Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.8
(4)

Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања

Катар је организовао мрежу за финансирање слања наоружања из Европе Хезболаху, користећи се пошиљкама злата из Африке, према најновијим открићима о везама ове земље и либанске милиције.

Тинк-тенк са средиштем у Аустрији Мена воч (Mena Watch) објавио је детаље о високо позиционираном катарском званичнику који је усаглашавао плаћања и нудио заштиту финансијерима Хезболаха из Дохе. Објава тинк-тенка заснива се на документацији коју је прикупио агент који је прикривено радио у Катару познат као Џејсон.

Именовани су неки од истакнутијих званичника, укључујући Далана ал Хамада који је 2015. године постао потпредседник Међународне асоцијације атлетских федерација и који је на челу катарске атлетске организације.

„Генерал Далан ал Хамад, члан краљевске куће у Катару, користио се златом из Уганде као платежним средством у трговини наоружањем“, наводи се у досијеу.

„Оружје за злато“ била је разрађена шема 2017. године за куповину оружја у Србији и преношење наоружања путем мреже бивших обавештајних званичника из Северне Македоније. Оружје је било означавано као грађевински материјал и као локални челични производи. Балкански посредници су радили са клијентима у Катару како би осигурали да се оружје прво пренесе до грчке луке Солун, а потом допреми у Бејрут чијом луком доминира Хезболах.

Северномакедонска царина, предвођена бившим шефом обавештајне службе, обезбеђивала је лажне транспортне документе .

Плаћање српским компанија обављано је преко Кипра златом које су обезбеђивали трговци племенитим металима из Уганде. Новац за злато на крају је пристизао из катарске хуманитарне организације коју контролишу неке од најистакнутијих личности ове земље. Хуманитарна организација је трансакције обављала преко водећих катарских банака.

Катар годинама подржава Хезболах. Познато је да су немачки обавештајци прикупили информације о катарским мрежама распрострањеним на три континента. Немачка је увела забране које се односе на Хезболах раније ове године и извела је серију препада на сумњиве оперативце групе широм земље.

„Уз знање истакнутих владиних званичника, донације је обезбеђивала хуманитарна организација из Дохе“, наводи се у досијеу. „Пре свега, катарске хуманитарне организације Шеик Еид (Sheikh Eid) и Фондација за образовање проследиле су само током 2020. године 500 милиона долара Хезболаху.“

Мена воч додаје да катарски потези нису били ограничени на подршку терористичким нападима и финансирање допремања оружја. Хезболах је слао борце из својих редова у Сирији како би бранили режим сиријског председника Башара ал Асада.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

The National, Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (3) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

2.3 (3) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend