ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА: Српски медији ћуте да је Вучићев саветник, Синиша Мали, пословао са Шарићем!

ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА: Српски медији ћуте да је Вучићев саветник, Синиша Мали, пословао са Шарићем!

0
(0)

Црногорске дневне новине „Дан“ преносе да је консултантске услуге предузећу Футура плус, у којем је челник управног одбора био Небојша Јестровић, блиски сарадник одбеглог Дарка Шарића, пружао Синиша Мали, један од најближих сарадника потпредсједника Владе Србије и лидера Српске напредне странке Александра Вучића.

Према документацији у коју је Дан имао увид, фирма Синише Малог имала је пословне везе са Футуром плус, коју је контролисао Дарко Шарић.

Наиме, Оли консалтинг, чији је власник Синиша Мали, поднела је тужбу Трговинском суду у Београду тражећи да Футура плус плати преко пола милиона евра на име услуга консалтинга. У оснивачкој документацији Оли консалтинг наводи се да Синиша Мали има 100 одсто удела у том пословном друштву.

С друге стране, Футура је у власништву контроверзног Станка Цанета Суботића, али српско тужилаштво сматра да је Шарић преко Јестровића контролисао пословање те фирме. Према сведочењу Небојше Јестровића пред београдским специјалним судом, Синиша Мали био је консултант Футуре плус усред акције „Балкански ратник”, у којој је код уругвајске обале заплењено више од две тоне кокаина.

Сходно профилу Дарка Шарића који је објавио „Пројекат за извештавање о организованом криминалу и корупциији” (ОЦЦРП), као директна Јестровићева веза са Шарићем наведена је управо фирма Футура плус.

Неколико месеци након што је Јестровић постао директор управог одбора Футуре, а усред акције „Балкански ратник”, у Женеви су се састали Јестровић, Суботић, Шарић и представници фирме руског тајкуна Олега Дерипаске „Рос печат”. Сам Јестровић је на суђењу у Београду испричао да се на том састанку разговарало о продаји Футуре плус Дерипаски, а и неки медијски извештаји из тог времена потврђују да су Руси хтели да купе ту фирму.

Када је у питању улога блиског Вучићевог сарадника Синише Малог, предлог за извршење, достављен Трговинском суду у Београду, показује да је Футура плус дуговала његовој фирми преко 560.000 динара, па је затражена судска блокада рачуна Футуре до наплате дуговања.

Власник фирме Оли консалтинг, Синиша Мали, председник је привременог органа Београда и један је од најближих сарадника Александра Вучића, коме је био и саветник за економска питања.

Интересантно је да је Небојша Јестровић, Шарићев школски друг из Пљеваља, именован за директора управног одбора Футуре плус само две недјеље након што је Оли консалтинг фактурисао Суботићевој фирми консалтинг услуге (у питању су рачуни фактурисани 2. и 3. марта) 17. марта 2009. године. Њега је тужилаштво означило као лице које је било задужено за прање новца нарко-боса Дарка Шарића.

У оптужници српског тужилаштва против Дарка Шарића за прање новца на неколико места помињу се индиције да је Јестровић у Суботићевој фирми радио управо по инструкцијама одбеглог пљеваљског нарко-боса. Упркос Суботићевој причи да је његово познанство са Шарићем површно (наводно их је упознао Марко Мишковић, син Мирослава Мишковића), изгледа да су ти односи ипак били нешто дубљи, јер је приликом претреса једне од Шарићевих вила у Новом Саду пронађен Суботићев мотор, са његовом саобраћајном дозволом.

У тужби се наводи да је Оли консалтинг био извршни поверилац, а Футура плус извршни дужник.

Истакнуто је да су направљена два рачуна, која са затезном каматом укупно износе преко пола милиона динара.

Предлог за извршење достављен је Трговинском суду у Београду 16. октобра 2009. године, када је већ било назнака да ће у Футури плус бити покренут стечајни поступак. То Суботићево предузеће отишло је у стечај шест дана касније, 22. октобра 2009. године.

Услед огромних дугова према издавачима новина, Државној лутрији Србије и Телекому, али и према пореским органима и државним фондовима, Футура плус је банкротирала. Предстечајни поступак у Футури плус, компанији која се бавила дистрибуцијом и продајом штампе, покренут је у октобру 2009. године. До јануара 2011. године поднете су 4.352 пријаве потраживања, од чега је око 3.200 било од радника на име неисплаћених зарада.

Синиша Мали је у фебруару 2001. године постављен за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије.

У том периоду био је задужен за припрему законске регулативе у вези са новим концептом приватизације. Након оснивања Агенције за приватизацију 17. јула 2001. године, све оперативне активности у вези са приватизацијом прелазе са министарства на то владино тело. У том периоду Мали прелази у агенцију, где постаје директор Центра за приватизацију у оквиру којег води тендерску и аукцијску приватизацију, реструктурирање и тржиште капитала. Он је био задужен за приватизацију предузећа путем тендера. На тој позицији је остао до краја 2003. године.

Након тога, Мали је основао своју компанију која се бави саветовањем у области куповине и продаје предузећа. Једно време био је саветник потпредседника Владе Александра Вучића, а крајем прошле године преузео је вођење привременог органа Београда. 

 

Телепромптер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Загорка Доловац је поред Вучића главни генератор ендемске корупције и организованог криминала у Србији!

Загорка Доловац је поред Вучића главни генератор ендемске корупције и организованог криминала у Србији!

5 (4) Избор новог републичког тужиоца отпочео је данас другим кругом, а актуелна главна тужитељка …

Чедoмир Јовановић признао да је поново звао Вучића да га спашава после дивљања у Београду

Чедoмир Јовановић признао да је поново звао Вучића да га спашава после дивљања у Београду

4.3 (6) Чедомир Јовановић, по ко зна који пут гостујући у “Хит твиту” на Пинку …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend