Вучић преко Телекома у походу на остатак медијског простора

0
(0)

Пословодство Телекома поставило је циљ да обезбеди више од милион корисника кабловских канала преко своје мреже, а није познато у ком је тренутку тај легитимни пословни циљ прерастао у националну стратегију.

Јасна је, међутим, тежња владајуће елите да преко те државне компаније у потпуности овлада медијским простором. Тиме се може објаснити спорна куповина телевизијских канала, од Kоперникуса, Радијус вектора, Авкома, а ускоро и ПТТ кабла, али и најаве да ће преко те мреже на ударном месту, бити нова телевизија, K1, којом би требало да се парира телевизији Н1, чланици Јунајтед групе којој припада и кабловски оператор СББ.

Отуда је јасније и агресивно ширење мреже оптичких каблова нарочито на локацијама где је већ позициониран СББ а када се, уз сагласност станара или без ње, успостави инсталација Телекомовог оптичког кабла, пут до корисника њихове мреже кабловских телевизија је отворен и нуди се потпуно бесплатан прелазак на њу, као ових дана у згради на Булевару Арсенија Чарнојевића 98.

У освајање тржишта, осим методе понуде „од врата до врата“, за коју су задужени анкетари који питају станара да ли је сагласан да се у зграду уведе оптички кабл јер им он омогућава већи избор оператора, ангажовани су и управници зграда. Преко њих се обезбеђује сагласност за радове на локацијама где на то не пристане већина станара. За евентуални договор су „погоднији“ постављени управници а не они који су изабрани из редова станара.

Да би се било какав посао започео са зградом, потребно је да на то сагласност да скупштина станара или, уколико није конституисана, већина власника станова. Међутим, када се процени да неће добити сагласност у згради где постоји скупштина и изабрани управник из редова станара, инсталирање започињу и без потребног договора са тим органима. То се догодило у случају зграде у Улици краљице Kатарине 89, где је извођач радова, фирма Роаминг нетwоркс, залепила на улазу цедуљу са обавештењем да ће у наредних пет дана обавити радове на увођењу оптичког кабла, „на основу договора и жеље станара“. У Телекому тврде да је сагласност дало више од половине власника станова, али је особа која се потписала као „Управник“, дописала на истакнутој цедуљи да „никаквих договора није било“.

Да би остварио постављени циљ, Телеком се, и не питајући станаре или скупштину, директно обраћа управницима зграда и са њима склапа уговор, као што се догодило у згради на Дунавском кеју број 10.

– Телеком нам је препоручио увођење оптичког кабла у зграду, контактирали су ме и ја сам дао сагласност на то уз њихову гаранцију да ништа на згради неће бити оштећено. Увођење кабла омогућава станарима да приђу још једној кабловској мрежи, али одлуку о томе доносе сами станари. Понуду за тај посао добили смо директно од Телекома, то није било каква мала фирма већ државна компанија и није било разлога да не прихватим. Уз то, и наше сазнање је да више од 90 одсто зграда у Београду већ има уведени оптички кабл – каже за Данас Иван Матић, професионални управник из фирме Kосмај и додаје да ни он лично, нити предузеће у коме ради, нису имали никакве користи нити надокнаде из тог посла.

У компанији Телеком Србија, објашњавају за Данас да посвећено раде на стратешком пројекту Интернет револуција, којим је предвиђена инсталација најсавременије оптичке телекомуникационе инфраструктуре на територији целе Србије која ће корисницима омогућити најбржи интернет и најквалитетнију телевизију.

– Током реализације пројекта на терену колеге су долазиле у различите ситуације и трудили су се да, поштујући процедуру, увек правилно информишу све заинтересоване стране, па тако и представнике скупштине станара, о плановима или радовима који се спроводе. У контакту са колегама које раде на терену, као и са колегама из нашег контакт центра, дошли смо до сазнања да није било притужби и корисника или грађана који би одговарали опису који сте нам проследили. Молимо да нам доставите жалбе корисника пристигле на адресу листа Данас, како бисмо у најкраћем року, у складу са процедурама, били у могућности да одговоримо корисницима у директном контакту – одговорили су у Телекому на питања Данаса о притужбама на начин увођења кабловске мреже.

Станари који су се жалили Данасу, нису дали сагласност да њихове податке проследимо Телекому. У Телекому нису могли да нам доставе копије из уговора за поменуте две адресе јер „без сагласности обе стране, не могу да изнесу документацију у јавност“.

Посао за кума

Роаминг нетwоркс, једна од фирми ангажованих у овом послу је ћерка фирма београдског Kоефика, чији је власник Ненад Kовач, познатији као Неша Роминг, а још познатији као кумов кум – односно као кум бившег директора ЕМС-а и бизнисмена Николе Петровића, који је пак кум Александра Вучића. Управо тај ореол заштићеног бизнисмена и омогућава да се оптика уведе у сваку зграду која је од интереса, што је вероватно и руководило Телеком да са Ромингом склопи уговор којим га овлашћује да поставља каблове и прикључује их на мрежу државног оператора.

Нови канали

Да би појачали понуду Телекомовог кабла, спекулише се да се припрема отварање једне нове телевизије, K1 за коју се, наводно, увелико гради простор за студије. Такође, помиње се и увођење четири руска канала, чији је радни назив Исток 1, Исток 2, Исток 3 и Исток 4, од којих би два стартовала одмах а преостала два у другој фази. Први канал био би документарни програм, други би пласирао војне емисије са руске телевизије Звезда, а у следећој етапи би били покренути руски информативни и дечији канал.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телеком донео одлуку о издавању обвезница, задужује се за још 200 милиона евра

5 (4) Скупштина а. д. „Телеком Србија“ донела је одлуку о издавању 2,35 милиона корпоративних …

„И зграда БИГЗ обећана Малом?!“

5 (4) „Изгледа да се продајом ‘Београђанке’ фирми блиској министру финансија са плагираним докторатом неће …

Један коментар

  1. LUDILO!
    POTPUNO LUDILO!
    OVI STRVINARI SU POTPUNO POGUBILI I ONO MALO VEZE SA MOZGOM I STVARNOSU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *