Вучић у Земуну открио споменик Астериксу! Сад да подигне споменик и Обеликсу!

0
(0)

Србија данас: Како вас бре није срамота да ово назовете спомеником и да то још јавно отворите? 

_____________________________

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Мађарске Јаноша Адера, у Земуну је откривен споменик Јаношу Хуњадију.
– Његов живот су били оружје и рат и он вековима живи у памћењу разних народа – рекао је Адер.

Вучић је навео да овог мађарског великаша, влашког порекла, рођеног у Румунији, уздигнутог у Србији, сви доживљавају као свог.

– Сви имају свој дуг према вероватно највећем средњовековном ратнику са ових простора – поручио је Вучић.

На почетку церемоније интониране су химне Мађарске и Србије, након чега је откривен споменик. Двојица председника обратила су се окупљеним грађанима.

Председник Мађарске Јанош Адер рекао је да су на споменику видљива два симбола – крст и звоно.

Рекао је да је крст симбол жртве за одбрану Европе, а звоно порука о удруживању и победи која је извојевана под вођстом Јаноша Хуњадија.

Истакао је да је Јанош Хуњади цео свој живот подредио одбрани од Османлија. Како је рекао, његов живот су били оружје и рат и он вековима живи у памћењу разних народа.

Адер је истакао да се Хуњади супротставио Турцима у бројним биткама на тлу Србије. Куда год је пролазио, додао је председник Мађарске, Хуњади је видео спаљена и опљачкана села и одвођење хришћана у ропство.

Истиче да му је највећа жеља била прогон Турака из Европе и ослобађање Србије и балканских простора.

Адер је говорио о бици за Београд наводећи да је три године након разарања зидина Цариграда султан Мехмед Други кренуо у освајање Београда.

Тада су, каже, сви полагали наде у једног човека, Јаноша Хуњадија, и Срби, Италијани, Немци…

Адер додаје да је у лето 1456. Хуњади стигао са својом флотом до Земуна, где се данас налази његова статуа, да заједно са српским шајкашима разбије турске флоте. Тада су они отворили пут до Београдске тврђаве.

Међутим, како је рекао Адер, уследиле су тешке околности, разарања ратне машинерије и епидемија међу војском, а малобројна одбрана је изгубила сву наду.

Адер истиче да је тада Хуњади извршио прерасподелу одбране и улио наду у очајне војнике и започела је дуга битка.

Коњица Сибињанин Јанка је одједном постала надмоћна над султановом војском, истакао је Адер указујући да су након победе црквена звона звонила широм Европе.

Како је додао, након тога, Турци 65 година нису ни покушали да нападну Београд и уследио је период мира и обнове захваљујући јунацима који су свој живот дали за то.

Сви својатају Јанка Хуњадија, али свађе нема

Председник Србије Александар Вучић је рекао да вероватно не постоји већа част од оне која се догодила Јаношу Хуњадију – да толики народи тврде да је баш њихов и да нема никакве свађе око тога.

– Овог мађарског великаша, влашког порекла, рођеног у Румунији, уздигнутог у Србији, сви доживљавају као свог, сви имају свој дуг према вероватно највећем средњевековном ратнику са ових простора – рекао је Вучић.

Свако својатање је, каже Вучић, овде добродошло јер је Хуњади себе дао овим просторима, хришћанској Европи и нашој заједничкој историји.

– Не постоји нико ко се са толиким жаром и вером борио за Европу и слободу свих нас. Херој хусидских ратова, херој битака код Крушевца, Ниша, Пирота, Софије, Ердеља, Хуњади је свој звездани тренутак доживео у Земуну, из ког је 1456. командовао у одбрани Београда – навео је Вучић.

У тој бици је заустављен, поражен и натеран у бег велики Мехмед Други Освајач, један од највећих турских султана, човек који је освојио Константинопољ.

– Једна ствар је од тада остала непромењена, сваког поднева звона католичке цркве звоне и дан-данас по истој наредби папе Калиста Трећег из јула 1456. године, када је то урађено да би се помогло Јаношу и бранитељима Београда – рекао је Вучић.

Подсетио је и да је чувени краљ Матија Корвин син Јаноша Хуњадија и да је на његовом двору дошло и до напретка у култури и образовању.

Вучић је закључио речима да је споменик Јаношу Хуњадију доказ вечног пријатељства српског и мађарског народа.

ртс.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иживљавање припадника војне јединице „Кобре“ над народом пред председништвом Србије (видео)

3.2 (12) Мањи инцидент десио се током протеста „1 од 5 милиона“ у Београду, када …

Молитвени скуп Србима Козаре и Поткозарја убијеним у логору НДХ-Земун (видео)

0 (0) На гробљу у Земуну, код споменика над масовном гробницом, одржан је молитвени скуп …

Један коментар

  1. Za nemocnog klovna merak cenu nema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend