Влада Србије и НАТО отворили нове погоне у ТРЗ Kрагујевац

2.3
(3)

KРАГУЈЕВАЦ – Јуче су Александар Вулин, министар одбране Србије, Данијел Дорингтон, високи представник НАТО Агенције за подршку и набавке и Расим Ћирковић, директор Техничког ремонтног завода Kрагујевац, отворили две новоизграђене радионице укупне вредности 2,7 милиона евра.

Новац су обезбедили Влада Србије, НАТО поверенички фонд и Технички ремонтни завод Kрагујевац. Радионице ће служити за извлачење експлозивног пуњења из кошуљице пројектила и за делаборацију, модернизацију и одржавање убојних средстава.

Говорећи о финансирању ових погона, Александар Вулин је навео да је један од погона финансирала Влада Србије са износом од 1,6 милиона евра, а да је други погон, чија је ведност 900 хиљада евра, финансирао НАТО поверенички фонд, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

„НАТО поверенички фонд и као његов највећи донатор Влада Сједињених Држава учинили су нам велику услугу тиме што су помогли да нам земља буде безбеднија и да неексплодирана убојна средства и застарелу муницију, која нам је велико оптерећење у нашим складиштима, уништимо на безбедан начин“, казао је Вулин.

Вулин је истакао да ће држава Србија учинити све да, на првом месту, радници који раде у овом Заводу и сви они који раде на делаборацији неексплодираних убојних средстава буду безбедни. Према његовим речима, ово је најоптималнији начин сарадње са НАТО повереничким фондом и са другим владама и међународним организацијама.

„Ово нису вечити курсеви или слања експерата који нас некада нечему науче а некада и не. Ово је конкретна помоћ и начин да Србију учинимо безбеднијим местом“, додао је Вулин.

Високи представник НАТО Агенције за подршку и набавке, Данијел Дорингтон, рекао је да та институција пружа пуну подршку напорима Министарства одбране и Техничког ремонтног завода да поново успоставе оперативне капацитете објекта који је данас пуштен у рад.

„Демилитаризација застареле муниције је кључна за смањење ризика од експлозија и данас смо ту да потврдимо нашу подршку, а у месецима пред нама предвиђено је да се у овом објекту уништи до 1.300 тона муниције, чиме ће се знатно унапредити безбедност и то је конкретан пример онога што партнерство између НАТО и Србије може да донесе, рекао је Дорингтон и додао да би Технички ремонтни центар Kрагујевац могао да постане „регионални центар изузетности“ за демилитаризацију застареле муниције.

Изасланик одбране Велике Британије, пуковник Ник Илић, подвукао је велики значај акције уништавања муниције и средстава које је Министарство одбране Републике Србије прогласило опасном, застарелом или вишком.

„У питању је око 1.300 тона такве муниције, које је селектовало Министарство одбране, од којих је досад уништено око 250 бруто тона, па је од велике важности чињеница да ће Завод од јесени наставити са овим послом“, рекао је изасланик одбране Велике Британије и најавио да су у току процедуре за одобравање додатних средстава којима би се изашло у сусрет новим потребама Техничког ремонтног завода у Kрагујевцу.

Изасланик одбране Сједињених Америчких Држава, пуковник Томас Батлер, подсетио је да је амбасадор Скот, одмах након несреће, која се у Заводу десила крајем фебруара 2017. године, у име Владе Сједињених Америчких Држава, понудио помоћ Србији да одговори на ову трагедију.

„Непосредно по овом догађају генерални секретар НАТО Столтенберг рекао је да ће алијанса и даље истрајати у помагању Србији да на безбедан начин складишти муницију и уништава опасне вишкове. У складу с тим претходне две године САД су донирале више од 1,3 милиона долара у Поверилачки фонд НАТО за Србију, рекао је Батлер и додао да данашње отварање симболизује напоре земаља донатора и Владе Републике Србије да остваре заједничке интересе у борби против претње до које долази због гомилања небезбедне и застареле муниције“, рекао је Батлер.

Директор ТРЗ Kрагујевац потпуковник Расим Ћириковић истакао је да је данас „велики дан“ за Завод и за процес одржавања убојних средстава, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

„Данас имамо модерну линију која у потпуности одговара нашим и међународним стандардима. Сви који буду радили у том објекту су безбедни. Радионица за отапање експлозива је нешто сасвим ново што Ремонтни завод Kрагујевац до сада није имао“, истакао је директор ТРЗ Kрагујевац.

Радионица за извлачење експлозивног пуњења из кошуљице пројектила је површине 187 квадратних метара. Реч је о аутономном објекту који поседује сопствене капацитете за производњу водене паре и топлотне енергије, опремљеном противпожарним системом за дојаву и аутоматско гашење пожара, стоји у саопштењу.

EWB

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јенс Столтенберг: НАТО спреман да реагује поводом догађаја у Белорусији

5 (2) Остајемо на опрезу, строго дефанзивни и спремни да одвратимо сваку агресију против НАТО …

Зашто је оборен словачки војни авион са доказима о злочинима ОВК и каква је у томе Лајчакова улога?

5 (2) Након што је пре око недељу дана скинута ознака тајности са случаја пада …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *