Дрва и угаљ купујемо на килограм!

0
(0)

Краљево — Последњих година у Краљеву, због веома слабе платежне моћи становништва, дрва и угаљ се све више продају у џаковима.

Тако килограм цепаница кошта 12 динара, а најјефтинијег угља 15 динара.

Исцепкана дрва за огрев, углавном букове и храстове цепанице, упакована су у џаковима од по 15 килограма, а један такав џак кошта 180 динара.

Продавац Бранислав Спасојевић рекао је Тањугу да се исцепкана дрва продају у џаковима, јер људи немају новца да купе веће количине, додајући да су најчешћи купци пензионери. 

Идеја је кренула од саме практичности куповине исцепканих дрва за огрев за припремање зимнице и печење паприка, а како је учинила своје, народ их данас купује и за огрев, прича Спасојевић који је по занимању машински инжењер. 

Спасојевић каже да је нудио и другим власницима продавница и киоска у граду да продају његова дрва у џаковима, али су га сви одбијали, понеки и исмејавали, а сада га као добављача траже. 

„На мом киоску близу железничке станице дрва ће ‘на кило’ увек бити на продаји“, додаје овај довитљиви краљевачки предузетник који нуди и исцепкана дрва на метар по цени од 38 евра, и то уз доставу на кућну адресу. 

И продаја угља почела је у џаковима, а према речима власника стоваришта „Огрев“ из Краљева Милинко Максимовић продаја угља смањена за чак 40 одсто. 

„Људи више немају пара. Не продаје се ни најјефтинија ‘сирова колубара’. Народ купује угаљ на килограм. Због тога смо почели да пакујемо угаљ у џакове од по 45 до 50 килограма, а његова цена је 700 динара“, каже Максимовић за Тањуг. 

Кубик „сирове колубаре“ у Краљеву кошта 7.750 динара, „Штаваљ – комад коцка“ 11.550, „Пљевља – комад коцка“ 13.550, „Мезграја- комад коцка“ 14.300, „Крека -комад коцка“ 12.500 динара, уз бесплатан превоз у кругу до 10 километара.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб род подигао цену малина, купине у бесцење

0 (0) Преполовљен род малина подигао је ове године цену тог воћа на око 210 …

Цена злата поставила свој апсолутни рекорд – 1.944 долара за унцу

0 (0) * Убризгавање трилиона долара у финансијске системе Сједињених Држава, Европе, Јапана, Кине и …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend