fbpx

Вучићеви шеици напрасно заборавили на српску пољопривреду

0
(0)

Београд – Током недавне посете државне делегације Србије Абу Дабију, најављени су нови могући пословни подухвати Уједињених Арапских Емирата у нашој земљи али на изненађење јавности готово ништа се није могло чути о раније најављеној куповини осам српских пољопривредних комбината. 

Наиме, са компанијом Ал Дахра потписан је предуговор о куповини ПКБ корпорације из Падинске Скеле, Агробачке из Бача, Братства и јединства из Неузина, Драгана Марковића из Обреновца, Нова Гајдобре, Младог борца из Сонте, Омољице и Војводине из Старчева. На тај начин би компанија из Уједињених Арапских Емирата добила право да управља земљиштем од 9.000 хектара. Предуговором који је у јануару бивши министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао у Абу Дабију „у вези са пројектом инвестиционог улагања у пољопривреду између Србије и Уједињених Арапских Емирата“ предвиђено је да се формира заједничка нова компанија. Ал Дахра у оквиру заједничког улагања има обавезу да инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава у Србији. Износ од 100 милиона евра требало би да буде уложен у изградњу система за наводњавање и набавку савремене опреме, док ће са додатних око 100 милиона платити свој удео у заједничким предузећима. На основу тог улога Ал Дахра ће стећи 80 одсто удела, а преосталих 20 одсто капитала биће у власништву Србије и Града Београда, који уједно неће имати обавезу да обједињују средства нити гаранције, али ће заједничкој фирми да пруже логистику. Очекивало се да ће уговор о том послу бити потписан у марту а до краја јула је требало да буде обављен пренос имовине. Међутим, до данас то није учињено, а када ће бити покренута договорена процедура не зна се ни после посете српске државне делегације Абу Дабију.

Од Министарства пољопривреде до закључења овог броја нашег листа нисмо информацију о чему је министар Драган Гламочић разговарао са својим колегама у Абу Дабију, али нам је наглашено да посао везан за куповину пољопривредних комбината није договаран од стране тог министарства. У Министарству привреде (насталом након смене Млађана Динкића и поделе његовог министарства финансија и привреде на два дела) речено нам је да питање докле се стигло у послу продаје комбината и када ће уговор бити реализован није за њих. То је образложено тиме да министар Радуловић није путовао у Абу Даби. Изјаву о том питању јуче нисмо успели да добијемо ни од Млађана Динкића, заменика председника Комитета за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима.

Махмуд Бушатлија, консултант за страна улагања истиче за Данас да се преговори Србије и Уједињених Арапских Емирата о сарадњи у области пољопривреде „не одвијају добро“.

– Очито је да постоји неки застој, да није тако после посете Абу Дабију би се много више и конкретније знало о послу о куповини комбината који се сада уопште и не спомиње. То што је потписан предуговор у пословном смислу не значи ништа јер је то само изјава две стране о доброј вољи. Због чега је дошло до застоја у о преговорима можемо само нагађати. Можда је запело око процене имовине или око неког другог питања. Мој утисак је да смо ми од самог почетка погрешно приступили преговорима са Емираћанима. Наиме, након што је потписан међудржавни споразум, политичари нису имали шта више да траже у тој причи и место је требало да уступе професионалцима. Пример је то што су већ у другом кораку, у преговоре око стварања Ер Србије Емираћани са своје стране именовали човека из струке. Са наше стране се то није десило јер су и даље у првом плану остали политичари а не стручњаци – наглашава Бушатлија.

Милан Простран, експерт за пољопривреду сматра да је период од годину дана од када је најављено да се компаније из Уједињених Арапских Емирата интересују за улагања у српску пољопривреду сасвим довољан да се закључи конкретан уговор.

– Због чега до тога није дошло, а најављују се неки нови послови са Абу Дабијем, је нешто што би требало да буде легитимно питање надлежнима. Тешко је спекулисати али претпостављам да би проблеми, до којих је очито дошло, могу да буду везани за имовинска питања или измене неких законских регулатива како би се испунило оно што Емираћани желе. У сваком случају, ја сам поздравио потписивање предуговора и колико знам он је наишао и на задовољство запослених у пољопривредним комбинатима јер би се на тај начин обезбедио даљи несметани рад тих предузећа као и егзистенција радника и њихових породица – закључује наш саговорник.

Грешка

– Велика је грешка то што је Млађан Динкић избачен из Владе а остављен је у преговарачком тиму са Емираћанима. Арапи су традиционалан свет и уопште није добро нудити им као преговарача некога за кога сматрате да за њега нема места у вашој Влади. То може доста да утиче на Емираћане да постану резервисани према самом послу – сматра Махмуд Бушатлија.

 

Аутор: Љ. Буквић, Г. Влаовић

Данас

фото: Гето Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕВАРАНТ! Синиша Мали из буџета платио Фајненшл Тајмсу да хвали српску економију и њега лично

5 (8) Главна вест у Србији јуче била је да је британски лист Фајненшл Тајмс …

МОРАВСKИ KОРИДОР Радника нигде, радови на паноу (видео)

5 (3) Председник Народне странке Вук Јеремић и његов страначки колега Мирослав Алексић обишли су …

15 Коментара

  1. Ponestalo im para… A i dosta potrosise vala na Srbiju..:)

  2. Samo Vi njih podsećajte šta su zoboravili. Nema kupovine zemljišta postoji Zakon o tome.Samo još i zemlju da nam kupe.To su Vučićeve prazne priče, hteo je neko milionče da stavi u džep, a oni već proviziju dogovorili sa Dinkićem.

  3. Kakav retard ljudi moji , hoceli nas bog spasiti ikada ovakvih budala , i da li ce ikada na celo Srbije stati neko ko ce da nas vodi i reprezentuje onakve kavi jesmo , gospostveni , lepi , opasni , sposobni !!!

  4. sad ce nam biti nafta jevtinija zar ne posle razgovora

  5. Алах се увалих у овај дом помаже бог овом и оном http://youtu.be/tysikr5vDR8

  6. Zar ovaj psihopata vucko ..misli da su svi budale ….nije dobio jos dovoljno novca za svoje praunuke…

  7. Ко је ту бата а ко сека?Ко коме пуши?

  8. dobra vest za poljoprivredu srbije je ako su arapi odustali od kupovine kombinata i uzimanja državnog zmljišta u zakup na 30 godina pod uslovima koje seljak u Srbiji može samo da sanja

  9. Pa zamislite da Vučić otvori i jedno radno mesto – nemjte da se mučite to je prosto nemoguće, ali najave i obećanja napretek.

  10. neprodaje se srbska zemlj…shvatice to izdajnici kad tad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *