Ер Србија за пет година добила 204 милиона евра субвенција, дуг ЈАТ-а био 170 милиона евра?!

5
(1)

Национална авио-компанија Ер Србија, у власништву државе Србије 51 одсто и Етихада из Уједињених Арапских Емирата 49 одсто, у последњих пет година из српског буџета добила је више од 204 милиона евра субвенција, пише генерални директор Јат ервејза између 2001. године и 2004. Предраг Вујовић, у ауторском тексту за НИН.

„У истом периоду у финансијским извештајима, Ер Србија је приказала да има добит мању од 37 милиона евра, што значи да није било ‘допинга’ државне касе нагомилала би губитак од 167 милиона евра“, наводи Вујовић.

Тај минус је само за нијансу мањи од губитака због којих је Влада Србије 2013. године закључила да је Јат ервејз ‘буре без дна’ и да га не вреди спасавати.

У тренутку када је саопштено, да се Јат гаси и оснива нова авио-компанија Ер Србија у партнерству са Етихадом дугови старе фирме, како пише Вујовић, процењени су на 230 милиона долара, али су наставили да волшебно расту и министар финансија Синиша Мали тврди да су нарасли на 380 милиона долара.

Премијерка Ана Брнабић, како наводи Вујовић, тврди да држава у 2018. години није дала ни динар субвенција и да је 21 милион евра дато за старе дугове Јата, које је држава преузела на себе.

„У консолидованом финансијском извештају Ер Србије пише, медутим, да су прошле године приходи од премија, субвенција, дотација и донација износили 34,32 милијарде динара или 20,9 милиона евра“, наводи бивши директор Јата.

Поставља се питање, пише Вујовић, како је могуће да дуг угашеног Јата са процењених 230 милиона долара нарасте на скоро 400 милиона долара.

„Циници наводе да нема другог објашњења, осим да је тај дуг рачунао министар финансија Синиша Мали јер је његова рачуница показала да када је 2014. године постао градоначелник наследио дуг Београда од 1,2 милијарде евра, а не 400 милиона евра, иако су и Фискални савет и бивши министар финансија Душан Вујовић тврдили да се дуг не рачуна као што га рачуна Мали“, навео је бивши директор Јата.

Осим што је преузела старе дугове Јата држава је неколико претходних година Ер Србији праштала десетине милиона дугова према београдском Аеродрому „Никола Тесла“ коме није плаћала аеродромске таксе.

Пошто тим аеродомом од недавно управља француска компанија Ванси таксе ће неко морати да плати, наводи Вујовић.

Навео је да је државна помоћ Ер Србији на нивоу десет одсто прихода, остварених превозом путника.

„Ер Србија је од превоза путника прошле године зарадила милијарду динара мање него годину дана раније, око 27 милијарди динара“, навео је Вујовић и додао да су у међувремену поскупели закуп авиона и гориво, па да та компанија није способна да буде самоодржива.

Вујовић је истакао да је „то погрешно постављен пословни однос, погрешно изабран партнер коме је дозвољено да поставља нестручно руководство и да за то не одговара и да то руководство, после шест година, не може да постави компанију на здраве ноге“.

„Доскорашњи генерални директор Етихада је најурен из компаније јер је направио губитак од 3,2 милијарде евра и уништио пословање Ер Берлина, Ал Италије, Јат Ервејза и Дарвин ерлајна (Швајцарска). Етихад је остао партнер само у Ер Србији јер га ништа не кошта“, навео је Вујовић.

Економисти: Ер Србија презадужена компанија

Економиста Драгован Милићевић за тај лист тврди да је Ер Србија презадужена компанија и да се мора задуживати да би измирила доспеле обавезе.

Ер Србија је лане од Етихада узела краткорочну позајмицу од четири милијарде динара и тај кредит ће морати да врати 20. децембра ове године.

„Без субвенција пословни приходи Ер Србије били би мањи од пословних расхода тако да би губитак из редовног пословања без помоћи државе био 1,3 милијарде динара, а исказана нето добит само је класичан пример књиговодствене креације“, рекао је Милићевић за НИН и додао да је „та компанија без државне помоћи осуђена на лагану еутаназију“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend