Политика

Вучићева кафе куварица на Савском венцу делила отказе капом и шаком како би запошљавала ботове

На масовно запошљавање страначких људи у Општини Савски венац и њеним установама културе, општинска Управа ћути дуже од годину дана.

Иако се већ готово јавно број запослених, привремено и повремено ангажованих стално увећава, на шта већ дуго упозорава опозиција у Скупштини општине, тачан број људи који су збринути општинским хлебом, а који се најчешће само формално воде ту док тај хлеб зарађују у страначким штабовима, нисмо успели да сазнамо, а незванично је за само годину дана послове по различитим уговорима добило готово 60 људи.

Колико је заиста људи удомљено у Општини у последње две године нису успели да сазнају ни одборници опозиционих странака, који су у више наврата постављали то одборничко питање.

Шеф одборничке групе ДС у скупштини општине Душан Динчић постављао је питање још крајем 2016. године, а добио само делимичан одговор. У том тренутку у управи је било шест новозапосклених на неодређено време, 14 нових на одређено, док је у ДКЦ Мајдан запошљено троје људи на одређено време. Међутим, ови подаци не укључују запослене по уговору о привременим и повременим пословима, чији број се стално мења, а чија места су наподложнија манипулацији.
– Пракса страначког запошљавања је потпуно преузела јавни сектор. Људи се запошљавају да би били награђени за страначку лојалност. Они су формално на послу, примају плату из буџета, а раде страначке послове. У обавези су да иду на скупове СНС, што је недопустива пракса. С једне стране, опгромна штета за буџет, а с друге срозава се углед институције јер она не ради свој посао, већ служи само за ухлебљење страначког кадра- каже Динчић.

До одговора о броју запослених, али и оних на привременим и повременим пословиома, уговорима о делу, запошљенима преко задруга, у октобру прошле године је покушао да дође и Филип Исаиловић, одборник ДС, али одговор од Скупштине није добио.

– Прва и нажалост једина ствар коју је СНС власт урадила у општини Савски венац јесте отпуштање дугогодишњих запослених службеника који су дуги низ година служили грађанима наше општине у њиховим свакодневним пословима. Једини грех ових људи јесте чињеница да су хтели да се баве својим послом а не интересима напредњачких функционера који су читаву општину ставили у службу својих интереса. Нажалост, квалитет услуге је осетно пао а примљени су страначки кадрови СНС. Данас је Општина тек још један резервоар из ког СНС извлачи новац и удомљава своје активиста- каже Исаиловић.

Да је у Општини све већи број страначких активиста потврдили су нам и бивши запослени са којима смо разговарали.

– Људе терају да учествују у страначким активностима, у радно време иде се на митинге СНС, колективно, аутобусима, а на запослене се врши притисак да потписују листе те странке. Велики број људи се и не појављује на послу. Други дођу, јаве се и одлазе у Цалл центар СНС. Примају плате преко општине а обављају страначки посао- сведоче бивши запослени.

Међутим, као највећи проблем се издваја то што су са многих битних позиција отпуштани стручни људи а на њихова места довођени страначки одани, који немају ни потребне квалификације за одређене послове. На највећем удару незнања и нестручности нашле су се установе културе које су под надлежношћу општине, ДКЦ Мајдан и Кућа краља Петра И, у којима је број запослених сада удвостручен.

Како тврде бивши запослени, отпуштања су почела са доласком нове начелнице Општинске управе Александра Кузмановић и начелнице јавних набавки у општини Иване Јокић, која је била „задужена“ за Мајдан. Иначе, Кузмановићева је на истој позицији била у општини Звездара, али као кадар ЛДП, док је током кампање 2016. прешла у СНС и постала начелница на Савском венцу.

– Када је стигла нова начелница Општинске управе, за један дан отпуштено је деветоро људи у ДКЦ Мајдан, а уместо њих запослени су страначки кадрови, на одређено време.

Пре тога, запослени су одвођени на информативне разговоре, вршени су различити притисци, запосленима су одузимани лаптопови. На место уредника програма културе у Кући краља Петра И, уместо претходног дипломираног историчара уметности, са постдипломом на Факултету драмских уметности и 17 година искуства, Управни одбор поставља зубног техничара, са искуством рада у бутику, а као асистенти ту су жена са завршеним Факултетом безбедности и пољопривредни техничар- резигнирани су бивши запослени и додају да је зато програм овог културног центра током 2017. био углавном поновљен из претходне године. Како тврде, ни директорка ДКЦ Мајдан Дуња Хаџић, не испуњава законске услове да буде на тој функцији, јер је „завршила Колеџ у Филаделфији, који се другачије вреднује, док би по закону требало да има четири године факултета и најмање пет година искуства у раду у култури, што она нема“.

Као још један метод стварања радних места за „подобне“, стварана су и додатна радна места, попут заменика Заштитника грађана.

– Посла нема да би био запошљаван заменик, једно место је сасвим довољно. А на страну што је питање да ли та особа суштински и формално испуњава услове за то место, има ли квалификације и искуство рада у тој области. Али скупштинска вечина је то изгласала и идемо даље- каже Динчић. Он додаје да је било и случајева да су поједини људи за одређене позиције за три месеца „завршавали“ факултет.

На сајту Општине Савски венац није могуће видети биографије као ни квалификације поменутих људи за одређене послове. На питања која је Данас послао још у октобру, и поновио у новембру прошле године, није стигао одговор ни из Општинске управе ни из ДКЦ Мајдан. Интересантно је да прецизним подацима о броју запослених у општинама не располажу ни Министарство локалне самоуправе, Стална конференција општина и градова, па ни Пореска управа, којој је пријављен само број стално запослених.

„Бели маг“ са „Фарме“ уређује културну политику
Најинтересантнија је чињеница да је члан Управног одбора ДКЦ Мајдан Зоран Рамовић, који се сада потписује као „естрадни менаџер“ или „мастер економско -индустријског менаџмента“. Рамовић је, иначе, јавности познат као „бели маг“ који је 90-их година на телевизији прорицао судбину гледаоцима. Учествовао је у ријалити програмима „Фарма“ и „Парови“, а на место члана УО ове установе културне Рамовић долази, према одлуци објављеној у Службеном гласнику, 24. јуна 2016, тек неколико дана по изласку из „Фарме“.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!