Вучићев саветник Синиша Мали пословао са Дарком Шарићем

Вучићев саветник Синиша Мали пословао са Дарком Шарићем

Консултантске услуге предузећу Футура плус, у којем је челник управног одбора био Небојша Јестровић, блиски сарадник одбјеглог Пљевљака Дарка Шарића, пружао је Синиша Мали, један од најближих сарадника потпредсједника Владе Србије и лидера Српске напредне странке СНС Александра Вучића, сазнаје ДАН.

Према документацији у коју је Дан имао увид, фирма Синише Малог имала је пословне везе са Футуром плус, коју је контролисао Дарко Шарић.

Наиме, Оли консалтинг, чији је власник Синиша Мали, поднијела је тужбу Трговинском суду у Београду тражећи да Футура плус плати преко пола милиона еура на име услуга консалтинга. У оснивачкој документацији Оли консалтинг наводи се да Синиша Мали има 100 одсто удјела у том пословном друштву.

С друге стране, Футура је власништво контроверзног Станка Цанета Суботића, али српско тужилаштво сматра да је Шарић преко Јестровића контролисао пословање те фирме. Према свједочењу Небојше Јестровића пред београдским специјалним судом, Синиша Мали био је консултант Футуре плус усред акције „Балкански ратник”, у којој је код уругвајске обале заплијењсно више од двијс тоне кокаина.

Сходно профилу Дарка Шарића који је објавио „Пројекат за извјештавање о организованом криминалу и корупциији” (ОЦЦРП), као директна Јестровићева веза са Шарићем наведена је управо фирма Футура плус.

Неколико мјесеци након што је Јестровић постао директор управог одбора Футуре, а усред акције „Балкански ратник”, у Женеви су се састали Јестровић, Суботић, Шарић и представници фирме руског тајкуна Олега Дерипаске „Рос печат”. Сам Јестровић је на суђењу у Бсограду испричао да се на том састанку разговарало о продаји Футуре плус Дерипаски, а и неки медијски извјештаји из тог времсна потврђују да су Руси хтјели да купе ту фирму.

Када је у питању улога блиског Вучићевог сарадника Синише Малог, предлог за извршење, достављен Трговинском суду у Београду, показује да је Футура плус дуговала његовој фирми преко 560.000 динара, па је затражена судска блокада рачуна Футуре до наплате дуговања.

Власник фирме Оли консалтинг Синиша Мали предсједник је привременог органа Београда и један је од најближих сарадника Александра Вучића, коме је био и савјетник за економска питања.

Интересантно је да је Небојша Јестровић, Шарићев школски друг из Пљеваља, именован за директора управног одбора Футуре плус само двије недјеље након што је Оли консалтинг фактурисао Суботићевој фирми консалтинг услуге (у питању су рачуни фактурисани 2. и 3. марта)17. марта 2009. године. Њега је тужилаштво означило као лице које је било задужено за прање новца нарко-боса Дарка Шарића.

У оптужници српског тужилаштва против Дарка Шарића за прање новца на неколико мјеста помињу се индиције да је Јестровић у Суботићевој фирми радио управо по инструкцијама одбјеглог пљсваљског нарко-боса. Упркос Суботићевој причи да је његово познанство са Шарићем површно (наводно их је упознао Марко Мишковић, син Мирослава Мишковића), изгледа да су ти односи ипак били нешто дубљи, јер је приликом прстреса једне од Шарићевих вила у Новом Саду пронађен Суботићев мотор, са његовом саобраћајном дозволом.

У тужби се наводи да је Оли консалтинг био извршни повјерилац, а Футура плус извршни дужник.

Истакнуто је да су направљена два рачуна, која са затезном каматом укупно износе прско пола милиона динара.

Приједлог за извршење достављен је Трговинском суду у Београду 16. октобра 2009. године, када је већ било назнака да ће у Футури плус бити покренут стечајни поступак. То Суботићево предузеће отишло је у стечај шест дана касније, 22. октобра 2009. године.

Усљед огромних дугова према издавачима новина, Државној лутрији Србије и Телекому, али и према пореским органима и државним фондовима, Футура плус је банкротирала. Предстечајни поступак у Футури плус, компанији која се бавила дистрибуцијом и продајом штампе, покренут је у октобру 2009. године. До јануара 2011. године поднијете су 4.352 пријаве потраживања, од чега је око 3.200 било од радника на име неисплаћених зарада. Синиша Мали је у фебруару 2001. године постављен за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије.

У том периоду био је задужен за припрему законске регулативе у вези са новим концептом приватизације. Након оснивања Агенције за приватизацију 17. јула 2001. године, све оперативне активности у вези са приватизацијом прелазе са министарства на то владино тијело. У том периоду Мали прелази у агенцију, гдје постаје директор Центра за приватизацију у оквиру којег води тендерску и аукцијску приватизацију, реструктурирање и тржиште капитала. Он је био задужен за приватизацију предузећа путем тендера. На тој позицији је остао до краја 2003. године.

Након тога, Мали је основао своју компанију која се бави савјетовањем у области куповине и продаје предузећа. Једно вријеме био је савјетник потпредсједника Владе Александра Вучића, а крајем прошле године преузео је вођење привременог органа Београда.

 

ИН4С

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

РОБИЈА! Овога пута на вашу жалост нећете моћи да сакријете преко 500.000 покрадених гласова!

РОБИЈА! Овога пута на вашу жалост нећете моћи да сакријете преко 500.000 покрадених гласова!

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се легитимитет референдума о променама Устава у области …

Обрадовић: Вучић у обраћању лажирао податке о излазности на референдуму!

Обрадовић: Вучић у обраћању лажирао податке о излазности на референдуму!

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић оптужио је данас председника Српске напредне странке и Србије Александра …

2 Коментара

  1. Evo odgovora odakle pare Vučiću da dođe na vlast i ko ga je finansirao. Sve je to mafija!

  2. ma nemožete Djilasu u Beogradu ni vodu da nosite .ma ko je ova barbika i ovaj mališa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *