Вучић Меркеловој: Надам се да ће бити реализован и пројекат аутопута Ниш-Приштина

Вучић Меркеловој: Надам се да ће бити реализован и пројекат аутопута Ниш-Приштина

* Председник Србије изразио наду и да ће ситуација дозволити да канцеларка Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу

______________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, уочи самита Берлинског процеса 5. јула, на ком ће Србију представљати премијерка Ана Брнабић.

Како је саопштено из његовог кабинета, Вучић је захвалио канцеларки Меркел што је покренула Берлински процес и тиме допринела да се на западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.

Он је поновио снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, “политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије”.

Истакао је да је Србија конструктиван партнер Берлинског процеса и да, као таква, жели да допринесе успеху предстојећег Самита, као и да својим деловањем побољшава свакодневицу свих у региону.

С тим у вези, он је изразио задовољство због укидања роминга на западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије. Такође је изразио наду да ће бити реализован и пројекат аутопута Ниш-Приштина, који би допринео стварању услова за, пре свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Обавестио је Меркел и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније, познатој као Мали Шенген, наводећи да је она сродна Берлинском процесу и идеји Заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Вучић је с канцеларком Меркел разговарао и о дијалогу Београда и Приштине, при чему је нагласио да је увек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно решење за отворена питања.

Такође је изразио наду да ће ситуација дозволити да канцеларка Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

БРАВО ВУЧИЋУ! Србија први пут има испод 62.000 новорођених беба и више од 115.000 умрлих

БРАВО ВУЧИЋУ! Србија први пут има испод 62.000 новорођених беба и више од 115.000 умрлих

Када је реч о демографији, прошла година је била поражавајућа за Србију, први пут од …

Срби не могу на КиМ са својим таблицама, а Вучић гради ауто-пут до Албаније!

Срби не могу на КиМ са својим таблицама, а Вучић гради ауто-пут до Албаније!

Др Дејан Мировић, између осталог и аутор књиге “Бриселски споразум: хронологија и последице” објашњава за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *