Србија

Вучића на власти држе уцењени у јавном сектору и манипулација статистиком

Према званичним подацима Републичког завода за статистику, у другом кварталу 2020. године у јавном сектору је запослено укупно 600.638 радника, што је за 970 више у односу на исти период прошле године. Међутим, ипак довољно за остварење циља првог међу једнакима. Тај циљ има пет слова, и гласи – власт.

Повећање броја запослених не треба да чуди, нарочито ако се има у воду да је Закон о максималном броју запослених у јавној управи 31. децембра стављен „ад акта“. Незнатно повећање броја запослених је пре резултат пандемије коронавируса, него ли тежња државе ка смањењу трошкова, јер су запослени у јавном сектору главни резервоар присилне подршке Српској напредној странци, по систему – глас за радно место.
Уз занемаривање грешке коју је направио твитераш у вези са бројем запослених у јавном сектору, остатак твита представља сликовит приказ функционисања државе.
Вучића на власти држе уцењени у јавном сектору и манипулација статистиком

FOTO: Republički zavod za statistiku/Printscreen

 

– У овом тренутку у Србији има 250.000 запослених у јавном сектору на одређено време, којима посао директно зависи од власти, пута 4 члана њихових породица, то је миллион уцењених гласача. У томе лежи снага СНС-а, а не у њиховим резултатима којима се толико хвале – написао је он.

Пластичније, ако не желите да останете без посла у јавном сектору морате урадити ствари које се путем ваших надређених траже од вас: да путујете аутобусом по читавој Србији, да заокружите владајућу партију на гласачком листићу, да евентуално обезбедите неколико сигурних гласова и, можда најбитније од свега – да ћутите и не износите свој став ако је у супротности са ставовима власти.

 

Дакле, уместо 250.000 како је написао твитераш, у Србији има више од 600.000 сигурних гласова, или неколико пута више ако се додају чланови породица. Још једна доказ за ово је недавна смена начелника са ВМА који су потписали апел „Удружени против ковида“, као и лекара из Новог Пазара, баш због тога што су се усудили да мисле другачије.

Да овде није крај приче са статистичким подацима најбоље потврђује окретање истих у дневнополитичке сврхе како би створио привид далеко бољег стања државе од онога што је чињеница, а најбољи начин је манипулисање бројем запослених. Тако Председник Србије Александар Вучић тврди да је стопа незапослености у Србији у другом кварталу „на историјском минимуму“ и да износи 7,3 одсто. Тим подацима се похвалила и премијерка Ана Брнабић која је додала да је ово „невероватан резултат“. Међутим, уколико користимо просту формулу за израчунавање, можемо увидети да је стопа незапослености барем два пута већа од онога што је представио државни врх.

Према формули коју користи Републички завод за статистику, стопа незапослености представља однос броја незапослених према величини радне снаге помножено са 100.

То је, дакле, проценат радне снаге која је незапослена (Стопа незапослености = (број незапослених/радна снага) x 100).

По евиденцији Националне службе за запошљавање у августу 2020. године, број незапослених у Србији је 502.323, док број запослених по анкети о радној снази износи 2.844.200.

Регистрована запосленост износи 2.197.065 запослених лица, а подаци о броју запослених добијени су из базе информација Централног регистра обавезног социјалног осигурања и Статистичког пословног регистра.

Ако као број незапослених узмемо податак Националне службе за запошљавање, број запослених по анкети о радној снази и формули Републичког завода за статистику, добићемо следеће: стопа незапослености = 502.323 / (2.844.200 + 502.323) * 100. Стопа незапослености у том случају износи 15,01 одсто. Такође, уколико као репер за незапосленост узмемо податке Националне службе за запошљавање, број запослених из базе информација Централног регистра обавезног социјалног осигурања и формулу Републичког завода за статистику, подаци би били следећи – стопа незапослености = 502.323 / (2.197.065 + 502.323) * 100 Стопа незапослености у том случају износи 18,61 одсто. Далеко већа од званично представљане. А јасно је и зашто.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!