Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5
(6)

Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, што само показује колико је овај ресурс ограничен и колико, упркос том сазнању, водимо рачуна о њему.

Наиме, од ове недеље ће пољопривредници, хеџ фондови и општине моћи да се кладе на потенцијалну несташицу воде, пошто „CME Group Inc.“ пушта на тржиште фјучерсе калифорнијског тржишта воде вредне 1,1 милијарди долара. Према наводима ове компаније, фјучерси ће помоћи корисницима воде да боље управљају ризицима и адекватније ускладе понуду и потражњу.

То заправо не значи да ће се трговати пијаћом водом из цеви комуналних предузећа, већ уговорима из ове области. И док инвеститори тврде да је то добар механизам за унапређење ефикасности потрошње воде, аналитичари кажу да фјучерси отварају могућност за вештачко подизање њене цене, пренео је портал „Банкар.ме“.

Увођење ових „водених“ фјучерса на финансијско тржиште најављено је још у септембру када су топлотни таласи и пожари дивљали по западној обали САД.

„Климатске промене, суше, раст популације и загађење ће највероватније у наредним годинама подстаћи велики раст цене воде“, појашњава овај феномен Дин Дреј, аналитичар и директор „РБЦ Kапитал Маркетс“.

Како пише Блумберг, већ сада је снабдевање водом велики проблем за две милијарде људи, а у наредних неколико година то би могао да постане за две трећине глобалне популације.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

Поскупљење струје треба да прикрије губитке ЕПС

5 (5) Одлука надлежних да струја у Србији од 1. фебруара поскупи за 3,4 одсто …

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (3) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend