ВУЧИЋ ДИГАО ЦЕНУ ХЛЕБА: Оволико никад нисмо плаћали!

ВУЧИЋ ДИГАО ЦЕНУ ХЛЕБА: Оволико никад нисмо плаћали!

Након пораста цене уља, карата за воз, хлеба је поскупео за 10 динара.

Овогодишње повећане цене кукуруза и пшенице у откупу утицале су на цену хлеба, који је током викенда поскупео од пет до 10 динара, па тако бели хлеб који је коштао 40 динара сада кошта 45 до 50 динара у пекарама и продавницама!

Цена кукуруза 2020. године је била 18,80 динара по килограму, док је цена пшенице износила 19,25 динара. Ове године откупна цена кукуруза је 27 динара, што је повећање за девет динара по килограму, а пшеница је поскупела за 1,75 динара и сада кошта 21 динар по килограму.

Овај раст је проузроковао и пораст цене хлеба, а како стручњаци најављују, очекује се и пораст цене пекарских производа, односно бурека и свих врсти пецива.

Милан Простран, агроекономски аналитичар, рекао је за Kурир да оволика цена кукуруза није била већ 20 година, али да наша држава има велике резерве жита.

– Ако пекари мисле да због свих поскупљења треба да повећају цену хлеба, држава ће се трудити да бар неколико месеци задржи цену, јер имамо доста резерви пшенице. Очекује се поскупљење специјалних врста хлебова и разних пецива и бурека, али најобичнији хлеб тип-500 требало би да задржи цену која је сада, до 50 динара – нагласио је Простран.

Он је додао да и светско тржиште утиче на цену хлеба код нас, али и да цена за ову сезону зависи од тога каква ће бити жетва која почиње за месец и по дана.

Агроекономиста др Миладин Шеварлић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, рекао је за Kурир да на цену хлеба не утиче само цена пшеничног брашна, већ и електрична енергија, радна снага, гориво које се утроши, а које је такође поскупело ове године, као и транспорт и амбалажа.

– Произвођачи немају кочница када је у питању поскупљење, али зато када је у питању појефтињење, онда и те како имају. Они користе шансу да остваре већу зараду на тржишту, а то је цена која је донета сада када се још увек користе залихе од прошле године – казао је др Шеварлић.

Такође, наглашава да се очекује да ће цена жита у неком моменту стагнирати, као и да држава има довољно резерви уколико дође до неких временских непогода.

– Држава има довољно резерви жита и пшенице, тако да би требало да дође до значајнијег поскупљења – поручио је Шеварлић.

Извор: Newsflash// Kурир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада Србије: Продаја брашна Т-500 угроженим произвођачима хлеба из резерви

Влада Србије: Продаја брашна Т-500 угроженим произвођачима хлеба из резерви

Влада Србије сагласила се да Републичка дирекција за робне резерве изврши продају брашна Т-500 произвођачима …

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

Велика енергетска криза погодила Кину: Смањена радна недеља, дефицит робе и раст цена

На робу из Кине чека се три пута дуже од октобра, док је њена цена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *