Вучић злоупотребљава службу безбедности како би се обрачунавао са опозицијом

Вучић злоупотребљава службу безбедности како би се обрачунавао са опозицијом

5
(3)

У Србији власт свакодневно злоупотребљава све државе ресурсе, те не треба да изненађује уколико је то случај и са Службом државне безбедности. Због тога су и оправдане сумње дела јавности да је управо власт та која стоји иза прислушкивања опозиционих лидера, сматрају саговорници.

Подсетимо, претходне недеље је заменик градоначелника Београда Горан Весић написао на друштвеној мрежи Фејсбук да ће објавити разговор водитеља телевизије Нова С Ивана Ивановића и лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Паралелно са причом о прислушкивању Ђиласа и Ивановића, појавили су се и снимци разговора градоначелника Шапца Небојше Зеленовића са састанка са одборницима.

“Пре свега хоћу да се захвалим Вучићу и прорежимским медијима на реклами који ми дају. Снимци су монтирани у студију СНС са идејом да се опет прикажем на негативан начин. Јесам имао састанак са својим одборницима и тај састанак је одржан у објекту који се налазио на листи оних који су прислушкивани, у оквиру наредбе о мом прислушкивању и праћењу, а под сумњом да сам шеф организоване криминалне групе”, рекао је Зеленовић коментаришући “цурење” снимака где је он главни протагониста.

Коментаришући све чешћу употребу “удбашких метода” на српској политичкој сцени, директор Центра за практичну политику Драган Попвић, наводи да нема никакве сумње да је Безбедносно информативно агенција(БИА) приватизована, те да ради у корист Српске напредне странке.

“Служба одавно није самостална”

“Нико не очекује од службе да буде самостална или да буде професионална. Мене више брине то што политичари имају своје мини службе. Данас је веома лако набавити средства за прислушкивање. Из године у годину се понавља иста ствари – функционери и моћни људи злоупотребљавају позиције како би прислушкивали своје противнике”, наводи Поповић.

С друге стране, адвокат и бивши Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, каже да сваког нормалног брине “цурење” информација, посебно јер је реч о незаконитом акту.

“Не могу да буде категоричан, али сви ми добро знамо да управо државна безбедност има најбољу и најквалитетнију опрему за прислушкивање. Друго, то не би био први пут да информације долазе из тих извора”, истиче Шабић.

Мучна политичка атмосфера – призмним методама на противнике

Шабић указује да у целокупном друштву влада “мучна атмосфера” и да је то утицало и на политички живот у земљи, тиме што су су сва средства дозвољена у разрачунавању са неистомишљеницима.

“Међутим, проблеми нису само морални, него и кривично-правни. Поред постојеће уставне гаранције о тајности комуникације и законом регулисаног правила да до ње могу само да дођу надлежни органи под стриктно утврђеним условима, то се код нас догађа. Нажалост, то је постала реалност у нашем политичком животу”, наводи Шабић.

Он наводи да је док је обављао функцију Повереника за информације од јавног значаја поднео више десетина кривичних пријава због прислушкивања, али да ниједна од њих није процесуирана.

“Тужилаштво не жели да гони некога ко је моћан. У највећем броју случајева осумњичени за ова кривчна дела су људи из власти или блиски њој. Имали смо више прилика да се уверимо у злоупотребе база података које контролише власт, а могуће је да они имају и своје ресурсе за прислушкивање”, каже Шабић.

Поповић: Распадају нам се институције

Поповић напомиње да грађани тренутно сведоче “распадању” свих државних институција, те да због тога и не чуди што се то догађа и са Службом државне безбедности.

“Најгоре је од свега је то што ми немамо коме да верујемо. Ми немамо институцију која ће проверити ко злоупотребљава свој положај да би прислушкивао друге људе. То је много већи проблем. Друге, развијеније земље, кад се нађу у сличном проблему то регулишу кроз механизме државе и санкционишу оне који су то радили”, наводи он.

Коментаришући наводе Горана Весића, који је највио да ће објавити телефонски разговор председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и водитеља Ивана Ивановића, Поповић истиче да је заменик градоначелник доказ како је у Србији нормализовано најгоре људско понашање.

“То људи ни у приватном животу не трпе. Са особама као што је Горан Весић приватно нико не седи. Ко год има иоле кућног васпитања, избегава такве људе. А ми смо такве особе поставили да воде државу. Дали смо им сву моћ у руке, а они сад примењују једини начин рада и понашања који познају – претње, простаклук, уцене. Зато не треба да чуди кад они злоупотребе своју моћ да би прислушкивали друге”, поручује Поповић.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

5 (2) На Тргу Републике у Београду данас је одржан скуп подршке родитељима који тврде …

Чекај бре премијерко, јел ми то живимо у Венецији или Србији па да нам Венецијанска комисија одобрава промену Устава?!

Чекај бре премијерко, јел ми то живимо у Венецији или Србији па да нам Венецијанска комисија одобрава промену Устава?!

5 (3) У Скупштини Србије одржава се седница Одбора за уставна питања и законодавство којој …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend