Вучићева напредна банда је од српског радника направила робове без слободних дана, породиље добијају отказе, закидање на платама, мобинг…

Вучићева напредна банда је од српског радника направила робове без слободних дана, породиље добијају отказе, закидање на платама, мобинг…

Отворили Пандорину кутију! Након што је бивша радница маркета „Сунце“ испричала какву је тортуру и малтене рекетирање трпела месецима од пословодства тог трговинског ланца, редакцији „Ало“ се јавило још неколико бивших радника те фирме, који су описали како се са њима некоректно поступало.

Како тврде, на један слободан дан су понекад чекали и по три и по месеца, а шефови су им плате исплаћивали у мањем износу од предвиђеног!

Београђанка Татјана Васиљевић, самохрана мајка седмогодишње девојчице, која је радила у новобеоградском објекту „Сунца“ у Војвођанској улици, каже да јој је шефица у том маркету отворено рекла да на слободне дане може да заборави.

– Читава три и по месеца сам радила без слободног дана, а када сам покушала да се побуним, шефица ми је само одбрусила да то што ми је менаџер рекао да ћу имати бар један слободан недељно не значи ништа и да на то могу да заборавим. Наравно, то што сам радила прековремено, по седам дана у недељи, није ми додатно плаћено. Напротив, дешавало се да ми уместо 6.779 динара дају у коверти 5.000, па се онда прегањам са њима за остатак и на крају ми ипак остану дужни 779 динара – наводи Татјана, која је и последњу исплату добила за 4.800 динара мању, те и даље чека остатак свог новца.

Због трудничког кажњена са 15.000

С новинарима контактирала је и једна од бивших руководећих особа у „Сунцу“, која је, како каже, провела шест година у тој компанији.

– Не можете ни замислити шта се тамо дешава, ја сам седам месеци радила без слободног дана и, наравно, нисам добила већу плату за то, али сам зато сваког месеца била кажњена због мањкова. Када сам отишла на трудничко боловање, била сам кажњена са 15.000 и шест месеци сам чекала оверу папира за банку, за кредит. Такође, неки руководиоци запослене понижавају до те мере да их називају телетабисима – преноси саговорница.

Ово нису издвојени случајеви у Србији, подсећамо на појаву мобинга у компанијима „Јуре“ и „Лемонија“, а ко је надлежан за решавање ових питања угрожавања основних људских права, остаје отворено питање.

Неретке су појаве да послодавци отпуштају раднице које се врате са породиљског одсуства, а наталитет је из године у годину у све већем паду.

Једној држава која се позива на примену система функционисања стандарда Европске уније, морала би примарно да решава друштвене и етичке норме као питања о заштита радника на радним местима.

Извор: Ало/Правда

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сваки 10. запослени у Србији у ризику од сиромаштва, али се о радничким правима ретко прича

Сваки 10. запослени у Србији у ризику од сиромаштва, али се о радничким правима ретко прича

Сваки 10. запослени грађанин Србије је у ризику од сиромаштва, међутим, теме сиромаштва или приче …

Чланови Синдиката радника ЕПС-а протестовали испред седишта тог предузећа (видео)

Чланови Синдиката радника ЕПС-а протестовали испред седишта тог предузећа (видео)

Неколико стотина чланова Синдиката радника Електропривреде Србије, који не признаје смену његовог председника Милана Ђорђевића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *