

“Оваква одлука суда је и вид подршке другим узбуњивачима, који су, или се тек припремају да пријаве неку корупцију или неправилности у својим срединама. Само се заједно и уз овакву сарадњу можемо изборити за праведније и транспарентније друштво”, казао је Стојковић за портал Нова.рс, напомињући да права битка на правном пољу тек предстоји.

Подсетимо, Стојковић је у разговору за портал Нова.рс истакао да је удружење којим председава, а које се бави заштитом животне средине и духовног и културног наслеђа, дуже време пратило рударске активности Kолубаре на подручју места Вреоци код Лазаревца, након чега су уочили извесна неслагања са урбанистичком и планском документацијом предвиђеном за извођење радова.

Место Вреоци већ годинама полако нестаје са карте Србије, под багерима и машинама за експлоатацију угља, а како су се најпре бројна домаћинства оштећена због овог јер ЈП ЕПС није испоштовао обавезу колективног пресељења насељеног места из програмске и планске документације која регулише ову област, сада су са на мети нашле чак и цркве – Црква Покрова Свете Богородице из 1872. и Црква брвнара из 1815. године.

Аутор: Тања Миловановић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радници Колубаре добили ратни распоред: Ово није било од ’99

0 (0) Обавештење запослених о распореду у случају ратног или ванредног стања узнемирило је раднике …

Дуговања за струју у милијардама, објављена листа највећих дужника

4.5 (8) „Електропривреда Србије“ објавила је списак од 20 највећих дужника по рачуну за струју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend