За Вучића и СНС резервисано невероватних 80% политичког програма на РТС-у

0
(0)

На националној телевизији РТС, коју финансирају грађани Србије својим новцем, како би били правовремено и истинито информисани 80% политичког програма посвећено је владајућој коалицији.

Више од 30% одсто политичког програма посвећено је председнику Србије Александру Вучићу, а невероватна је чињеница да се он у 100% тог времена помиње у ДОБРОМ контексту.

Такође је невероватно да у најледанијим вестима на РТС-у, Другом дневнику, нема представника опозиције, а и ако се када помену то буде у ЛОШЕМ контексту. Ово су најновији подаци медија мониторинга, које ради организација ЦРТА, пратећи пет националних телевизија.

РТС – Вучић и протести на “институционалној ливади”

После петиције која је дошла из академских кругова са захтевом за променом уређивачке политике, јер сматрају да РТС обмањује јавност, најављен је и протест за крај месеца у Београду. У свом обраћању јавном медијском сервису кажу да је “грађанима Србије Уставом загарантовано право да буду обавештени, што ви својом уређивачком политиком нисте обезбедили”.

сувишна је, ако се погледају бројеви. А они су јасни. Организација ЦРТА, у оквиру посматрања избора, ради медија мониторинг кроз који прати пет телевизија са националном фреквенцијом, у проширеном прајмтајну од 17.30 до 24 сата. Без обзира на формате, прате се сви садржаји у којима су присутни политички актери.

“На РТС-у је 80 посто садржаја посвећено политичким актерима владајуће коалиције и они су превасходно позитивно представљени. Партије које су објавиле да су у бојкоту заузимају 14 посто укупно времена. Најчешће су ЛОШЕ представљене. Остале партије заузимају седам посто укупног времена. Оне су представљене најчешће неутрално или позитивно”, резултати су медија мониторинга у периоду од средине октобра прошле године до 2. фебруара 2020.

Централна политичка емисија на РТС-у је Дневник 2 и у њој доминирају – представници власти. У првих осамнаест актера – нема опозиције. Владајућа коалиција је представљена изузетно позитивно. За пет месеци мониторинга – највише помињани представник опозиције је Мариника Тепић, али тек као 19. политичка актерка по реду. За њом следе Марко Бастаћ и Бошко Обрадовић, Драган Ђилас, Борис Тадић. Сви они су представљени у изузетно негативном контексту као издајници, опозициона багра, тајкуни, лопови из опозиције, жуто смеће итд.

“Ми идемо ка подвојеној реалности. Са једне стране су млади, боље образовани, до тридесет година, који су прешли у фазу самоинформисања, што је проблем ризика за фејкњуз, на пример. Са друге стране су старији људи, мање образовани, који прате Пинк, РТС, Хепи и таблоиде. Две реалности у једном друштву, што у перспективи може да доведе и до друштвених сукоба. Kо треба да посредује? Јавни сервис. Између партикуларних интереса, који су и разумљиви. Уместо да буде проактиван и делибератор, неко ко анализира, пропитује, држи власт одговорном, јавни сервис се извлачи из тога и тај простор препушта Пинку и Н1. Пинк који је средство пропаганде и Н1 који покушава да буде оно што је јавни сервис”, каже Гавриловић.

НовинеРС Блогспот

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо сте ви да преносите саопштење синдиката?

5 (3) Директорка ваљевског Дома здравља др Бранка Антић припретила је порталу колубарске.рс тужбом због …

Србија у ауторитаризму, спречен дијалог у друштву

4.8 (5) После председника Александра Вучића, и премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај Фридом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend