Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији
фото: Бета

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

5
(3)

Декларацијом ЕУ се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати – не признају. Србија јој се накнадно придружила и на тај начин посредно и са извесним закашњењем, прихватила све ставове из тог документа и на тај начин се умешала у изборни процес пријатељске, савезничке земље

Лукашенко 1999. године посећује Београд под бомбама, да би изразио солидарност са Србијом и оштро осудио злочиначку агресију НАТО. Белорусија је 2020. године Србији поклонила више борбених авиона и друге војне опреме одбрамбеног карактера. Белорусија принципијелно подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, није признала нити једнострану сецесију КиМ, нити били чиме показује да би такав став променилаЛукашенкова Влада је подржала и бесцаринску трговину Србије и ЕАУ

Шта стоји иза „кашњења“ Србије у „придруживању“ Декларацији ЕУ? Није ли неко у међувремену „охрабривао“ независну Србију да се придружи Декларацији ЕУ?

_______________________________________________________________________

Аутор: Живадин ЈОВАНОВИЋ, председник Београдског форума за свет равноправних

СУДЕЋИ по извештајима медија, белоруски председник Лукашенко је реагујући на грубо мешање и притиске Запада у вези са изборима, рекао, поред осталог:

„Нисам ја њима проблем као што ни Србији није био проблем Слободан Милошевић, већ национално благо Србије, рудници, фабрике, банке… У Србији скоро да више ништа не припада држави, већ странцима који су им уништили апсолутно све фабрике и све банке. Покуповали им за бадава и уништили целокупну економију! Зар желите да и нашу земљу окупирају земље ЕУ да не би банкротирале, да и нама униште фабрике, да нам опљачкају све оно што смо годинама мукотрпно стварали? Е, то неће моћи ни по коју цену!“

Нема сумње да је однос Запада према новој убедљивој победи Лукашенка на изборима, мотивисан геополитичким разлозима и циљевима, а не „бригом за демократију и људска права“.

Уосталом, и председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, још је у свом програмском говору истакла да ће стратегија Комисија ЕУ бити геополитика.

Основни принципи међународних односа и резолуција Генералне скупштине УН не допуштају никакво мешање са стране у изборне процесе независних држава. Руководећи се геополитичким циљевима, ЕУ у односу према изборима у Белорусији, очигледно не поштује те принципе нити резолуције УН.

То се јасно види и у недавно усвојеној Декларацији ЕУ којом се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати избора не признају.

Судећи поново по извештајима медија, Србија се накнадно придружила Декларацији ЕУ и на тај начин посредно и са извесним закашњењем, прихватила све ставове из тог документа и на тај начин се умешала у изборни процес пријатељске, савезничке земље.

Интересантно је да о овом придруживању Србије једном документу ЕУ непринципијелне суштине, српска јавност сазнаје посредно од Сема Фабриција и Ентонија Готфрија, првих дипломатских представника ЕУ, односно САД у Београду, дакле „из страних извора“, а не од званичних представника српске дипломатије, или Владе, што је пракса суверених и независних земаља.

Зашто је тако, остаје нејасно.

Да ли је, можда, некоме засметало што је Лукашенко подсетио на случај Србије, на својевремено мешање Запада у изборе у Србији и на све „благодети“ које су Србију потом, стигле?

Шта стоји иза „кашњења“ Србије у „придруживању“ Декларацији ЕУ?

Није ли неко у међувремену „охрабривао“ независну Србију да се придружи Декларацији ЕУ?

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

Србија и Белорусија су пријатељске савезничке земље.

Белоруски борци су 1944. године учествовали у ослобађању Београда.

Лукашенко 1999. године посећује Београд под бомбама, да би изразио солидарност са Србијом и оштро осудио злочиначку агресију НАТО.

Белорусија је пружила Србији и значајну хуманитарну помоћ.

Белорусија је 2020. године поклонила више борбених авиона и друге војне опреме одбрамбеног карактера.

Белорусија принципијено подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, није признала нити једнострану сецесију Косова и Метохије, нити били чиме показује да би такав став променила.

Влада Лукашенка је подржала бесцаринску трговину Србије и ЕАУ.

Србија се придруживањем Декларацији ЕУ умешала у изборни процес Белорусије, иако то представља кршење принципа и одлука УН. Са друге стране, Србија не жели да се меша у изборни процес у Црној Гори, позивајући се на принципе немешања у унутрашње послове суверених држава.

Овај принципијелни став се саопштава директно, а не из страних извора.

Шта је заједничко у овим опречним ставовима?

Вероватно, геополитика ширења на Исток.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Урсула фон дер Лајен: Европска комисија ће представити предлог за дигиталне анти-ковид вакцинационе пасоше у марту

Урсула фон дер Лајен: Европска комисија ће представити предлог за дигиталне анти-ковид вакцинационе пасоше у марту

0 (0) БРИСЕЛ – Европска комисија ће представити предлог за дигиталне анти-ковид вакцинационе пасоше у …

Бившем француском председнику Саркозију три године затвора због корупције и злоупотребе положаја

Бившем француском председнику Саркозију три године затвора због корупције и злоупотребе положаја

5 (3) Бивши француски председник Никола Саркози осуђен на три године затвора због корупције и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend