За НВО у Србији финансиране из иностранства ознака „страни агент“

0
(0)

БЕОГРАД – 

Покрет СНП „Наши“ предлаже да се усвоји закон који би за НВО финансиране из иностранства увео ознаку „страни агент“.

Покрет, који је својим контроверзним предлозима о списковима„антисрпских“ НВО и медија већ изазвао широку полемику у јавности, залаже се да се, како тврди, по узору на законодавство САД и Русије, усвоји закон о страним агентима који ће „у будућности омогућити да све организације које се баве политиком, а финансиране су из иностранства буду означене ознаком ‘страни агент'“.

„СНП Наши ће подношењем доказа захтевати да невладине организације и медији са црних спискова због почињених кривичних и противуставних дела буду законски процесуирани и забрањени“, додаје се у саопштењу покрета.

Заједнички финансијер

„Наши“ износе и тезу да организације и медији са црних спискова имају једног заједничког финансијера, а то је, како тврде, влада САД-а и „злогласна фондација NED која функционише као организација за спровођење специјалних операција CIA и финансира се у склопу буџета за USAID који се одобрава од стране Стејт Департмента“.

Према тврдњи тог покрета, USAID и NED забрањени су у Латинској Америци „управо због стварања структура којима је циљ мешање у унутрашњу политику и подривање уставног поретка“, а у Русији су ове фондације и организације као страни агенти третирани Законом о страним агентима.

У саопштењу се такође тврди да су „међу најплаћенијима“ на листи фондације НЕД Б92, Пешчаник, АНЕМ, НУНС, Удружење независних новинара Војводине, BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), Хелсиншки комитет за људска права, Европски покрет Србије, Правни комитет за људска права (YUCOM), Иницијатива младих за људска права (YIHR), Е-Новине.

Према наводима покрета, Слободна Европа и Глас Америке су дуги низ година, све до 1999. године, директно и јавно финансирани од стране CIA.

НВО позвале институције да се огласе о листама СНП „Наши“

Неколико невладиних организација затражило је данас од релевантних државних институција да се јавно огласе поводом објављивања црне листе НВО и медија који је објавио Покрет СНП „Наши“ и да јавно осуде „тај чин јавне стигматизације и линча организација за људска права и медија“.

У заједничкој декларацији уочи 10. децембра, Међународног дана људских права, 15 НВО је позвало на спречавање „даљег противуставног деловања организација које шире мржњу и нетрпељивост, било да је реч о регистрованим удружењима грађана или неформалним групама“.

Невладине организације су такође позвале државу да испуњава своје међународне обавезе које се односе на поштовање људских права и пуну примену међународних стандарда људских права.

Држава се, такође, позива да бранитељима људских права пружи адекватну и делотворну заштиту у случајевима напада на њих због њиховог ангажмана на одбрани и унапређењу људских права.

У декларацији се тврди и да осим Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом ни једна државна институција није осудила објављивање списка СНП „Наши“ и да ће се,“уколико то не учине, сматрати саучесницима у насиљу над свима који бране људска права“.

Декларацију су потписале Жене у црном, Регионални центар за мањине, Реконструкција женски фонд, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, Докукино, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Комитет правника за људска права, Аутономни женски центар, Центар за унапређење правних студија, Кућа људских права, Лабрис, Београдски центар за људска права, Геј стрејт алијанса и Центар за културну деконтаминацију.

Те организације су најавиле заједничко деловање у области заштите бранитеља људских права и заговарање креирања адекватних политика и пракси државних институција у тој области.

ЛДП: Власт ствара атмосферу линча

Либерално-демократска партија саопштила је данас да власт, како се наводи, ћутањем пред поступцима екстремистичких и клеронацистичких организација које праве спискове и траже погром антисрпских НВО и медија, ствара атмосферу линча „у којој се свакодневно угрожавају људска права и слободе грађана Србије“.

ЛДП је навела да је „та врста памети позната из периода Милошевићеве владавине, као и све последице које је оставила на наше друштво“.

„Сасвим је легитимно питати који део власти у данашњој Србији, поред министра Селаковића, подржава прављење ходајућих мета од сваког представника цивилног сектора“, каже се у саопштењу.

ЛДП тврди да се екстремистички покрети и клеронационалистичке организације у Србији у овом времену осећају охрабреним од нове власти да могу слободно да праве спискове антисрпских НВО и медија и траже њихов погром, забрану и судски прогон.

Та странка наводи да ће пружити отпор, како се тврди, тим покушајима новог изолационизма Србије и политичког лудила, уједно позвавши надлежне државне органе да спрече „фашистичке активности ‘СНП Наши’ и њихових покровитеља“.

„Наглашавамо да је друштво без начела и правила само људска групација у лутању, и наша је обавеза да о елементарним начелима водимо рачуна и будемо брана фашисоидном безобразлуку и ксенофобији у коју гурају нашу земљу“, саопштила је ЛДП.

 

 

РТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти си Ковач ловио шпијуне!? Уловио си ти само гајбу од милиона еврића на Дедињу

3.7 (6) У СРБИЈИ, као и у другим европским земљама, прво су створене службе безбедности …

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend