fbpx

Војни синдикат објавио рат Гаши корумпираном!

0
(0)

Војни синдикат Србије поднео је у понедељак кривичну пријаву против министра одбране Братислава Гашића због „спречавања политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања”, саопштили су представници овог удружења. Исти поступак је, како кажу, покренут против неименованог команданта батаљона у Прокупљу.

„У пријави се наводи да министар одбране од октобра 2014. године испољава негативан став према припадницима и представницима синдиката, активно омета рад и деловање синдиката у систему одбране тако што избегава да створи просторно-техничке услове и потпише просторно-технички споразум, од којег зависи несметан рад и деловање Војног синдиката Србије”, стоји у саопштењу које су представници запослених у Војсци Србије упутили медијима.

Они су навели да је министар Гашић седам месеци одуговлачио признавање репрезентативности Војног синдиката Србије, иако Закон о раду прописује да је то требало да учини у року од 15 дана. Такође, синдикалци истичу да Гашић избегава преговоре о закључењу колективног уговора, иако је још у марту примио тај позив. Представницима синдиката се, како кажу, ускраћује право да учествују у изради и доношењу прописа који се тичу радних права и социјалног статуса запослених.

Из Министарства одбране оштро су демантовали тврдње Војног синдиката Србије, истичући да су неосновани и нетачни наводи да министар одбране спречава синдикално удруживање, јер у Министарству одбране и Војсци Србије постоји осам синдиката.

Представници ресорног министарства су објаснили да је помало чудно то што је Војни синдикат Србије поднео захтев за потписивање споразума са министром одбране, уместо са командантима бригада, који су били представници послодавца. Остали синдикати су потписали споразуме са командантима, а не са министром одбране, објашњавају надлежни. У Министарству кажу да су синдикалисти тражили да им министар, сем просторија и средстава за рад, додели и два службена возила са возачима, а да Министарство одбране сноси трошкове горива, одржавања и регистрације.

Синдикалци су у јучерашњем саопштењу демантовали ове тврдње, наводећи да је реч о неистинама.

„Законом о раду јасно је предвиђена обавеза послодавца да своје ресурсе стави на располагање синдикату. Војни синдикат Србије делује у целој Србији, па смо затражили да нам се омогући коришћење службених возила Министарства одбране, како бисмо могли да радимо у свим јединицама. То је уобичајена појава, а ове ’привилегије’ користе представници полицијског или синдиката запослених у здравству. Планирали смо да из својих средстава плаћамо амортизацију, гориво, возаче, па чак и осигурање”, објаснили су јуче представници Војног синдиката Србије уз напомену да није битно колико синдиката има у систему одбране, већ колико њих је репрезентативно.

———————————-

Министар одбране неће бити надлежан за синдикате

Доношењем новог Закона о Војсци Србије (фебруар 2015. године) стављена је ван снаге Уредба о синдикалном организовању, кажу у Министарству одбране. Законом је предвиђено да ће се убудуће сва питања у вези са синдикалним организовањем и радом бити уређена новим Правилом службе Војске Србије, које се завршава. Убудуће министар одбране неће бити надлежан за синдикате у војсци.

———————————-

Македонци имају најбољи синдикат, Французи без синдикалних права

Од земаља у окружењу најбоље организован синдикат имају Македонци, објаснио је Новица Антић, председник Војног синдиката Србије. Војници су у овој земљи синдикално организовани 17 година, а имају чак и право на штрајк. У Хрватској војна лица немају право на синдикално организовање, већ само цивили запослени при војсци, а у Словенији се, како каже Антић, синдикалци срећу са сличним проблемима као у Србији. Познато је да ни војници у Француској немају право на синдикално удруживање, већ могу да буду активни у неком од професионалних удружења.

 
Ј. Попадић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВОЈНИ СИНДИКАТ – „Коме закон лежи у медијском топузу трагови му смрде нечовјештвом западних служби“ !

0 (0) Војни синдикат је на својој ФБ страници објавио реаговање, односно одговор на изјаву …

Војни синдикат поднео кривичну пријаву против Александра Вулина због “ометања и спречавања синдикалног деловања у Војсци Србије” и отказа председника ВСС Новици Антићу

0 (0) Војни синдикат Србије (ВСС) саопштио је да су њихови адвокати поднели кривичне пријаве …

Један коментар

  1. Nema ništa od krivične prijave.
    Pa on se ni moralno ne oseća krivim (kako sam reče) zbog sedam izgubljenih života, a tek ovo sa sindikatom, ma taman posla da on za mešto odgovara. Glavni ga je zaštitio. Još kada bismo provalili čime ga je toliko zadužio?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *