Војни пензионери: Награда претворена у казну

Војни пензионери: Награда претворена у казну

5
(2)

Војни пензионери: Награда претворена у казну

Официри у пензији у писму премијерки и министрима предлажу да буду ослобођени обавезе пререгистрације оружја Удружење војних пензионера Србије упутило је јуче писмо премијерки Србије Ани Брнабић, министрима одбране и унутрашњих послова Александру Вулину и Небојши Стефановићу, предлажући им да се Закон о оружју и муницији који је изазвао много негодовања у јавности допуни. Реч је о члану закона којим би професионална војна лица била ослобођена обавезе пререгистрације оружја које су током службе или приликом пензионисања добили од војске као награду, односно поклон за заслуге у војној служби.

Као алтернативно, предлаже се да се пререгистрација тог оружја омогући без доказивања испуњeности услова прописаних овим законом, уз евентуално плаћање трошкова израде новог оружног листа.

– Оружје за које поседују листове добијено је као награда или поклон током службе или при одласку у пензију. До пензионисања су га поседовали уз службену дозволу и користили и у обављању службе, а након пензионисања су за то оружје прибавили оружне листове по закону – каже председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац.

Сада, суочени са, за њихове године и приходе, захтевном процедуром и релативно високим трошковима прибављања нових оружних листова, многи ће бити принуђени да то оружје предају органима МУП-а, а неки се спремају и да га врате поклонодавцу, што може резултирати револтом ове популације.

– Законом је награда фактички претворена у казну, поготову ако још буду и прекршајно гоњени уколико не изврше пререгистрацију – напомиње Драгањац.

„Истовремено указујемо да органи МУП-а у поступку пререгистрације оружја за које су оружни листови добијени пре ступања закона на снагу траже и документа која законом нису прописана. Конкретно, прописано је да се уз захтев за издавање новог оружног листа прилаже само уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја”, наводи Драгањац у писму.

Органи МУП-а поред тог уверења траже и уверење од надлежног редовног и специјалног суда да се против подносиоца не води кривични поступак, те противно члану 13 закона траже уверење о обучености у руковању ватреним оружјем. Сва та уверења се могу прибавити само уз плаћање таксе, а те, као и остале у вези са пререгистрацијом, укупно износе око 12.000 динара.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Американци се наоружавају у сусрет изборима

Американци се наоружавају у сусрет изборима

4.5 (4) Вашингтон — Фајненшел тајмс извештава о огромној малопродајној потражњи и рекордној добити за …

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

5 (2) Мали број афера успео је да уздрма српску јавност, одавно навикнуту на “мутне …

3 Коментара

 1. Pucate bre, po penzionerima, iz svih mogucih oruzja!

 2. uplasio se onaj genocidni zlikovac da neki pukovnik ne izvadi pistolj pa red zavede, kupe sve i plasticne, a narod osta go ko pistolj i porazen.
  ,,isplaka,, se vodja kod onoga sterilnog skupljaca knjiga i odvratnog parazita; ne zna sta narod oce od njega, ,,nit ima racuna, niti ima para,, mnoge ce ubediti al nek pokusa kod Branka Dragasa.
  sto se tice postovanja ustava i zakona nek pokusa kod recimo Koste Cavoskoga.
  sto se tice lopovluka, reketiranja i otimanja tu mu prvenstvo treba priznati, sposobnijeg od njega nema.
  upravlja i vlada usmenim dekretima, strahom, terorom. izgladnjavanjem, proterivanjem, otimanjem, napadajuci podmuklo i surovo.
  specijalnost ovog monstruma je otimanje oko hiljadu beba godisnje i njihovo nestajanje bez traga, sto radi surovoscu koja je necuvena i nezabelezena, da pored njega car bokasa ili oni iz Jastrebarskoga bi ostali bez posla.
  e penzioneri, ratovste al rat izgubiste, sad se neprijatelju molite, ratnim huskacima i profiterima uz ljutog ustasluka dotumaralima.
  knjizevnik mora znati u miru perom u srce pogadjati, a u zla vremena na zlo iz zasede lap-topom, ko Tanasko Rajic iz tresnjeva topa, pucati i glavu sacuvati.
  vojniku, sablja, puska i pistolj pripada i prilici dok je ziv a kad ratuje mora pobediti, ne oprastati i reparacije placati, pa vladu zasluznom predati a ne genocidnom zlikovcu.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend