Влада ублажава казне за силовања, отмице, педофилију…

0
(0)

Отмица, силовање, обљуба над немоћним лицем, обљуба над дететом, недозвољени прелазак границе и кријумчарење људи, трговина људима, неовлашћено држање, производња и стављање у промет опојних средстава су кривична дела за која је Влада Србије, а на предлог Министарства правде, предвидела ублажавање казне.

Тако да ће, уколико предлог о изменама и допунама Кривичног законика буде оверен гласањем владајуће већине, починиоци ових кривичних дела моћи да рачунају на блажу казну од оне законом прописане. Предлог новог кривичног законика тренутно је у Скупштини Србије. У садашњем, још важећем КЗ, није било могуће ублажавање казне за ова дела. Отмичари, силоватељи, трговци људима и дилери нису могли да робијају краће од законски прописаних година.

Креатори новог предлога

Они су радили на изради Предлога новог закона:

Данило Николић, судија коме је застарео случај владике Пахомија осумњиченог за педофилију;

Новица Пековић, некадашњи судија Врховног суда у чијем образложењу за разрешење је стајало да је дошао до стана лица у поступку;

Јанко Лазаревић, коме се приписују пропусти у случају Ибарске магистрале;

Зоран Перовић, бивши судија ВС који је укинуо прву пресуду за Сјеверин и коме је у канцеларији стајала слика Радована Караџића.

У образложењу ове измене пише да је закоником, којим није било могуће ублажавање казне за ова кривична дела, заправо дерогиран институт ублажавања казне те да је то у супротности са одредбама општег дела Кривичног законика.

Писци новог закона наводе и да се у још важећем КЗ не виде критеријуме на основу којих су одабрана управо ова кривична дела, а код којих је забрањено ублажавање казне.

Образложење у прилог томе да се може умањити казна за сва ова дела – силовање, обљубу, диловање, трговину људима – по творцима новог закона је и у следећем: “Тешко да се у том погледу може повезати силовање са недозвољеним преласком границе”… Тако се на крају образложења наводи да је опште усвојено мишљење да би укидањем одредбе да нема ублажавања казне заправо било уклоњено једно „страно тело” и аномалија из законика.

Посланик СНС адвокат Владимир Цвијан, коментаришући за „Блиц“ Предлог измена Кривичног законика каже да се “новим предлогом судовима оставља да одлуче о казни”.

„Убудуће ће за поједина кривична дела моћи да се узме олакшавајућа околност што до сада није био случај“, потврђује Цвијан.

На претпоставку да ће на тај начин починиоци најмонструознијих дела, попут силовања, моћи да буду на слободи, на пример, после шест месеци затвора, Цвијан каже:

„Није то баш тако. Раније одредбе су биле неуставне. Не постоји обавеза суда да буде везан било којом одредбом закона. Казна ће бити у потпуности препуштена суду. Ако је бивша власт себи дозволила да се меша у рад суда, садашња то неће радити“, закључује Цвијан.

Нови кривични законик предвиђа и условни отпуст после две трећине одлежане казне.

Оно што прописе у Србији разликује у односу на остала законодавства је чињеница да се новим законом условни отпуст предвиђа као – обавеза суда. У другим државама, па и ЕУ, такође постоји условни отпуст после две трећине одлежане казне, али само као могућност о којој суд може да одлучује и није у обавези да и учини. Овом одредбом не само што се ублажавају казне криминалцима, већ се намеће и закључак да хашки оптуженици неће моћи да служе казну у Србији. Поједини хашки осуђеници су излазили из затвора пре одслужене казне, али то је била одлука суда, а не обавеза што ће бити случај у Србији.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend