fbpx

Вучићев режим годишње отме 500 деце из сиромашних породица!

0
(0)

ИЗМЕЂУ 400 и 500 малишана сваке године бива одузето родитељима због насиља или небриге. Више од 1.000 њих годишње одузима се привремено, до коначне одлуке суда. На овакве одлуке, међутим, жали се тек мали број мајки и очева.

По овоме се Србија разликује од осталих европских земаља, посебно Норвешке, коју су у последње време потресали таласи незадовољства и протести због прекомерног и неселективног одузимања деце, посебно досељеницима.

– Случајеви у којима се родитељи боре да добију назад своје дете у Србији нису толико чести јер се код нас деца измештају из породице само у крајњој нужди, уколико родитељи континуирано раде на њихову штету, занемарују их, злостављају, крше њихова права, угрожавају им здравље и безбедност – каже Драган Вулевић, начелник Одељења за управно-надзорне послове у области породичне заштите при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. – Ти родитељи практично сами себе на неки начин дисквалификују и не показују интересовање да врате децу. На одлуке центара о привременом измештању Министарство, као другостепени орган, добије тек 10-20 жалби годишње.

На одлуке суда о трајном одузимању, жалби је још мање.

Процедура налаже да уколико су детету акутно угрожени живот, безбедност и здравље, центар доноси привремени закључак о обезбеђивању смештаја, и оно буде премештено у институцију или хранитељску породицу. У међувремену, стручњаци раде са дететовом породицом, прате да ли су отклоњени сви узроци због којих је дете измештено. Уколико јесу – дете се враћа кући. Ако нису, тужилаштво или центар пред судом покреће поступак за одузимање родитељског права.

– Сиромаштво никад није разлог за измештање деце из породице – додаје Вулевић. – Да јесте, око 400.000 деце би било одузето, јер толико њих прима дечји додатак. Сиромаштво је само пратећа појава, најчешће катализатор који боље показује да се неадекватно врши родитељско старање.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Болесна Вучићева услуга браћи арапима и поклон Етихаду: Пијте браћо, све Србија плаћа

5 (5) Србија је кроз директне субвенције већ уложила око 100 милиона евра у „Аир …

Деца нам знају више страних, него српских речи: Ми наше писце бришемо, а Хрвати их присвајају!

5 (6) ДОК се ми одричено наших писаца, великана који су вековима припадали српској књижевној …

3 Коментара

 1. Ovom čoveku se ništa ne može verovati jer čim zine slaže. Čuli smo ga u slučaju Alečković kako mrsi i masti. Dakle, broj žalbi je sigurno vrlo veliki, ali ih oni odbacuju i proglašavaju nepodnetim zbig sitnih formalnih nedostataka. Oni pažljivo odmeravaju od koga će oteti dete. Mete su im siromašne porodice koje zbog svog siromaštva imaju vrlo mali manevarski prostor za borbu protiv ovakvog „sistema socijalne zaštite“. Sirotinja nema novca da plati advokatu da joj on sroči žalbu, a onda je sistemu lako da izadje na kraj sa nesrećnim, izbezumljenim roditeljima.

  Ali ovo je već većini ljudi u Srbiji poznato.

  Ono zbog čega se ovde javljam jesu sledeći saveti:
  1. Ne obraćajte se centrima za socijalni rad ako baš ne morate, ako niste prinudjeni veeelikom mukom.
  2. Ne obraćajte se ni srodnim službama npr. logopedima, defektolozima itd. jer izgleda da su svi uvezani.
  3. Ne hvalite svoje dete i ne pokazujte preveliki ponos i ljubav prema njemu pred ljudima van porodičnog kruga, jer nikad ne znate koga ćete izazvati bilo da vam napakosti, bilo da na vašoj nesreći zaradi.
  I uopšte, trudite se da budete i vi i vaše dete što neupadljiviji, ne oblačite sebe i njega previše lepo, gledajte da svi u porodici budete što prosečniji u svemu.
  4. Povremeno izrazite verbalo agresivan stav prema onima koji bi mogli ugroziti vašu porodicu i pobrinite se da zaista budete spremni da ubijete onog ko vam takne dete. Zdravo je to.

 2. Златко, хвала на саветима, али ја бих стварно била у стању да дигнем руку на оног ко се дрзне да ми узме дете. Када је закон донешен, Андреј Фајгељ је прокоментарисао отприлике борите се свим срествима , ни за живу главу не дајте дете. Одмах су се јавили Саша Јанковић и Зоран Кесић да треба полиција да га хапси…. „ителектуалне громаде“ су знале разлоге отимања деце…

  • Zalajali Vučićevi avlijaneri. Ne sećam se više šta je ono bilo sa Fajgeljom. Znam da je nešto „pretio“ da će braniti svoju porodicu i sećam se da sam ja u sebi procenjivao da mu takve izjave mogu doneti mnogo neprijatnosti, ali se ne sećam povoda, kao ni daljeg toka. Posle sam video da se on potpuno povukao iz javnosti, da gradi brvnaru za slučaj da ga potpuno finansijski ojade… Podseti me/nas, molim te, ako znaš više detalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *