fbpx

Вучић: „Подржавам визну либерализацију за Косово“

0
(0)

Председник Албаније Иљир Мета отворио је у Тирани радни део самита Процеса Брдо-Бриони на којем би лидери западнобалканске шесторке, Хрватске, Словеније и ЕУ требало да разговарају о јачању сарадње у региону и његовом приближавању ЕУ.

„Задовољство ми је и привилегија да пожелим добродошлицу лидерима Процеса Брдо-Бриони на Дан Европе у Тирани“, рекао је Мета отварајући редовно годишње заседање челника земаља укључених у иницијативу коју су 2013. заједнички покренуле Хрватска и Словенија с идејом да се убрза приближавање западног Балкана ЕУ.

Председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, руковали су се у присуству високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Могерини је на Твитеру објавила фотографију на којој се Тачи и Вучић поздрављају у њеном присуству, као и фотографије са одвојених разговора са двојицом председника са којима се састала на маргинама самита у Тирани, у покушају да оживи дијалог Београда и Приштине који је у застоју.

Осим Вучића и Тачија, албанског председника Иљира Мете, који је домаћин скупа и двоје копредседника самита, хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић и словеначког председника Борута Пахора, на самиту у Тирани учествују председник Црне Горе Мило Ђукановић, одлазећи председник Северне Македоније Ђорђе Иванов и из БиХ председавајући и члан Председништва, Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

На скупу као почасни гост учествује председник Пољске Анџеј Дуда.

Очекује се да ће на крају самита учесници прихватити заједничку изјаву.

Процес Брдо-Бриони покренут је 2013. с циљем да се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања стабилизују прилике у региону и убрза његово приближавање ЕУ.

Самит у Тирани одржава се неколико недеља уочи европских избора, крајем маја, и самита ЕУ почетком јуна на којем би требало да буде донета одлука о могућем формалном почетку приступних преговора ЕУ с Албанијом и Северном Македонијом.

Додик: Неприхватљиве изјаве челника Албаније и „Косова“ о националном уједињењу

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Тирани где учествује на самиту Процеса Брдо-Бриони да су изјаве челника Албаније и Косова о националном уједињењу и отварању граница неприхватљиве јер угрожавају разговоре и не доприносе решавању отворених питања.

Одговарајући на питања новинара Додик је рекао да су и председник Србије Александар Вучић и он могли да одрже састанак о националном уједињењу, као албански премијер Еди Рама и косовски председник Хашим Тачи, и упитао како би међународна заједница тада реаговала.

Додик је рекао да Република Српска (РС) подржава Србију када је реч о Косову и води рачуна да „не долива уље на ватру“.

„Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, ја бих затражио сличан састанак који би ми требало да организујемо и да пошаљемо сличне поруке, које су део очекивања људи у РС. Шта би се онда десило и како би свет реаговао на те наше изјаве“, рекао је Додик.

Он је додао да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

„Видео сам да поред интеграције Косова и Албаније траже и Прешевску долину. Још им је само фалило да су тражили Калифорнију да им се придружи“, рекао је Додик нагласивши да су такве изјаве неприхватљиве.

Поводом протеста којима су у Тирани дочекани председник Србије и он, Додик је рекао да томе не треба придавати посебну пажњу и да су их „организовали људи са Косова“.

„Ми смо овде да покушамо разговарати о важним темама за Балкан у оквиру процеса Брдо-Бриони… Верујем да то неће бити начелна прича, позивање на заједничке, универзалне вредности, него да ће поставити ствари на другачији начин“, рекао је Додик.

Он је међутим додао да састанак Раме и Тачија на коме су говорили о укидању граница „није чин добродошлице и није у фону намера да се ради на решавању отворених питања“.

Вучић: Можемо да зовемо Колинду, Американце и све наше пријатеље, али проблем Косова морамо да решавамо ми и Албанци

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка лидера Процеса Брдо Бриони у Тирани да је јасно да се, када је у питању Косово, „не иде ни у мирније ни у лакше воде“.

Вучић је рекао да је задовољан што се на састанку лидера западнобалканске шесторке, Хрватске, Словеније и ЕУ „отворено и релаксираније“ говорило али је додао да се на данашњем скупу „видело и чуло“ колико има „сваковрсних сукоба, не само на Западном Балкану, већ и нешто шире“.

Вучић је новинарима пренео да је учесницима самита указао да питање Косова и међусобних односа морају да реше Срби и Албанци.

„Не вреди, можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић и Борута Пахора и Анџеја Дуду, све наше пријатеље, можете да позовете и Американце, све друге… То је питање односа Срба и Албанаца, ми то морамо да решавамо и не постоји та сила која Србију може да натера да се понаша супротно својим националним и државним интересима“, рекао је.

Вучић је поновио да нема решења без дијалога.

„Рекао сам им – људи, узмите се у памет и рачунајте да морате да водите разговор, да морате да водите дијалог, да то није театар…. у којем то говорите за своју јавност сваки дан, обмањујући је и причајући бајке о некаквом уједињавању“, додао је.

Поводом оцене да није наишао на подршку ЕУ у решавању косовског питања Вучић је поновио да му није јасно зашто се када се решава питање Срба и Албанаца позива „још 500“ других.

„Шта брига оног на Исланду како ћемо ми да решимо своје проблеме? Што њега питате? Шта брига оног на Малти… Правите театар од свега да бисте нашли десет својих који ће да кажу да се са нечим не слажу….. Најлакше је наћи разлог да будете против нечега“, рекао је.

Он је рекао да Срби и Албанци морају да разговарају ради будућности.

„Срби и Албанци ће наредних 200 година бити два највећа народа на Западном Балкану…, ако нећемо да уредимо односе за наредних 200 година онда је то врло лоше за све нас“, навео је.

Коментаришући руковање са председником Косова Хашимом Тачијем на самиту у Тирани, Вучић је рекао да то не значи никакав помак и да је „нормално да кад видите човека, да се рукујете“.

„Пристојно је да се поздравите с неким, кажете ‘добар дан’ и ‘ајд’ здраво’ и то је све што можете“, рекао је.

На питање зашто се само он није фотографисао са председницима Албаније, Хрватске и Словеније који су дочекивали учеснике самита, Вучић је рекао да „нема појма“ и да се „није бавио техником“.

„Свакога кога сретнем – рукујем се, руковао сам се и разговарао са Колиндом, руковао се и разговарао с Пахором, мислим и са Метом…немам појма“, додао је.

Вучић: Сви су нам говорили немојте ово, немојте оно, гледали само свој интерес

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су Београд и Приштина у овом тренутку годинама удаљени од могућег решења косовског проблема.

Вучић је, у свом обраћању на састанку лидера Брдо-Бриони процеса у Тирани, истакао да се решење неће постићи за ко зна колико година.

„То је лоше по српски и албански народ, два највећа народа на Балкану. Сви су нам говорили немојте чинити ово, немојте оно, немојте да мењате границе и слично, свако је гледао само свој интерес, иако се ради о важном питању за нас, а не за било кога другог“, казао је он.

Вучић је указао да је дијалог Београда и Приштине застао, и да се нада да неће трајати „довека“ док се не буде могло тражити решење.

Према његовим речима, свакако ће бити потребно много времена да се нађе решење за српско-албанске односе.

Вучић: „Подржавам визну либерализацију за Косово“

Председник Србије Александар Вучић оценио је да се ништа од „лепих снова“ који се из Европске уније помињу у вези са Западним Балканом неће остварити.

Вучић је говорио у Тирани на радном делу самита Процеса Брдо-Бриони, на којем би лидери западнобалканске шесторке, Хрватске, Словеније и ЕУ требало да разговарају о јачању сарадње у региону и његовом приближавању ЕУ.

Он је оценио да се неће обистинити ни отварање нових поглавља за Србију и Црну Гору, нити почетак преговора за Албанију и Северну Македонију, за БиХ се, према његовим речима, ништа неће догодити, а изостаће и визна либерализација за Косово.

„У реду, глупи смо, али не толики глупи и сви знате да сам у праву, ништа се неће десити ни у јуну ни јулу“, казао је Вучић.

Председник Србије је притом навео да подржава визну либерализацију за Косово.

Када је реч о косовском питању, Вучић је навео да су поједини викали и поручивали „не можете на тај начин да решите тај проблем“.

„Ко сте ви да нам држите лекције. То је ствар између Срба и Албанаца. То није питање за људе у Исланду, Словенији, Индији, то је питање за нас“, казао је Вучић.

Констатовао је да смо веома далеко од било каквог решења, на које ће морати да се чека ко зна колико година.

„Да ли смо добили праву подршку из Европске уније? Нисмо, сви су гледали само своје интересе“, поручио је Вучић.

Према његовим речима, нису дозвољавана решења која су раније била прихватљива и која су у неким случајевима већ примењивана.

„Прихватили смо све из Европске уније и сада смо заглављени и то ће трајати, али надам се не заувек“, закључио је Вучић.

Он је рекао да има све мање наде и да би поред охрабрујућих порука волео да види конкретна дела.

„Нисам ту да се жалим, чланице ЕУ раде оно што желе да раде, то је њихов посао, а да вам кажем искрено, на крају ми се и не потресамо превише, радимо колико можемо“, казао је Вучић.

Додао је и да Србија жели да настави реформе на европском путу јер жели да буде део европских вредности и друштва.

Вучић је истакао да није незадовољан економским реформама које се у Србији спроводе, а као успех је мавео то што је раст БДП повећан на 4,4 одсто, јавни дуг је 78 одсто смањен на 55 одсто БДП, а незапосленост је са 25,5 пала на 11,2 одсто.

„И даље смо међу сиромашним земљама, али боље је него што је било“, закључио је председник Србије.

(Агенције)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари опет де факто увели ембарго на робу из централне Србије

0 (0) Без посебне дозволе, на основу вечерашње одлуке косовске владе, на Косово не могу …

ДРЖАВНА ТАЈНА: Зашто се крију извештаји о набавци респиратора?

5 (2) Председник Србије Александар Вучић обраћајући се медијима рекао је да подстиче надлежне државне …

Један коментар

  1. Trula i usmrdjena gnjido, bezvredni nakazni izrode, danas na dan pobede nad fasizmom otisao si ravno svojoj braci siptarima na leglo, onim istim koji su bili na strani nacista i koji su nas oduvek napadali i ubijali s ledja iz zasede kad su mogli, otisao si u leglo primitivnih i prostackih manijaka, ubica i kukavica cije si sve osobine pokupio od svog pravog siptarskog oca izroda!
    Jos jednom si hteo da ponizis i uvredis Srbiju i njen narod, ali si samo,pokazao da si jadna, bedna, neljudska tvorevina sazdana od sizofrenije, psihopatije, ludila, mahnitosti i kukavicluka, sadizma i nastranosti!
    Bezvredna neljudska nastrana nakazo, ne znas ni da ti je proslo vreme, toliko si pobesneo i pomahnitao tako napuderisan i nafrakan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *