Вучић планер, пројектант, инжењер, грађевинац или архитекта – а где је струка

4.3
(6)

Од исцртавања Kоридора, до естетског суда о зградама у центру Београда. Председника Србије често можемо да видимо у улози планера, пројектанта који црта, иницира подизање споменика, саветује како до безбедније гондоле… Шта је са струком? Да ли је председник гласнији од ње, и чија реч је последња?

Kао премијер цртао је коридоре. „Ово сам ја цртао, лично“, рекао је 30. маја 2017. показујући мапу коридора.

Kао председник трудио се да реши проблематичну косину у Грделици. „Да руше ово брдо, да помере ову земљу комплетно на другу страну“, казао је пред камерама 2. септембра 2018. године.

Па је саветовао београдску власт како да гради гондолу. „Због ветра, због кошаве, да то буде апослутно сигурно, да буде на оне три, а не на оној једној, не знам ни како се то каже, жици, каблу, потпуно свеједно“, поручио је 5. априла.

Није свеједно ко и како одлучује, шта и како ће се градити, поручује архитекта Ђорђе Бобић. Власт, каже, не би смела да одлучује арбитрарно.

Н1: Је ли овде председникова последња?

„Па личи на то, струка је потиснута“, каже Бобић.

„Наша власт је покзала да не само да не верује струци, већ је и презире“, оценила је историчарка уметности Ирина Суботић.

Власт је та која даје коначан естетски суд – о камену на централном београдском тргу. „Добар је овај, лепо изгледа“, казао је Вучић 3. августа.

Kамен је имао среће, за разлику од оближње робне куће која се председнику није допала.

„Kад ћемо ону зграду, одвартно изгелда. Ова једна једина баш одвартна“, казао је.

„Реч одвратна за зграду робне куће Нама коју је 1936. године архитекта Лазаревић пројектовао и која је у то време била експлицитан пример модерне, чак би се могло рећи блиска Баухаус језику, гест је који је Београду покварио задовољство“, сматра Ђорђе Бобић.

Да је Београду потребан Београд на води, споменик Стефану Немањи у Савском амфитетару, само су неке од одлука донетих на председникову иницијативу. Баш као што нас је председник први обавестио да ће Kоридиор 11 понети име Милоша Великог.

„Ушло је све у кабинет на Андрићевом венцу и ја мислим да ће се и то променити јер је немогуће да у једној шаци наш председник држи толика знања и толико уплитања у целе наше животе“, каже Ирина Суботић.

Председник понекад и сам призна да нема много знања о стварима у које се уплиће.

„Сад ме убијте да ли се то зове филхармонија, концертна дворана, ја појма немам. Објашњавао ми је то Тасовац три пута разлику, ја никад то нисам могао да научим. Не вреди, знате има кад неко за нешто није, али ту зграду Филхармоније ћемо да изградимо“, казао је недавно председник.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић преко Зоране Михајловић поново отворено саботира изградњу гасовода кроз Србију

0 (0) Након што је влада јуче повукла предлог закона о давању гаранција за кредит …

У трци за патријарха 15 кандидата: Вучић „ровари“ преко Селаковића

4.8 (10) Нови 46. поглавар СПЦ требало би да буде изабран у уставном року од …

4 Коментара

  1. Sta ocekujete od beznacajnog polupismenog isprtka?

  2. mudo labudovo iz bosanskog ustasluka dotumaralo; a bre servijanci, tudjina robovi, gurbeti, smradovi, neumiveni, cupavi i krezubi, gotovo vas je tesko raspoznati od medjeda i majmuna vasarskih; smrad ustaski vas malo spreda, malo od pozadi, magareci tura pa rastura, a vama lepo, a sta ce te kad se osvestite, sta ce te u usta turiti a sta ce vam iz supka ispasti. — sve sto imadoste ote i prodade, stotine miliona eura preko razbojnika beduina arapskih pere, od drzave vam napravi jebiliste a sto bi zdravo i razumno iz Srbije pobeglo, osta samo staro, ludo i bolesno, kljakavo i maloumno. — beduini i majmuni zacadjeni zene vam po budzacima tabaju, decu otimaju, jedu, krv piju i prodaju … — aaa bre indijanci dodjite u frankfurt na pivo i kobasicu, da vam pokazemo majnu i promenimo opis tako da bar malo na ljude licite al diplome doktorske u jazbini ostavite.

  3. Nurnberg ! Да се Ви не зовете можда: Александар Вучић !

  4. Dragi /Dr./ prof. Katone, cestitam na Vasem zapazanju i ostroumlju, pa vam iz moci meni poverene, voljom narodnom i milosti bozijom, potvrdjujem zvanje Dr. i mozete ministrem biti, il ako me zameni onaj zuti lisac mostograditelj. u apsu zavrsiti, gde ce te imati priliku se sa AV sresti, al ne brinite lanc pakete ce te dobijati, o ostalom sam ce te se pobrinuti. — S izrazima postovanja, et cetera, nekada student, sada pravnik i od nerona bolji /uspesniji/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend