fbpx

Вучићеви слепци ни воду из Тамнаве не знају да испумпају! Пробијање рока без објашњења

0
(0)

Иако се са испумпавањем воде из копа Тамнава касни више од два месеца, ЕПС тврди да је све урађено у складу са уговорима и да од конзорцијума ангажованог да исуши коп неће наплаћивати пенале за кашњење

Иако је министар енергетике Александар Антић у јануару изјавио да ће коп „Тамнава“ у фебруару бит сув, остало је још доста посла до потпуног исушивања рудника

ЕПС је са конзорцијумом ангажованим да исуши коп “Тамнава – Западно поље” до сада потписао три анекса на оригинални уговор, како стоји у писаном одговору упућеном БИРН-у 24. фебруара.

Посао још увек није готов, а анексима уговора ЕПС и Светска банка, која финансира радове, дозволили су два пута продужење рокова.

Воду и муљ требало је, као победник прошлогодишњег тендера који је расписао ЕПС, да испумпа новосадска фирма “Енерготехника – Јужна Бачка” са својим румунским партнером, фирмом “Неш”. Рок за извршење посла био је 17. децембар, како стоји у уговору.

У писаном одговору БИРН-у, ЕПС тврди да је, уз претходно одобрење Светске банке, са конзорцијумом Анекс 2 закључен 23. децембра 2014. Њиме је рок за реализацију услуге продужен за 40 календарских дана, односно до 1. фебруара 2015. године.

Како посао није завршен ни до тог рока, у ЕПС-у објашњавају да је поново уз сагласност Светске Банке, а на захтев “Енерготехнике-Јужна Бачка”, потписан Анекс 3, којим је овој фирми одобрено ново продужење рока за завршетак радова.

ЕПС у свом одговору није навео који рок је постављен овим анексом и још увек није познато када ће коп бити исушен. У овој компанији кажу да је из копа Тамнава западно поље остало да се испумпа још око 20 милиона кубика воде.

"Ван Хек" пумпе, 20.02.2015.
„Ван Хек“ пумпе, 20.02.2015.

Првим Анексом, који је потписан 11. септембра 2014. године, договорено је да се конзорцијуму авансно плати 1,5 милиона евра, уместо 750,000 евра како је првобитно предвиђено у конкурсној документацији.

Иако то није у сагласности са уговором који је ЕПС раније доставио БИРН-у, ЕПС такође тврди и да је конзорцијум испунио обавезе из уговора.

Како кажу, уговором је предвиђено да “Енерготехника – Јужна Бачка” у року од 90 дана од дана увођења у посао испумпа из копа минималну количину од 80 милиона кубних метара воде.

ЕПС тврди да је од почетка радова, 17. септембра 2014, до 23. фебруара 2015. године, из копа „Тамнава – Западно поље“ испумпано 144,5 милиона кубика воде, од чега је “Енерготехника – Јужна Бачка” испумпала 92,5 милиона кубика, а РБ Колубара 52 милиона кубика.

Није објашњено да ли су, с обзиром на то да су уговорене обавезе испуњене, анексима договорена додатна плаћања за додатне радове.

Упркос томе што су рокови за испумпавање воде из површинског копа “Тамнава – Западно поље“ истекли пре два месеца, ЕПС за БИРН каже да “Енерготехника – Јужна Бачка” није платила пенале предвиђене за кашњење, јер до кашњења није долазило кривицом те фирме.

“Приликом реализације уговора дошло је до бројних непредвидивих околности на терену … које су проузроковале оправдану потребу продужења уговореног рока за реализацију услуге”, пише ЕПС.

Они наводе да су се испод постављених цевовода појавили “платои” који су “проузроковали насукавање понтона који носе цевоводе”; затим наводе “недостатак адекватних приступних путева за механизацију којом би се продужавали цевоводи и препакивале пумпе, заустављање рада пумпи ради спречавања могућих хаварија цевовода и изградњу копненог дела цевовода“.

Из ЕПС-а је БИРН-у речено да се вода из отвореног копа “Тамнава – Западно поље” прво испумпава у отворени коп “Тамнава – Источно поље”, па се из тог копа испумпава у реку Колубару.“Ово решење користи постојећу инфраструктуру цевовода који су одговарајућег пресека и који су у претходном периоду били постављени ради реализације процеса испумпавања”, наводи се у одговору. ЕПС међутим није објаснио зашто се вода не испумпава директно у Колубару, нити да ли одабрани начин испумпавања утиче на цену услуга.

У ЕПС-у кажу да је конзорцијум испунио оно за шта је био ангажован.

Приликом припреме конкурсне документације ЕПС и РБ Колубара пре свега имали су у виду чињеницу да је потребно у најкраћем могућем року створити предуслове за почетак производног процеса ископавања угља.

„Самим тим, очекивања су испуњена јер је процес производње покренут у складу са планираним, односно већ у децембру”, објашњавају у ЕПС-у.

Уговор, који је ЕПС раније доставио БИРН-у, предвиђа да, у случају неиспуњења уговорних обавеза, “Јужна Бачка” треба да плати пенале од 0,5 одсто за сваки дан кашњења.

Предвиђене су и околности, попут више силе, на које уговорне стране нису могле да утичу, па такве ситуације не подлежу казненим мерама.

“Јужна Бачка” одбила је да одговори на БИРН-ова питања у вези са исушивањем копа Тамнава.

Октобар 2014.
Октобар 2014.
Фебруар 2015.
Фебруар 2015.

Посао испумпавања воде и муља из копа нашао у центру медијске пажње након што је БИРН обелоданио податке о српској компанији “Енерготехника – Јужна Бачка” и њеном партнеру, румунској фирми “Неш”, којима је додељен уговор вредан око 15 милиона евра за испумпавање 187 милиона кубика воде и муља из рудника Тамнава.

Конзорцијум је изабран јер је понудио најкраћи рок и најнижу цену по испумпаном кубику воде и муља.

БИРН-ово истраживање открило је, између осталог да, иако је један од услова тендера био да понуђачи морају да имају најмање једну релевантну референцу на пословима испумпавања великих вода, ни један ни други члан конзорцијума који је победио на тендеру није имао претходно искуство на таквим пословима.

ЕПС није одговорио на БИРН-ова питања до када ће коп бити исушен, нити која је тачно улога румунске фирме “Неш” у овом послу и шта та фирма у овом тренутку тачно ради. БИРН је тражио, али до данас није добио документацију коју је ЕПС-а био дужан да достави на основу Закона о пруступу информацијама од јавног значаја, а из које би се могло видети због чега тачно завршетак радова касни. Захтевом од 3. фебруара ове године, БИРН је тражио од ЕПС-а оверене месечне извештаје и дневнике радова које је Јужна Бачка била дужна да доставља ЕПС-у.

С обзиром на то да је рок за завршетак радова истекао 17. децембра 2014. године, од ЕПС-а смо тражили и да нам достави документацију из које би се видео основ за продужетак рокова “Јужној Бачкој”, а такође смо затражили и копије налога за привремено обустављање испумпавања воде и муља, уколико је такав налог “Јужној Бачкој” издао ЕПС. Ништа, међутим, од затражених информација и документације нисмо добили, иако 26. фебруара, истиче законски рок за поступање ЕПС-а по овом захтеву.

БИРН је 10. фебруара већ поднео једну жалбу Поверенику за информације од јавног значаја, јер ЕПС ни након 26 дана није доставио информације и документацију у вези са тендером за испумпавање воде и муља на површинском копу “Тамнава -Западно поље”.

Истраживање је даље показало да конзорцијум не само што није имао искуства у пословима испумпавања великих вода, него да заправо није ни извео све радове за које је ангажован од стране ЕПС-а.

Уместо тога, овај конзорцијум је ангажовао холандску фирму „Ван Хек“ која изводи део радова.

БИРН је написао да је застој од неколико месеци, током којих је спровођен тендер и започет посао, коштао Србију око милиона евра дневно колико је износила цена увоза електричне енергије и угља.

БИРН је, такође, открио и да се против директора српске компаније, Драгољуба Збиљића, води поступак пред судом у Крагујевцу због утаје пореза.

ЕПС је у одговору БИРН-у од 24. фебруара навео да су и ЕПС и “Енерготехника – Јужна Бачка” поштовали све законске процедуре у поступку и у реализацији тог тендера.

 

Објављено: 26-02-2015

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

Скандал с народним парама: „Око соколово“ на половним возилима ГИМ-а!?

4.7 (12) Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, изјавио је данас да …

29 Коментара

 1. Не оглашавају се, сигурно тврде пазар.

 2. Српска Неспособна Странка!

 3. ljudi da vas nelazu mi smo ispumpali svu vodu ovo ostali su bili lelemudi nama je pukla kicama, i ono sto je valjalo odbili su…

 4. mnogo sugradjana,prijatelja radi na tom kopu 😀 svi se hvale da nikad bolji uslovi za ne rad 🙂 Na pitanje sta sad rade tamo svi daju isti odgovor „pecamo ribu i placa nas drzava za to “ 😀 😀 😀

 5. Pa šta će im radno iskustvo, kad ga nemaju ni ministri za svoje resore! Sasvim je sve u skladu.
  A to što kasne – što bi žurili, evo opet će kiše, da ne rade dva puta!

 6. POKRETANJE INICIJATIVE ZA ODRŽAVANJE KONGRESA PRONALAZAČA SRBIJE I
  NJIHOVO UMREŽAVANJE SA DIJASPOROM

  Pronalazači su blago Srbije! Oni šire naučnu i tehničku kulturu naroda!

  Poštovani pronalazači, naučnici i prijatelji kreativnih stvaralaca,
  Naučna i tehnička kultura predstavljaju osnovu svih kultura. Zbog toga pronalazači u Srbiji treba da se umreže i udruže u jedinstvenu organizaciju koja će delovati na celoj teritoriji naše zemlje. Ta organizacija bi se povezala sa našom dijasporom iz celog sveta, kao što je slučaj u mnogim evropskim državama, u cilju inovativnog privrednog razvoja i zapošljavanja naše omladine. Sa tim ciljem vas molimo da podržite ovaj ANTIKRIZNI PROGRAM INOVATIVNOG PRIVREDNOG RAZVOJA i umrežavanja pronalazača SRBIJE I DIJASPORE.
  Unija pronalazača Srbije i dijaspore ”Teslino jedinstvo” predlaže da zajedničkim snagama sastavimo efektivne zakone o patentima u Republici Srbiji, koji će obezbediti:
  1. da pronalazač, izumitelj bezuslovno dobije novčana sredstva za izradu prototipa prijavljenog pronalaska u roku od 90 dana od dana prijavljivanja i da to bude transparentno, u cilju zapošljavanja naših građana širom Srbije, kao i povratnika iz dijaspore,
  2. da prijava bude bez plaćanja takse sve dok pronalazak ne uđe u proizvodnju,
  3. da pronalazači u Srbiji i iz dijaspore imaju ista prava kao i investitori za subvencije pri zapošljavanju radnika na svojim pronalascima, jer pronalazač investira najvažnije, a to je znanje.
  4. da država opredeli novčana srestva iz budžeta za svaku radnu godinu, jer patent u proizvodnji otvara nova radna mesta, podržava sklapanje brakova, podstiče rast nataliteta i puni budžet države.
  5. da se prava pronalazača izjednače sa pravima sportista, da pronalazači steknu prava na nacionalnu penziju, kao i drugi zaslužni građani, koji su dali svoj doprinos nacionalnom prosperitetu države Srbije.
  6. da memorandum pronalazača bude u stilu znaka Republike Srbije, Nikole Tesle i Zemljine kugle i da se primenjuje u svim regionalnim jedinicama na celoj teritoriji naše države, a da diplome, zahvalnice i medalje budu dizajnirane u istom stilu.
  7. da na izložbama patenata i na sajmovima bude jedinstven prostor za sve pronalazače iz Srbije i dijaspore sa jedinstvenim simbolima, bilo gde u svetu da izlažu.
  8. da se za pronalazače osnuje kancelarija na ministarskom nivou i da 5 godina budu oslobođeni od poreza na dobit. Na taj način država bi pomogla pronalaske od početka njihove proizvodnje, jer je poznato da se pronalazak razvija ispred nauke sve dok se ne dokaže u praksi. Pri tome, prioritet će biti na uvođenju patenata u privredu Srbije, čime će se podstaći privredni razvoj i smanjiti odliv mozgova iz naše zemlje.
  U cilju sprovođenja navednog potrebno je održati Prvi kongres Unije pronalazača Srbije i dijaspore „Teslino jedinstvo”.
  Poštovani pronalazači i prijatelji, molimo Vas da podržite potrebu za održavanjem ovog kongresa pronalazača, kako bi u funkciji razvoja Srbije naše patente ponudili tržištu i omogućili njihovu proizvodnju, čime će se dati doprinos otvaranju novih radnih mesta i razvoju naše države.
  Autor projekta Ostoja Rajić zaštićeno autorsko pravo u ZIS BEOGRAD SRBIJA

  • Evo i nekoliko pitanja. Vidim da imaš objavljenih 24 patenta do sada ! Koliko godišnje plaćaš na održavanje tih patenata ? Koliko patenata si zaštitio „napolju“ ? Koliko patenata si realizovao ?
   Evo i nekih činjenica: 99,9% patenata su konstrukciono-tehnički i ekonomski promašaji !! Ko će samo na osnovu prijave patenta, da ti da novac za izradu prototipa, ako zna gore navedenu statistiku !? Niko!
   ZIS bi trebalo da ima stručnu komisiju za ocenu tehničke ispravnosti i upotrebljivosti patenta, gde bi sugerisali pronalazaču o primenljivosti tog patenta, te bi tek tada pronalazač procenio šta će dalje. Na osnovu zaključka te komisije, mogle bi se dati ili ne, pare za realizaciju prototipa patenta. ALI, to ZIS ne radi jer bi bilo mnogo manje patenata, a samim tim i para od održavanja patenata na osnovu godišnjih taksi. Siguran sam da si ti žrtva „Patentne politike“, da plaćaš održavanje patenata, a da ne znaš da su svi tvoji patenti koji su objavljeni u „Espacenet “ u stvari javno dobro koje svako u svetu može da koristi, bez da ti da i jedan dolar. Ovo ne važi za zemlje u kojima si (ako si) zaštitio. To što plaćaš ZIS-u godišnje održavanje patenta, znači da si ih zaštitio samo za Srbiju !!!!
   Pozdrav

  • PP. Evo i nekoliko pitanja. Vidim da imaš objavljenih 24 patenta do sada ! Koliko godišnje plaćaš na održavanje tih patenata ? Koliko patenata si zaštitio „napolju“ ? Koliko patenata si realizovao ?
   Evo i nekih činjenica: 99,9% patenata su konstrukciono-tehnički i ekonomski promašaji !! Ko će samo na osnovu prijave patenta, da ti da novac za izradu prototipa, ako zna gore navedenu statistiku !? Niko!
   ZIS bi trebalo da ima stručnu komisiju za ocenu tehničke ispravnosti i upotrebljivosti patenta, gde bi sugerisali pronalazaču o primenljivosti tog patenta, te bi tek tada pronalazač procenio šta će dalje. Na osnovu zaključka te komisije, mogle bi se dati ili ne, pare za realizaciju prototipa patenta. ALI, to ZIS ne radi jer bi bilo mnogo manje patenata, a samim tim i para od održavanja patenata na osnovu godišnjih taksi. Siguran sam da si ti žrtva „Patentne politike“, da plaćaš održavanje patenata, a da ne znaš da su svi tvoji patenti koji su objavljeni u „Espacenet “ u stvari javno dobro koje svako u svetu može da koristi, bez da ti da i jedan dolar. Ovo ne važi za zemlje u kojima si (ako si) zaštitio. To što plaćaš ZIS-u godišnje održavanje patenta, znači da si ih zaštitio samo za Srbiju !!!!
   Pozdrav

 7. Istine radi iskoristio sam malo mog iskustva iz četrdesetogodišnjeg rada, a deo istog sam proveo u preduzećima koja su se doticala nekakve tehnike i tehnologije oko izgradnje hidroenergetskih i hidrograđevinskih objekata. Pregledao sam mogućnosti i kapacitete nekoliko specijalizovanih preduzeća koja se bave ispumpavanjem vode. Kad uzmete u obzir da i sam VANHECK iz Holandije od koga se u Kolubari iznajmljuju pumpe u svojim tehničkim prospektima nudi 20 dizel pumpi HK700 sa kapacitetom od 7000m kubnih/po satu ispumpane vode moram da zaključim da se tu radi o velikom ne znanju i ne organizovanom radu. Kad se uzme u obzir da je taj ugovoreni rok 17 decembar i da je od tog roka prošlo novih 70 dana onda gospodo imamo vremenski period od 160 dana. VANHECK se u svom prospektu hvali sa kapacitetima od 140.000 metara kubnih ispumpane vode na sat ili 3.360.000 metara kubnih ispumpane vode na dan. Pod predpostavkom da se koristi 10 pumpi kapaciteta 7000 m kubnih na sat i da u proseku rade 20 sa ti i vremenu koje je proteklo od oko 160 danadolazi se do računice /10×7.000x20x160= 224.000.000 m kubnih ispumpane vode što je za 37.000.000 m kubnih više od pominjane količine vode u kopu od 187.000.000 m kubnih. Kad se uzme u obzir da ispumpavanje vode istovremeno obavlja i sam EPS i da sami izjavljuju da su ispumpali 52.000.000′ m kubnih vode onda je to još čudnije što se na fotografijama vidi toliko akumulaciono jezero. Ima se utisak da je potcenjena ukupna količina vode u kopu, a i da se toliko ne žuri sa obavljanjem tog posla. Inače u svetu ima i drugih firmi koje iznajmljuju pumpe i mehanizaciju za ispumpavanje vode, a u projektovanju, gradnji pumpih stanica imamo u Srbiji mnogo renomiranije preduzeće od Energotehnike – Južna Bačka, a to je beogradski Energoprojekt.

  • Готово сам сигуран да је тендерска документација написана нестручно са изостављањем битних ствари. Они који су то требали да одраде су, вероватно, лаици или биље речено ПОЛИТИЧАРИ па још СНС кадар, већином, са купљеним дипломама, односно, тотални дунстери за тај посао. И шта онда очекивати од њих. Узгред, ту су морали многи да се „уграде“. Знамо како су и раније неке машине радиле и по 25 сати дневно и 367 дана годишње!. Покренула се иницијатива да се то разоткрије али…спречили су, и сада поново наступају, вероватно, у нешто измењеном саставу.

 8. Да су кофама извлачили за 7 месеци би извукли.

 9. TA VODA JE DOBRA ZA PRANJE PARA. STO JE DUZE ISPUMPAVAS BOLJE I VISE SE OPERU.

 10. Hahahahahaha , cuj vodu da ispumpaju … pa to je za njih kao za dete iz prvog razreda problem pitanje iz molekularne biologije … Oni bre nisu sposobni da zakrpe omanju rupu na asfaltu kako treba …

 11. Hahahahahaha , cuj vodu da ispumpaju … pa to je za njih kao za dete iz prvog razreda problem pitanje iz molekularne biologije … Oni bre nisu sposobni da zakrpe omanju rupu na asfaltu kako treba …

 12. Pa što duže budu ispumpavali više će uzeti para lopuže….

 13. Pa što duže budu ispumpavali više će uzeti para lopuže….

 14. Sta mozemo da ocekujemo od vlade kada su nam ministri polupismeni sa kupljenim fakultetskim diploma a

 15. Sta mozemo da ocekujemo od vlade kada su nam ministri polupismeni sa kupljenim fakultetskim diploma a

 16. зато успешно испумпавају новац 🙂

 17. Znaju oni,al se ne isplati.Došla im poplava kao „kec na jedanaest“!

 18. Sve vrvi od strucnjaka (samo za nesto drugo).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *