Вучићев режим почиње са распродајом лековитих бања по Србији

0
(0)

Београд – ПИО фонд ће своју имовину у српским бањама уступити држави да би оне могле да се приватизују, а прва трансакција по том моделу ускоро ће бити примењена код продаје Куршумлијске Бање, сазнаје Блиц.

Заинтересовани купац за њених некада престижних 17.000 квадрата, а данас је руина, јесте Планинка а.д. Преговори су у завршној фази па би они до краја године могли да постану и нови власници. Тако ће се из имовинско-правног лавиринта, који траје више од деценију, најзад изаћи, иако је суд донео правоснажна решења, којима је потврдио да су објекти у бањама и бањским лечилиштима у власништву пензионера а не државе. Наиме, ПИО фонд је покренуо 27 судских спорова, како би доказао да је управо он, а не Влада Србије власник ових лечилишта, због чега до сада није могло да се крене у њихову приватизацију.

Пошто је 18 постало извршно, међу којима је и онај везан за Куршумлијску Бању, активности око приватизације су биле блокиране па је Влада формирала групу за решавање отворених питања везаних за бање и бањска лечилишта. Управо та група је предложила да се моделом пребацивања имовине ПИА на државу оконча продаја Куршумлијске Бање јер без таквог договора немогуће је било кренути у овај процес.

Извор Блица из Немањине 11 тврди да су договори у завршној фази и да ће све правне формалности, укључујући и купопродајни уговор, бити завршене до Нове године.

„У овај процес су била укључена готово сва министарства, представници ПИО фонда и стручњаци како би се нашао начин да се превазиђе спор. Постоје извршне пресуде судова, по којима је власник објеката у бањама и бањским лечилиштима ПИО фонд, што је блокирало цео процес државе да приватизује бање. Зато је и формирана радна група на чијем је челу потпредседник Владе Расим Љајић.

Та група је морала да ту правно-имовинску рашомонијаду распетља јер у већини бања пропадају објекти зато што ПИО нема новца да их реновира. То је случај и са Куршумлијском бањом, где су објекти ван функције од 2006. године, иако годинама постоји заинтересован купац. То је Планинка а.д., која у свом власништву има Пролом Бању и Луковску Бању, са којима успешно газдује“, наводи наш саговорник.

Блиц.рс, Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови напредни закон за скидање коже са леђа: Плаћаћемо порез на шупе, кокошињце, бунаре…

4.4 (14) Од Нове године плаћаћемо порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, …

Ето друже Сороше Србија је добила и Роме за министре али су му на жалост већ прилепили надимак ВАЗЕЛИН

4.4 (8) Кандидат за министра грађевинарства Томислав Момировић изјавио је да му је велика част …

Један коментар

  1. То могу да купују само будале јер кад отерамо са
    власти ове издајнике све ћемо национализовати!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend