понедељак , новембар 20 2017

WikiLeaks објављује више тајних докумената америчке шпијунаже него што је открио Сноуден

ВЕЛИКА игра Џулијана Асанжа се наставља.

WikiLeaks је почео да објављује тајна документа CIA. Уз напомену да ће то бити највећа серија „процурелих“ тајних докумената главне америчке шпијунске мреже.

Објављиваће их под кодираним именом Vault 7.

Почетак објављивања на сајту WikiLeaks пропраћено је овим указивањем: „Први потпуни део серије биће под називом Year Zero и садржаваће 8761 документ и фајл из изоловане мреже са високим степеном заштите која се налази унутар седишта CIA у Ленглију“.

Асанжов светски познати сајт тврди да ће Year Zero разоткрити размере тајних хакерских програма америчке шпијунаже усмерене на упаде у различиту апаратуру и високотехнолошке производе европских и америчких компанија.

Vault 7

Међу њима су Apple iPhone, Google Android, Microsoft Windows, као и телевизори Samsung, који могу да се претварају у скривене микрофоне.

Само први део Vault 7 наводно ће садржавати више страница тајних материјала него што је разоткрио укупно Едвард Сноуден о деловању америчке електронске шпијунаже (Агенције за националну безбедност).

WikiLeaks тврди да је CIA недавно изгубила контролу над већим делом свог хакерског арсенала који укључује и програме-вирусе и „тројанске коње“. Наводно се ради о „инструментима“ који омогућавају дистанционо управљање различитом техником и документацијом.

WikiLeaks дословно пише: „Тај необични сет инструмената обухвата неколико стотина милиона редова кода и омогућава ономе ко га поседује да располаже практично свим могућностима CIA за извођење хакерских напада. Тај ,архив’ циркулише међу хакерима и онима који за њих раде , а раније су радили за америчку владу“.

Асанжов сајт тврди да је ову информацију и добио од једног од тих људи.

Претходно је WikiLeaks саопштио да је CIA разрадила „штетне програме“ који омогућавају да се људи прате помоћу њихових мобилних телефона, укључујући и iPhone, као и технологија помоћу којих се добија приступ смартфонима у целом свету.

Уз ово је ишло и упозорење да америчка шпијунажа успешно пресреће и сав „саобраћај“ популарних месенџера WhatsApp и Telegram, а да је британска контрашпијунажа (MI-5) смислила како да телевизоре Samsung smart TV користи као прислушне уређаје.

Факти

Актуелно

Снајперска пушка СВЛК-14 „Сумрак“ погодила мету на даљини преко 4км

Снајперска пушка коју производи компанија Lobaev Arms, поставила је апсолутни рекорд када је у питању …

Олга Четверикова „Транснационалнe корпорацијe као тоталитарнe сектe“ (видео)

Олга Четверикова, доцент Московског државног института за међународне односе на катедри за Историју и политику …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons