fbpx

Влада на конкурсу за медије дала 5 МИЛИОНА фирми која нема НИЈЕДНОГ ЗАПОСЛЕНОГ?!

0
(0)

Министарство културе и информисања је у првој половини ове године определило око 10 милиона евра за финансирање медија у Србији, док је рекордан износ из републичког буџета додељен “медијској” фирми која нема запослене.

Ово се наводи у истраживању Независног удружења новинара Србије (НУНС), у коме се истиче да је на конкурсу Министарства за телевизијске пројекте највећи износ од 4,9 милиона динара додељен београдској фирми “Ессентис”, која је регистрована за производњу медијских садржаја 7. марта ове године, само дан пред закључење конкурса. Зајечарска медијска кућа “За медиа” јавно је негодовала због спорних резултата републичког конкурса, а установила је и да “Ессентис” нема запослених, односно да ни оснивач и директор предузећа Татјана Лукић није запослена у том предузећу. Други највећи износ од четири милона динара припао је новосадској Агенцији за услуге рекламе и маркетинга “РаyДреам Продуцтион”, која није регистрована за производњу медијских садржаја, већ за услуге рекламирања и маркетинга.

“Те две назови медијске куће добиле су чак 12 одсто од укупно опредељних 72 милиона динара, у конкуренцији 225 пројеката телевизија, удружења грађана, агенција из целе Србије”, навео је НУНС. Додају се да је међу локалним самоуправама, највећи износ за суфинансирање медијских садржаја опредељен конкурсом града Новог Сада – 65.224.000 динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Велико Градиште – само 800.000 динара. Највише пројеката, чак 53 одобрено је и финансијски подржано на конкурсу општине Ивањица, на којем је расподељено 17,5 милиона динара.

НУНС је подсетио да су били сумњиви критеријуми по којима је Комисија Министарства одлучивала о томе коме ће средстава бити додељена.Тим поводом су раније новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) у заједничком саопштењу оценила да је “Министарство обесмислило процес конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања именовањем великог броја компромитованих медијских и парамедијских радника, из фантомских или власти блиских удружења у конкурсне комисије”.

Удружења су указала и да су у комисије Министарства именоване “особе које су у претходном периоду, на локалним конкурсима додељивали новац искључиво медијима блиским власти, а у комисије су именоване и особе које су стручној јавности потпуно непознате”. Зато су НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес одлучили да повуку своје представнике из комисија Министарства, а након доношења решења о расподели, удружења су одбила новац опредељен за суфинансирање њихових пројеката. Удружења су позвала Владу да предузме “једини логичан потез” и смени министра Владана Вукосављевића и државног секретара Александра Гајовића због скандалозно спроведеног конкурса на којем је медијима из буџета расподељено нешто више од 260 милиона динара.

(извор: истиномер.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *