fbpx

За астрономску цену ауто-пута криве – стазе за бицикле

4.5
(2)

Путеви Србије, предузеће одговорно за деоницу ауто-пута од Новог Београда до Сурчина која ће се градити по цени од 70,5 милиона долара за 7,9 километара, јуче је реаговало на Данасов текст који се бави чињеницом да аутопутеви у равничарским крајевима по правилу коштају до два милиона евра по километру, а овај ће коштати чак девет милиона.

У Путевима ову цену бране низом аргумената, међу којима доминира то што ће се уз ауто-пут градити бициклистичке и пешачке стазе и што мора да се пази на ниво буке.

„Не улазећи у разлоге и намере оних који у медијима коментаришу вредност радова без упознавања са детаљима пројеката, сматрамо да је због грађана Србије важно да јавност буде информисана о свим чињеницама које су утицале на уговорену вредност радова, како не би били мета неаргументованих коментара бивших министара, као и разних „стручњака“ који иза себе немају ни километар изграђеног пута“, започињу у Путевима свој одговор, алудирајући на то што је међу саговорницима у Данасовом тексту био и бивши министар Милутин Мркоњић.

„Дужина деонице је 7,9 километара и протеже се од Војвођанске улице на Новом Београду, где је планиран кружни ток, па све до будуће петље „Сурчин“. Предметна деоница је специфична између осталог и по томе што за разлику од досадашњих пројеката на изградњи ауто-путева, пролази кроз насељено, градско подручје, што за последицу има специфичне захтеве у погледу технологије извођења радова:

– Предвиђа се и изградња бициклистичких и пешачких стаза дуж исте што за резултат има шири профил (труп) читавог ауто-пута и значајно веће количине радова. Планиране су пешачке и бициклистичке стазе са обе стране ове саобраћајнице, ширине два метра и 2,2 метра. Имајући то у виду, ширина нормалног попречног профила ове деонице иде чак до 47,2 метра. Такође, с обзиром да је сам ауто-пут шири, то захтева и да будуће конструкције за укрштање ове саобраћајнице са локалним путевима (мостови, надвожњаци и подвожњаци) буду веће него што је то уобичајен случај. Пројекат подразумева изградњу укупно пет мостовских конструкција и један надвожњак, а поред тога укрштања са локалним саобраћајницама биће остварена и преко четири површинске и једне денивелисане раскрснице (петље);

– Пројекат предвиђа уградњу великих количина грађевинских материјала за изградњу саобраћајнице, нарочито песка и каменог агрегата, услед ширег профила него код стандардног аутопута, што узимајући у обзир „градску“ локацију деонице и кратак рок изградње, захтева веће трошкове услед потребе да се ангажује већи број возила и опреме на дужим транспортним растојањима.

– Поменута укрштања са локалним саобраћајницама ће, узимајући у обзир дужину деонице, бити на релативно кратким растојањима. С тим у вези, изградња наведених конструкција и објеката на краћим растојањима захтева примену специфичних технологија за извођење радова и резултира значајним повећањем трошкова изградње;

– С обзиром да будући радови залазе у зоне становања, морају се одвијати у строго контролисаним условима уз примену комплексних мера како би се у што већој мери ограничили и/или елиминисали негативни утицаји на становништво (негативни утицаји на животну средину, бука и др.) што резултира значајним повећањем трошкова. Такође, с обзиром да деоница пролази и заштићеном зоном водоизворишта, одводњавање саобраћајница је планирано у систему кишне канализације где се кишне воде преко планираних ретензија скупљају, на тим местима пречишћавају и такве пречишћене воде испуштају у канале, што значајно утиче на повећање трошкова изградње;

– Предметна деоница аутопута подразумева специфичне захтеве и мере за технологију одвијања саобраћаја у току извођења грађевинских радова, како би се у што је могуће мањој мери умањио негативан утицај радова на становништво.

Напомињемо и да је у буџету Републике Србије за 2019. годину, који је рађен у последњем кварталу 2018. године, било планирано кредитно задужење за овај пројекат код кинеских банака у висини од 85 одсто вредности пројекта, односно у износу од 60 милиона долара, а 100 одсто вредности пројекта од 70,5 милиона долара одговара уговореној вредности радова.“, закључују у Путевима Србије.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најбоље да питаш Сороша да ли ће и када српска деца да крену у школу

0 (0) Председник Александар Вучић не искључује могућност онлајн наставе у новој школској години због …

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *