fbpx

Држава гарантује за кредите од 681 милион евра у 2015.

0
(0)

Држава Србија ће у 2015. години дати гаранције за кредите јавних предузећа у износу до 81,72 милијарде динара, односно 681 милион евра, наводи се у предлогу републичког бужета за наредну годину.

Предвиђене су гаранције за укупно четири кредита Јавног предузећа Електрипривереда Србије (ЕПС) у укупној вредности до 375 милиона евра, као и по једна гаранција за зајмове Електеромрежа Србије (ЕМС),Србијагаса, Железница Србије, рудника „Ресавица“ и за „стенд бај“ линију коју добија Агенција за осигурање депозита. 

Влада Србиије ће у наредној години гарантовати за зајам Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од 200 милиона евра за финансијско реструктурирање ЕПС-а.

Том јавном предузећу ће из буџета бити гарантован и зајам од 45 милиона евра за измене система за транспорт пепела и шљаке у Термоелектрани „Никола Тесла А“ (ТЕНТ А) и од 50 милиона евра за програм за обновљиву енергију „Ветропарк Костолац“. Та два кредита се узимају од Немачке развојне банка (КФВ).

Електропривреда Србије ће моћи да рачуна и на гаранцију за кредит од 80 милиона евра за учешће за другу фазу пакета пројекта у Термоелектранама и коповима „Костолац“, односно за изградњу новог енергетског блока и проширење капацитета рудника Дрмно.

Предвиђена је и гаранција за кредит ЕБРД од 200 милиона евра као стенд-бај линија за Агенцију за осигурање депозита.

У предлогу буџета Србије за 2015. годину предвиђења је државна гаранција Јавном предузећу Србијагас од 20 милиона евра за кредит за изградњу разводног гасовода Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин.

Јавно предузеће Електромреже Србије ће у наредној години добити гаранцију за задузивање од 25 милиона евра за побољшање енергетске ефикасности у преносним системима.

Српска влада намерава да у наредној години гарантује и за два кредита која ће код Чешке експортне банке узети Железнице Србије и Предузеће за подземну експлоатацију угља „Ресавица“.

Предвиђена је гаранција државном железничком предузећу за задуживање од 51 милион евра за инфраструктурне пројекте на прузи Ниш-Димитровград, док ће „Ресавица“ добити гаранцију за зајам од 10 милиона евра за проширење рудника мрког угља „Соко“.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УНЕСКО: Вучић да објасни наводе о криминалу у Центрима за социјални рад

4.7 (13) Европска Катедра за биоетику организације Унеско позвала је председника Србије Александра Вучића да …

Србима на јесен спремају присилну вакцинацију: Ово морате да знате

5 (17) Приближава се, у Србији, доба насилног вакцинисања, што против грипа, што против короне. …

4 Коментара

  1. Drzava garantuje a glupi narod placa! Mamu vam jebem, treba ovaj narod da prestane sa placanjem poreza(haraca), i onako sa tim parama finansiraju tajkune. A njih boli kurac da placaju porez, kada postoji glupi narod!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *