Вучићев спаситељ Железаре „Смедерево“ Петер Камараш тужио Србију

0
(0)

Уговор са Петером Камарашем о професионалном управљању „Железаром Смедерево”, који је потписан 21. марта 2015. године могао би скупо да кошта српске пореске обвезнике. Како „Политика” незванично сазнаје, Камараш је против Републике Србије покренуо арбитражни поступак, јер сматра да уговор који је наша држава потписала са ХПК „Инжењерингом”, није испоштован. Јуче није било могуће сазнати колику одштету тражи бивши професионални менаџер „железаре”.

Упркос томе што је за собом оставио губитак од 144 милиона евра, Камараш сматра да је у овом случају он оштећена страна. Уговор са Камарашем руководство смедеревске челичане раскинуло је у јулу 2016. године, након доласка кинеског „Хестила” у Смедерево.

Држава Србија је ХПК „Инжењерингу” захвалила на сарадњи, јер како је тада наведено, та фирма „није испуњавала обавезе договорене по уговору”. Камараш је, са друге стране, у то време очекивао да ће, по том истом уговору бити награђен, и да ће му бити исплаћен бонус.

У јулу 2016. године Камараш је разговору за „Политику” рекао да његов уговор истиче оног дана кад формално-правно компанија пређе у руке „Хестила”.

„Успешно смо завршили посао”, рекао је тада Камараш и додао да Кинези на њега рачунају у великој мери. Ипак, 26. јула уговор је раскинут, а „Хестил” није накнадно ангажовао ХПК „Инжењеринг. На питање да ли очекује да за свој рад добије и бонус, Камараш је у разговору за „Политику” изјавио да са представницима Владе Србије „уопште није разговарао о томе”.

Јавност, међутим, никада није видела уговор који је Камараш потписао са државом.

Први захтев за добијање копије овог уговора закљученог Министарству привреде поднела је организација „Транспарентност Србија”. И то само три дана по његовом закључивању. С обзиром на то да уговор није достављен, „Транспарентност” се обратила поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу, који је неколико пута казнио Министарство због неиспуњавања налога. У међувремену је тим поводом у Министарство привреде стигло још неколико захтева. Један од њих био је и из редакције „Политике”.

Тадашњи министар привреде Жељко Сертић изјављивао је да би прекршио закон када би објавио уговор о увођењу професионалног менаџмента у „Железару Смедерево” без сагласности партнера, односно ХПК „Инжењеринга”.

„Страни инвеститор не жели да дође у земљу у којој зна да ће пред камерама морати да преговара. Оног момента када компанија ХПК буде сагласна да се уговор објави, он ће бити објављен”, рекао је Сертић новинарима крајем октобра 2015. године у Скупштини Србије. У то време тим Петера Камараша већ је увелико књижио губитке.

Када је потписивао уговор у марту 2015. године, Камараш је изјављивао да ће смедеревска челичана до краја године бити у плусу.

Када је Камараш једном приликом упитан да прокоментарише зашто је у „Железари” оставио губитак, ако је већ обећао плус на рачуну, оправдање је нашао у кризи која је те године запљуснула светско тржиште челика.

Аутор: Аница Телесковић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Због претњи Александру Вучићу на Твитеру београђанин Драган Милошев добио 11 месеци затвора

3.3 (7) Београђанин Драган Милошев осуђен је у среду првостепено у Вишем суду на шест …

Један коментар

  1. Neka mu stetu isplate bitange koje su ga dovele za upravnika i to od svoje dedovine!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend