Вођа десничара из Шарлотсвила: У САД је опет букнуо Грађански рат – само друкчији

0
(0)

ИДЕОЛОГ америчке „алтернативне деснице“ и један од органзатора њиховог марша са бакљама у Шарлотсвилу – Ричард Спенсер – иступио је са упозорењем да је у Сједињеним Државама могућ грађански рат.

Заправо, оценио је да је већ почео, само не у класичној форми. Посебно је указао на „срезану сцену“ са кадровима како један од заштитника споменика јужњачком генералу Роберту Лију аутомобилом улеће у масу поборника рушења тог споменика (јена жена погинула, уз 19 повређених). Јер, том догађају је претходила масовна туча недалеко од споменика Лију, при чему је немогуће утврдити ко је први почео.

Спенсер указује да је полиција – можда и намерно – дозволила да се две колоне укрсте и сукобе.

О томе је Спенсер рекао: „Тај сукоб је озбиљни разлом у америчком друштву. Расположење у земљи се постепено усијава. Ми више не верујемо једни другима. Ми више немамо ни заједнички дом, како смо досад говорили, а ни исти, заједнички сан“.

Newsweek је већ покушао да у догађањима у Шарлотсвилу пронађе „руку Москве“. Притом је устврдио да Спенсер не крије своју наклоњеност „политици Владимира Путина“ и да Русију сматра „једином белачком земљом у свету“.

Навео је да је Спенсер у Шарлотсвилу чак скандираао: „Русија је наш пријатељ!“.

У кампању против Спенсера и „алтернативних десничара“ се укључио и неизбежни СNN, тврдећи да иза немира у Шарлотсвилу стоји Москва. Узео је на ту тему изјаву од декана правног факултета јелског универзитета Аше Рангапе која је, мало изокола, рекла:

„Нема доказа да Русија директно подржава радикалне десне организације у САД. Али, ако се на Шарлотсвил гледа кроз призму наших председничких избора, јасно је да обавештајне службе Русије имају нове могућности за коришћење за активна дејства и таквих група. Уосталом, Спенсер је ожењен руском пропагандисткињом Нином Купријановом која у својим тектовима суфлира кремаљској пропаганди. А сам Спенсер своје екстрмистичк погледе пропагира по руским медијима. Може се, дакле, очекивати да ће Москва покушати да дестабилизује САД изнутра“.

После свега овога, Спенсер је одговорио на неколико питања руског листа „Взгљад“.

Прво је било: „Ви сте у изборној кампањи подржавали Трампа. Како оцењујете његову реакцију на сукобе у Шарлотсвилу?

Одговор је био: „Његова реакција је била и добра и лоша. Требало је, на пример, да буде тврђи у осуди градске власти Шарлотсвила. Упркос свему, трамп је можда једини који се поводом тог сукоба понео поштено. Јер, није се радило о нападу никаквих нациста на невине денонстранте. На нас су напали заглупљени левичари који устају против људске природе“.

  • Хоће ли се променити Трампов курс полс уклањања из Беле куће његовог стратешког саветника Стивена Бенона?

Спенсер је узвратио: „Не знам за шта се тачно Бенон залагао, али је чињеница да је председник – чим је Банон напустио Белу кућу – одмах објавио да повећава наш војни контигент у Авганистану. Бојим се да ће се после Беноновој одласка погоршати и политика САД према Русији и Блиском Истоку“.

  • Јесте ли задовољни Трамповом политиком у целини?

– Не, нисам. Жао ми је што се Трамп није у вучењу потеза променио у мери у којој сам очекивао. Упркос свем, не мислим да је он лош председник САД и желим му успех“.

  • Гувернер Вирџиније, Теренс Маколиф, рекао је вашим присталицама да нису патриоте и да се само претварају да то јесу. Како сте доживели те речи?

– Тај гувернер је потпуни идиот. Драго ми је што ме тај тупан напада. Он и градоначелник Шарлотсвила, Мајк Сајнер, су ужасни људи који разарају традиционалну културу Седињених Држава. Они ме мрзе због мог патриотизма. Само, мене то не дотиче. Ја се залажем за идентитет белих људи у САД, за њихов историјски иентитет. Залажем се за братство белих у целом свету у које би били укључени и Руси.

  •  Због чега се у Шарлотсвилу пролила крв?

– Хаос је створила власт. Она је окренула две групе демонстраната једне против других. Насиље су изазвали комунистички фанатици.

  • Да ли су догађаји у Шарлотсвилу својеврсни продужетак грађанског рата који се у САД догодио пре век и по?

– Да. Сматрам да је опет кренуо Грађански рат. Само у друкчијој форми!

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обрад Кесић: Немири су тек почели, oхолост демократа сада је велика, очекујем серију процеса против Трампа и његове породице

5 (1) Охолост демократа сада је велика и они неће пропустити прилику да казне председника …

Ричард Хас: Ако постамеричка ера има датум почетка – онда је то 6. јануар 2021.

4.5 (4) * Шеф америчког савета за спољне односе Ричард ХАС, који је близак и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend