fbpx
Насловна / Србија / Вучић нас распродаје као резерве делове: Одоше србски органи ЕУ мафији
Вучић нас распродаје као резерве делове: Одоше србски органи ЕУ мафији 1

Вучић нас распродаје као резерве делове: Одоше србски органи ЕУ мафији

Београд – Борд Евротранспланта одлучио је да прими Србију у ту организацију, што значи да пацијенти који чекају трансплантацију могу брже добити орган.

Уговор о чланству биће потписан на једну годину, а у међувремену Србија ће морати да испуни одређене захтеве, потврђено је Тањугу у Министарству здравља.

Чланство у Евротранспланту повећава могућност да пацијент пре добије орган, а органи се распоређују у земље чланице по приоритету и хитности.

Тим Министарства здравља Србије предвођен министром Златибором Лоначарем представио је данас Борду Евротранспланта шта је до сада у Србији урађено на пољу трансплантације и који су циљеви за ову годину.

У презентацији је наведено да је трансплантација у Србији обновљена 2010. године и да је до данас урађено 720 трансплантација бубрега, 35 трансплантација јетре, 30 срца.

Новим законским решењем о трансплантацији органа и ткива, која треба ове године да буде усвојен, предвиђена је претпостављена сагласност о донорству, али ће и даље породица да даје последењу реч, да даје сагласност.

Србија тренутно има мање од три донора на милион становника, а за пуноправно чланство у Еуротранспланту потребно је десет донора на милион становника. Хрватска у овом тренутку има 40 донора на милиона становника.

 

Донорску картицу тренутно у нашој земљи има око 150.000 људи.

План министарства је да се у 2017. години повећа број донора и то пет до седам на милион становника.

Србија је у томе скоро успела 2013. године када је имала скоро шест донора на милион становника а то се постигло, између осталог, и зато што су трансплантациони тимови добијали стимулацију за свој рад.

Ове годину у буџету је поново предвиђено 35 милиона динара за ту намену, а осим тога, тимови ће бити појачани новим, младим лекарима, биће уведен двадесетчетворочасовни кол центар за трансплантације и биће одређени национални координатори за трансплантације који ће дежурати 24 сата.

Организацију Евротрансплант чини осам земаља, а то су Белгија, Немачка, Хрватска, Луксембург, Холандија, Мађарска, Аустрија и Словенија, за све земље постоји јединствена листа чекања.

У оквиру земаља које чине Евротрансплант на листи чекања је 15.000 пацијената, а прошле године урађено је 7.000 трансплантација.

Евротрансплант постоји 50 година, чланице су осам земаља ЕУ, а обухвата око 130 милиона становника.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Си Ђинпинг у Риму: Кина жели узајамне трговинске размене и улагања у оба смера 11

Си Ђинпинг у Риму: Кина жели узајамне трговинске размене и улагања у оба смера

Кинески председник је истовремено у Риму обећао да његов амбициозни пројекат „Нови пут свиле“ неће …

Усаглашен текст Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније 12

Усаглашен текст Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар трговине Евроазијске уније …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *