fbpx
Насловна / Србија / Економија / Вучић и „експерти“ не знају да управљају новцем: Европска унија блокирала 20 милиона евра
Вучић и "експерти" не знају да управљају новцем: Европска унија блокирала 20 милиона евра 1

Вучић и „експерти“ не знају да управљају новцем: Европска унија блокирала 20 милиона евра

Београд – Европска комисија је обуставила 20 милиона евра намењених Србији, незадовољна тиме како Влада управља новцем из ЕУ.

Ово сазнаје “Блиц” из више извора у Београду и Бриселу, који истичу да је ЕК овим поступком “дала жути картон Влади Србије”.

Тај “картон” би могао да постане црвени, односно Србији би могла да буду обустављена сва бесповратна средства из ИПА фондова ЕУ, а то је годишње око 200 милиона евра, ако Влада у Београду под хитно не побољша свој унутрашњи начин рада.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у изјави за “Блиц” тврди да нема разлога за панику.

„Овде је реч о око 20 милиона евра из програма ИПА за 2013. годину које је Министарство финансија Србије тражило од Европске комисије. Међутим, ЕК је суспендовала тај захтев док не буду побољшани капацитети наших институција. Дакле, није реч о отказивању, већ о привременој мери која може бити укинута чим се створе услови, односно чим се ојача наше ревизорско тело. Ми већ радимо на томе“, рекла нам је Јоксимовићева.

Међутим, саговорници “Блица” који су присуствовали састанку на којем су званичници ЕК пренели представницима Владе Србије информацију о суспензији овог новца упозоравају да су ствари много драматичније.

„Ово је жути картон Брисела за Београд. Влада Србије од априла 2014. има овлашћење да сама управља новцем од ИПА, а мало тога је урађено. Србија је, по мишљењу ЕК, показала да не зна да користи намењена средства. За више од годину дана, на пример, реализована су само три мања уговора. Ниједна тендерска процедура није завршена, није потписан ниједан уговор за извођење радова на инфраструктури, за пружање услуга у унапређењу јавних набавки и слично. Брисел је тиме врло незадовољан“, кажу саговорници “Блица”.

Највећи проблем Србије за коришћење новца из ИПА фонда ЕУ је политичке природе.

Наиме, стручњака за фондове ЕУ у државној управи је јако мало, а на снази је забрана запошљавања. Да је то велики проблем, ових дана је указала и министарка државне управе Кори Удовички. Такође, незадовољни лошим условима рада и мањком политичке воље за унапређење система, неки од најбољих експерата су из Владе отишли да раде у приватни сектор.

Велики је и проблем координације између разних министарстава и служби унутар Владе, објашњавају наши саговорници.

Аларм!

Ако наша Влада не унапреди систем, постоји опасност да ЕУ потпуно замрзне бесповратни новац намењен Србији као кандидату за чланство или чак да га преусмери некој другој држави која та средства ефикасније користи.

Никола Томић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дан после посете ЕУ комесара Вучић хапшењима почео предизборни обрачун са Ђиласом 11

Дан после посете ЕУ комесара Вучић хапшењима почео предизборни обрачун са Ђиласом

Београд — Kако сазнаје Б92.нет, припадници МУП-а ухапсили су директора „Дајрект медије“, као и два …

Мекалистер у Скупштини Србије – још једна ЕУ-СНС фарса 12

Мекалистер у Скупштини Србије – још једна ЕУ-СНС фарса

ЕУ парламентарац Мекалистер јуче се у Скупштини Србије није срео с опозиционим посланицима, како су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *