понедељак , 21 септембра 2020

Експерти: Влада у буџету за 2014. годину планира да ће добити кредит од три милијарде евра од УАЕ

0
(0)

БЕОГРАД – Влада Србије у буџету за 2014. годину планира да ће добити кредит од Владе Уједињених Арапских Емирата од три милијарде евра.

У Предлогу буџета, у рубрици пројектни и програмски зајмови предвиђено је и 275 милиона долара за подршку пројектима у пољопривреди, који треба да стигну од Фонда за развој Абу Дабија.

Међу државним зајмовима предвиђен је и кредит Турске од 40 милиона долара за пројекте путне инфраструктуре у мање развијеним општинама у Србији.

Влада Србије је за наредну годину буџетом предвидела да ће за програмске и пројектне зајмове одобрити укупно до 3.035.000.000 евра и до 2.463.260.000 долара.

Међу тим зајмовима се наводе и два зајма Светске банке од по 250 милиона евра за реструктурирање јавних предузећа, као и 200 милиона долара за докапитализацију Агенције за осигурање депозита.

Влада Србије планира да у наредној години изда гаранције до 787 милиона евра, међу којима је и гаранција Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) за „стенд бај“ линију за Агенцију за осигурање депозита од 200 милиона евра.

Буџетом је предвиђена и гаранција пословним банкама од 200 милиона евра за Србијагас, за одржавање текуће ликвидности тог јавног предузећа.

За одржавање текуће ликвидности Јавног предузећа Електропривреда Србије (ЕПС) предвиђена је државна гаранција од 100 милиона евра, док је за гаранцију за текућу ликвидност Железаре „Смедерево“ предвиђена банкарска гаранција од 30 милиона евра.

Влада Србије је буџетом за наредну годину предвидела и банкарске гаранције од 200 милиона евра за Јавно предузеће Емисиона техника и везе, за зајмове за прелазак емитовања телевизијског сигнала са аналогног на дигитални.

Предвиђене су и гаранције Владе пословним банкама за кредит од 125 милиона евра за модернизацију наменске индустрије.

У буџету су предвиђене и гаранције за кредит Немачке развојне банке (KfW)од 45 милиона евра намењен измени система за транспорт пепела и шљаке у Термоелектранама „Никола Тесла“, које послују у оквиру ЕПС-а.

Предвиђене су гаранције и за кредит Чешке извозне банке од 51 милион евра намењене Железницама Србије за модернизацију пруге Ниш-Димитровград.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уместо за болнице и вртиће, скоро милијарду и по евра за партију и братију

5 (7) Да се држава односи неодговорно према буџетским средствима којима би требало финансирати кључне …

Тепић показала уговор Телекома и Игора Жежеља: Дали му 38 милиона евра

5 (4) Потпредседница Странке слободе и правде Маринике Тепић је, на конференцији испред зграде Телекома …

4 Коментара

  1. …naucice njih Vucic da krkaju cvarke, samo tako

  2. A ja mislio da finansiraju izgradnju dzamija tako da imamo sta da miniramo!

  3. Ovo mora da su se slikali po uspesno obavljenom poslu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *