fbpx

За куповину Телекома заинтересовани амерички фондови али цена коју би да плате није ни близу оне коју прижељкују Вучићеви паразити

0
(0)

За куповину Телекома, поред компанија из Немачке, Аустрије и Русије, заинтересовано је и десетак инвестиционих фондова, од којих су четири америчка.

Рок за доставу необавезујућих понуда за куповину Телекома Србије истекао је данас и на списку заинтересованих је више инвестиционих фондова него телекомуникационих компанија, сазнаје „Блиц“.

За српски Телеком, према сазнањима „Блица“, заинтересован је „Дојче Телеком“, једна руска фирма, а како за сада ствари стоје, и мексички милијардер Карлос Слим, који Телеком Србије жели да купи преко „Телеком Аустрија“, чији је један од већинских власника постао прошле године.

Иако је „Блицу“ потврђено да је ова аустријска компанија предала необавезујућу понуду, њихово учешће у куповини Телекома могло би да буде проблематично. Према писању бечке штампе, због противљења осталих акционара, пре свега због недостатка новца, „Телеком Аустрија“ највероватније неће предати обавезујућу понуду. Уколико се то деси, једна од опција која се спомиње је да Слим, односно један од највећих телекомуникационих оператера у свету – мексички „Америка Мовил“ самостално уђе у трку за куповину српског оператера.

У овој фази продаје, Србија још није одредила колики ће удео државног власништва продавати ни по којој цени. Пре пет година процена је била да Телеком вреди 2,2 милијарде евра, тадашња влада је за пакет од 51 одсто компаније тражила минимум 1,4 милијарде евра, а једини понуђач, „Телеком Аустрије“, понудио је 1,1 милијарду евра.

Држава је понуду одбила и одустала од продаје. Како сада стоје ствари, цена би могла поново да буде проблем. Наиме, према нашим сазнањима, оно што је заједничко свима који су ушли у трку за куповину српског оператера јесте да размишљања о цени коју би понудили за Телеком нису ни близу 2,2 милијарде евра.

У огласу није наведена процена вредности компаније, већ рачуноводствена вредност капитала, и то уписан новчани капитал од 17,4 милијарде динара и уписани неновчани капитал од 82,5 милијарди динара.

Ковачевић: Губе тржишну трку

Економисти верују да Телеком треба продати или дати стручним менаџерима. „Телеком губи трку са тржиштем и у Србији, али и у БиХ и Црној Гори. Свуда има конкуренте. Наша држава нема новца да инвестира, а с друге стране имате конкуренцију која с тим нема проблем и то је перспектива у којој ће Телеком само губити“, сматра саветник за страна улагања Милан Ковачевић.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПЉАЧКА ВЕКА! Александар Вучић и Синиша Мали поклонили Комерцијалну банку и 500 милиона евра Словенцима (видео)

4.7 (12) О томе да ли мора да буде приватизована банка са највећом девизном штедњом …

ДЈБ: Продаја Kомерцијалне банке је у рангу националне издаје

5 (9) Покрет „Доста је било“ (ДЈБ) оценио је данас, поводом најава продаје Kомерцијалне банке, …

Један коментар

  1. Једна конкретна сугестија за ДСС и све друге који мисле добро свом народу – поред дијагностичких саопштења потребно је и деловати а најбоља акција је превентивна. Спрема се приватизација Телекома противно свим државним интересима и предизборним обећањима. Свима који учествују у тендеру за ову пљачку треба поручити да улазе у веома сумњив посао за кога постоји основана сумња да се одвија под нелегалним притисцима и мутним финансијским радњама и да ће свака будућа власт која мисли на добро свог народа истражити све уговоре и поништити их ако су штетни по Србију што ефективно значи да ће национализовати сву сумњиво отуђену имовину без надокнаде онима који су је купили. Ово не мора бити празна претња поготово ако су унапред знали да се упуштају у сумњив посао јер је и Вучић претио тужбом због продаје коју сад спроводи. Они који имају могућности треба да ангажује правнике и позабави се овим и са политичке и правне стране. Уз то радити и на мобилизацији јавности коју са овим треба упознати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *