fbpx

Влада намерава да се задужи преко 7 милијарди евра у 2015.

0
(0)

Влада Србија планира да се у 2015. години задужи 706,6 милијарди динара за потребе финансирања буџетског дефицита, набавку финансијске имовине и отплату главнице кредиторима, наводи се у данас објављеном предлогу буџета.

Према Предлогу буџета Србије за 2015, објављеном на сајту Скупштине (парламент.гов.рс) највећи део новца држава ће обезбедити емитовањем хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту у домаћој и страној валути и то у износу до 450 милијарди динара.

Емитовањем еврообвезница на међународном тржишту Влада Србије намерава да обезбеди до 180 милијарди динара.

Планирано је да се до 79,3 милијарде динара обезбеди из зајмова домаћих и медјународних комерцијалних и мултилатералних финансијских институција и иностраних влада.

Задуживање би требало да омогући покривање буџетског дефицита од 191,3 милијарде динара и издатака за отплату кредита од 509,6 милијарди динара и набавку финансијске имовине од 5,6 милијарди динара.

Трошкови за отплату кредита односе се на издатке до 450,5 милијарди за отплату главнице дуговања домаћим кредиторима, 42,6 милијарди динара за стране кредиторе, а 16,5 милијарди динара за плаћање главнице по гаранцијама.

Примања по основу задуживања већа су од средстава потребних за финансирање дефицита, отплату дуга и набавку финансијске имовине у износу од 3,6 милијарди динара, што, како је Влада навела, представља позитивну промену стања на рачуну.

По предлогу буџета за 2015. годину, уколико се у току године обезбеде примања од приватизације, пропорционално ће се смањивати кредитни извори и емисије државних хартија од вредности на домаћем и међународном финансијском тржишту.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јел неко овом будаку икад одрадио тест за ителигенцију?! Много је бре све ово… (видео)

4.1 (23) Навикли смо на разноразне изјаве Ане Брнабић, екс премијерке, али најновија из “Хит …

ПОХАПСИТЕ ИДИОТЕ који су извели 3.000.000 људи на лажне изборе а сутра поново уводе ванредне мере!

4.7 (12) Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће на седници Кризног штаба …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *