четвртак , 24 септембра 2020

Афера планатаже марихуане “Јовањица”: Почетак суђења 7. октобра

5
(2)

Почетак суђења Предрагу Kолувији, већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“, на коме је новембра прошле године заплењено готово четири тоне марихуане, и још девет особа, заказано је за 7., 8., и 9. октобар 2020. године, уводним излагањем.

Тужилаштво за организовани криминал оптужницу је подигло против Предрага Kолувије, власника пољопривредног газдинства “Јовањица”, и деветоро оптужених маја ове године, а она је потврђена 10. јуна. Kолувија и остали оптужени су током саслушања у тужилаштву негирали кривично дело за које се терете, а тужилац је на првом припремном рочишту прочитао оптужницу од скоро 400 страна.

Након тога, одбрана је крајем јула наставила са изношењем својих доказа, као и са изјашњавањем о онима које је тужилаштво предложило, односно које прихвата, а које оспорава. Припремно рочиште потом је настављено 26. августа, где су у излагањима браниоци окривљених износили своје доказне предлоге.

Адвокати петоро окривљених оспорили су готово све доказе тужилаштва, док су се са малим бројем предлога поступајућег тужиоца сложили. У вези са писаним доказима, оспорили су све оне који су прибављени на незаконит начин, а таква је, како су рекли, велика већина у овом поступку.

Фото: Филип Kраинчанић/Нова.рс

Подсетимо, за ову аферу српска јавност сазнала је крајем прошле године када је народни посланик Мирослав Алексић, на конференцији у Народној скупштини, указао на то да се МУП Србије није огласио поводом рекордне заплене дроге пронађене код Старе Пазове.

“Јовањица” је светлост дана угледала тек две недеља након хапшења Kолувије, а убрзо су испливале и нове чињенице, али и сумње у овом случају. Тако је Алексић указао и на наводне везе председника државе Александра Вучића и његовог брата Андреја са власником “Јовањице”. Он је тада истакао и да има сазнања да је ухапшени Kолувија након привођење звао брата председника Србије. Ипак, овај информација није потврђена.

Ставише, наводно вештачење Kолувијиног телефона накнадно је и потврдило да није било било комуникације између њих двојице.

У медијима се у више наврата говорило и да би због овог требало саслушати браћу Вучић, међутим, на списку сведока тужилаштва, на коме је више од 100 имена, не налазе се ни председник држава, а ни његов брат.

фото: Принтскрин РТВ Стара Пазова

Иначе, већински власник фирме “Јовањица” ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом. Тада је откривено да се у пластеницима на овом имању налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса.

Ова афера од самог откривања изазива велике контроверзе у јавности. Тако су поједини медији открили да је “Јовањица” добила најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза у укупном износу од 3,9 милиона евра. Нове сумње у то да ова афера није могла да прође без знања државног врха бацила је и чињеница да су имање “Јовањица” често посећивали поједини политички функционери, међу којима је и министар одбране Александар Вулин, затим Драгомир Петронијевић из Градског већа Београда, али и Драган Сикимић, који данас води Агенцију за борбу против корупције.

Сумње нису утихнуле ни у месецима након откривања афере, па је тако, у наставку истраге случаја “Јовањица”, ухапшено пет припадника БИА и МУП, А. Т, Б. Р, Р. Б, Милан K. и З. Б. Ухапшени Милан K. је, иначе, бивши шеф обезбеђења некадашњег директора полиције Милорада Вељовића.

Аутор: Тања Миловановић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *