Вучић извлачи државу из власничке структуре "Новости" и намешта продају напредним тајкунима

Вучић извлачи државу из власничке структуре „Новости“ и намешта продају напредним тајкунима

0
(0)

Влада Србије намерава да до краја јула, најкасније почетком августа, изађе из власничке структуре Компаније Новости, незванично сазнаје Данас.

То значи да ће држава свој пакет акција од 37 одсто изнети на берзу и понудити на продају. У Влади Србије негирају ове наводе уз реторичко питање „ко би купио губиташа?“. На нашу констатацију да Вечерње новости могу да се угасе уколико наредног месеца не исплате дуг од 425.000 евра, наш саговорник из Владе каже да ситуација није толико драматична и да ће се проблем решити, „иако време не иде наруку Новостима“.

Генерални директор Компаније Новости Ратко Дмитровић каже за Данас да је и сам, пре неколико дана, од приватног лица, добио информацију да Влада Србије спрема излазак из власничке структуре Новости.

– Ако је информација тачна, то би могло веома брзо да доведе до каквог-таквог решења. Иначе, Компанија Новости је из дана у дан у све тежој ситуацији, а ни два месеца након седнице Надзорног одбора, коју сам тражио у нади да ће се нешто променити, нико ништа не предузима. Све што смо ми у менаџменту могли да урадимо, урадили смо, али то ни издалека није довољно да се спасу Новости. Судбина компаније налази се у рукама оних који нису у овој кући. Немам одговор на питање због чега нико не реагује, каже Дмитровић, додајући да верује да је био у праву, када је пре два месеца рекао како му се чини да је негде донета одлука о гашењу Новости. Иначе, менаџмент компаније прекјуче је напустило троје људи.

– Што се тиче оставки свих извршних директора Компаније Новости, они су почетком недеље дошли код мене и рекли ми како су донели одлуку да поднесу оставке и то неопозиве. „Урадите оно што мислите да треба, не желим ни да вас притискам ни да вас одговарам од те одлуке“, рекао сам им. Да ли су након тога поднели оставке Надзорном одбору, то је питање за њих, односно за председницу Надзорног одбора, истиче Дмитровић.

С друге стране, у Влади Србије негирају скори излазак државе из Новости.

– Држава неће изнети свој пакет акција на продају, јер ко би купио компанију у великим финансијским дуговима? Не би се нашао такав купац, кажу у Влади Србије. На питање да ли би то можда био садашњи већински власник Милан Беко, одговарају да „постоји таква могућност“, али да се Беко до сада није изјашњавао о томе.

– Компанија Новости мора прво да се финансијски доведе у ред да би се продала. Наћи ће се решење за Новости, компанија сигурно неће банкротирати. Време им не иде наруку, али сума од 425.000 евра није толики проблем да бисмо о томе причали сензационалистички, поручују у Влади Србије.

Већински власник Компаније Новости је бизнисмен Милан Беко са 62 одсто акција, али нема управљачку функцију, коју му је Влада Србије одузела пре шест година, јер није хтео да откупи преостали део акција. Он се до сада није оглашавао о евентуалном откупу државног дела у Новостима, као ни о финансијским пржоблемима са којима се компанија суочава.

Дугови:
Пословање Вечерњих новости угрожено је због нагомиланих дугова, а запослени су пре два месеца упозорили да је због доспевања на наплату банкарског кредита од 425.000 евра у августу ове године могућ скори престанак изласка овог дневног листа. Кредит је подигнут 2012. године. Компанија је и даље под оптерећењем дуга од 11 милиона евра, затеченог 2013. године, као и пореског дуга држави из 2009, у износу од 103 милиона динара, који с каматама износи више од 300 милиона динара. Све ово би наредног месеца могло да Компанију Новости одведе у банкрот.

Пише: К. Живановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији сваки дан умре преко 250 људи а ти ОЛОШУ констатно плашиш народ са 40 преминулих од ковида

У Србији сваки дан умре преко 250 људи а ти ОЛОШУ констатно плашиш народ са 40 преминулих од ковида

5 (8) Србија данас: Погледајте званичну државни статистику која каже да је број умрлих у …

Британија у најгорој кризи у протеклих 300 година

Британија у најгорој кризи у протеклих 300 година

5 (2) Привреда Велике Британије која пролази кроз велику кризу због пандемије вируса корона, неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend