fbpx

„Водена револуција“ из Грделице

0
(0)

Житељи Грделице и 13 околних села надомак града на Ветерници већ пола године трпе штету због изградње мини-хидроелектране: Ми више не знамо шта је нормално купање, а веш перемо на рекама и у коритима

ЛЕСКОВАЦ – Око 300 житеља Грделице и околних села, шетњом улицама града на Ветерници и протестом испред локалне Скупштине, покушало је да поново скрене пажњу јавности на то да у последњих шест месеци данима остају без воде. Они су од локалне самоуправе затражили да одмах заустави изградњу мини-хидроелектране изнад водозахвата, јер сумњају да је то узрочник проблема, а инсистирају и на санацији мреже, како више не би били жедни.

С обзиром на то да ранији протести у Грделици нису имали било какве ефекте, огорчени људи јуче су намеравали да разговарају са градоначелником Лесковца, Гораном Цветановићем, који није желео да им се обрати испред зграде Скупштине – пристајући једино да прими делегацију незадовољних. После сложног скандирања: „Ми смо делегација“ и двочасовног протеста, Грделичани су се мирно разишли – најављујући нова окупљања и одлазак пред Владу Србије.

– Нећемо одустати од борбе за наш водозахват и воду која је била једна од најквалитетнијих у бившој Југославији. Захтевамо да нам се каже ко је одлучио да је интерес појединаца важнији од 15.000 грађана, па је изградњом мини-хидроелектране нарушио комплетан еко-систем… Ми више не знамо шта је нормално купање, а веш перемо на рекама и у коритима, како су то некада чиниле наше баке. Месецима смо без воде и објашњења да нам се вода искључује због кише и замућења само су лош изговор – кажу незадовољни људи.
ДВА РЕШЕЊА
ПРВИ човек града на Ветерници каже да је проблем у Грделици и још 13 насељених места наследио, те да постоје два алтернативна решења. Краткорочно подразумева проширење базена на водозахвату, док је дугорочно прикључење на водосистем „Барје“ и фабрику из које се већи део Лесковца снабдева водом. Међутим, окупљени грађани нису пристали на ново чекање и траже да им се у првобитно стање врати водозахват из којег су до сада добијали воду без икаквих третмана.

Срђан Јовић, председник удружења „Рупска река“ – чији је циљ очување водозахвата старог 40 година – наглашава да су се обраћали свим надлежним институцијама, али нико није реаговао.
ШТУРО ОБЈАШЊЕЊЕ

(Не)спорну мини-хидроелекратну изнад грделичког водозахвата гради лесковачки бизнисмен Бранислав Пешић, члан Савета за развој града, а градоначелник Цветановић је медијима пренео да је од инвеститора сазнао како су радови на овом постројењу одавно престали и чека се употребна дозвола ресорног министарства…

 

И. МИТИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како изгледа тржиште воде пошто је „Пепсико“ купио „Књаз Милош“ – српске воде већински у рукама странаца

5 (9) Од 400 изворишта пијаће воде колико се процењује да их има у нашој …

ОБЈАСНИО СВЕ! Какав је данас живот на српском селу (видео)

4.8 (29) Сведочанство о Србији данас и животу на селу. Ово је права истина. Не …

4 Коментара

 1. tuje milicija da vam istrlja ledja:P

 2. Umesto plata koje im duguju,BEDNICI IZ SRPSKE NAPREDNE STRANKE radnicima nude – GROBNICE!

  JP „Beli izvor“ prebija dugovanja sa radnicima tako što im umesto neisplećenih zarada iz prošle godine daje u zakup grobna mesta u gradu,

  Zaposlenima se u proseku duguje oko 120.000 za tri zaostale plate iz 2013. godine. Da bi rasteretili budžet za isplatu minimalaca koji od Nove godine dobijaju svi radnici, rukovodstvo JP “Beli izvor” je došlo na ideju kako da sa radnicima prebiju dugovanja.

  Kome treba raka
  – Ponudili su nam da zakupimo grobno mesto u Vrnjačkoj Banji. Za sebe i članove porodice. Samo se dvoje ljudi prijavilo. Ostali ne žele da budu sahranjeni na groblju u Vrnjačkoj Banji – kaže Milovan Ristić, predsednik Samostalnog sindikata u JP “Beli izvor”. Ristić ističe da mnogi radnici ne žive u Vrnjačkoj Banji i da bi više voleli da budu sahranjeni u selu u kojem žive. Cena zakupa grobnog mesta u Vrnjačkoj Banji je 20.000 dinara, a ukoliko žele da zakupe sa okvirom za dva spojena groba, onda je 52.000 dinara.
  Osim što su im u nadležnosti groblja, ovo preduzeće se bavi vodosnadbevanjem i čišćenjem Vrnjačke Banje, ali i upravljanjem pijacom.
  Dejan Pecić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, kaže da je ovakva ponuda njihove firme i tužna.
  – Postoji desetak krivičnih prijava koje smo podneli protiv direktora jer smo pronašli da je oko trideset zgrada u Vrnjačkoj Banji nelegalno priključeno na vodovodnu mrežu. Niko ništa ne preduzima, a radnicima se nude grobna mesta za zaostale plate – kaže Pecić, dodajući da “Beli izvor” mesečno plaća 3,2 miliona dinara za reprogram duga za neplaćene poreze i doprinose radnicima za period od tri godine.
  Verica Babić, v.d. direktora JP “Beli izvor”, kaže da je kolegijum “Belog izvora” zbog zaostalih plata odlučio da radnicima ponudi neku vrstu kompenzacije.
  – Poslato je obaveštenje radnicima na koji način oni ili članovi njihovih porodica mogu da kompenzuju zaostale plate ZA GROBNA MESTA.

 3. http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/mafijas-iz-sps-vodi-drzavno-preduzece/62345 DIREKTOR LUKE NOVI SAD HVALI SE KRIMINALNOM TITULOM
  „Mafijaš“ iz SPS vodi državno preduzeće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *