Србија

Забрињавајући подаци „Батута“: Ниш загађенији од Пекинга

Праћење неких честица је занемарљиво мало, иако су њихове количине и последице по здравље драстичне. Какав ваздух дишемо? Не знамо довољно, био би закључак извештаја Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, али на основу података које су прикупили и анализирали, није добар.

Оно што је запало у око, јесте да је Ниш престигао Пекинг по просечној годишњој вредности ПМ 2.5 честица. Према званичним резултатима, ниво тих честица у Нишу је 47, а у Пекингу 42,6, пише „Стартит“.

ПМ 2.5 честице су респирабилне честице које након инхалације продиру до најфинијих дубоких структура респираторног тракта (алвеола). Овај параметар праћен је у оквиру локалне мреже мерних станица у девет градова, што је, у односу на јавноздравствени значај штетности честица малих димензија, занемарљиво мало, указују у извештају. Средња годишња вредност је само у Кикинди и Шапцу била испод горње вредности. Највише средње годишње вредности биле су у Великим Црљенима (38,60 µг/м3 ) и Нишу (47,00 µг/м3). Од 26 насеља са мониторингом концентрација ПМ 10 честица, у 11 су средње годишње вредности биле изнад границе.

Анализом промена нивоа аерозагађења сумпор-диоксидом у односу на претходну годину, запажа се да је дошло до пораста концентрација у Бору, Великим Црљенима (општина Лазаревац), Краљеву, Лазаревцу и Обреновцу, док је у Београду, Врању, Зајечару, Звечану, Јагодини, Косовској Митровици, Крушевцу, Смедереву, Сремској Митровици, Трстенику и Ћуприји загађење овим полутантом мање. У највећем броју градова концентрације у 2019. години су уједначене са онима у 2018, преноси Блиц.

Тренд пораста загађења сумпор-диоксидом

Тренд пораста загађења сумпор-диоксидом запажен је у Елемиру, Зрењанину и Шапцу. Све до 2018. године, линија десетогодишњег тренда загађења имала је опадајуће тенденције, док су вредности измерене у току 2019. године допринеле томе да линија тренда поприма лагано растући тренд. Растући линеарни тренд загађења амбијенталног ваздуха сумпор-диоксидом у Зрењанину, Елемиру и Шапцу је по типу високог нагиба, док је тренд загађења у Смедереву с лаганим нагибом раста, након вишегодишњег опадајућег тренда.

Анализом промена нивоа аерозагађења димом у односу на претходну годину, у 11 од 36 градова дошло је до пораста концентрација и то у Ваљеву, Горњем Милановцу, Јагодини, Краљеву, Нишу, Нишкој Бањи, Севојну, Сенти, Смедереву, Чачку и Шапцу, док је у Београду, Елемиру, Зајечару, Звечану, Зрењанину, Ивањици, Косовској Митровици, Панчеву, Сремској Митровици и Трстенику загађење овим полутантом мање. У преосталим градовима концентрације су изједначене с оним из 2018.

Недовољан мониторинг амонијака

Само у Смедереву је средња годишња вредност азот-диоксид била изнад границе. Концентрације амонијака у амбијенталном ваздуху праћене су само у Зрењанину, Панчеву и Шапцу, у складу са очекиваним индустријским изворима емисије овог гаса. С обзиром на чињеницу да се присуство овог полутанта потврђено повезује са његовом улогом фацилитатора у секундарном генерисању финих ПМ 2.5 респирабилних честица, овај обим мониторинга амонијака се може сматрати недовољним. Ни у једном од три града средње годишње концентације амонијака нису прешле горње вредности.

Чак 213 пута већа вредност арсена од дозвољене

Концентрације олова мерене у свих 17 градова кретале су се од минималних 0,003 µг/м3 у Ужицу до максималних 9,70 µг/м3 у Нишу, што је скоро 20 пута већа вредност од дозвољених 0,5 µг/м3 . Садржај арсена (Ас) у ПМ10 честицама очекивано је највећи у Бору, и то је, заправо, једино место у којем средња годишња концентрација прелази граничну вредност и то 24 пута.

У августу 2019. године, на мерном месту „Југопетрол“, у Бору, измерена 213 пута већа вредност арсена од дозвољене, а кадмијума 20 пута.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!