Забрињавајуће стање индустрије ЕУ

Забрињавајуће стање индустрије ЕУ

Брисел — Стање индустрије у ЕУ је забрињавајуће, при чему су највећи губици забележени на плану продуктивности и запошљавања, упозорила је Европска комисија.

У два одвојена извештаја о конкурентности, Комисија је приказала тмурну слику европске индустрије, погођене оштрим падом инвестиција и анемичном унутрашњом тражњом, преноси Франс прес.

У извештају се указује на велике разлике које постоје између земаља, наводећи пример најдинамичније земље, Немачке, и јужних земаља које заостају за њом. 

“Поред тога, трошкови енергије расту у готово свим чланицама, што узрокује деиндустрализацију Европе”, додаје се у извештају. 

Ово питање је од кључне важности за европске земље, које су суочене са учесталим затварањем фабрика и нестанком читавих сектора запошљавања. 

“Оживљавање ослабљене индустрије може значајно помоћи у повратку Европе на солидан привредни раст”, додаје се у извештају. 

Европска унија је раније поставила амбициозни циљ враћања индустрије на 20 одсто целокупног бруто друштвеног производа, али је у лето ове године, тај циљ смањила на 15 одсто. 

“Веома смо далеко од нивоа који је постојао пре кризе. А што се тиче продуктивности, која је некад била снажна тачка већине европских земаља, Европа сада заостаје за САД и Јапаном. Многе европске земље су погођене низом проблема, међу којима су компликована администрација и неадекватна инфраструктура”, изјавио је европски комесар за индустрију, Антонио Тајани.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода је прекинула производњу у све три фабрике у Чешкој због недостатка микрочипова и осталих …

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је данас ЕУ за “уцену” и прекорачење својих надлежности у …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *