Србија

Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

Фирма Ассецо, у којој је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, добила је без тендера више од 22 милиона динара за посао дораде апликације коју су првобитно и направили.

Агенција за осигурање и финансирање извоза је компанији Ассецо СЕЕ без тендера доделила посао дораде апликације у вредности од чак 22.620.000 динара.

Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

FOTO: Privatna arhiva

Један од директора српског огранка ове фирме је Игор Брнабић, премијеркин рођени брат, који је на то место именован у јануару 2016. године. Ассецо СЕЕ претходних година добио је на десетине тендера у министарствима, институцијама и јавним предузећима за послове који се тичу ИТ сектора.

Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

FOTO: Printscreen

Преговарачки поступак спровео се без јавног позива, а наручилац је путем Портала јавних набавки упутио позив, како је наведено, „једином понуђачу који може да набавку реализује“. С обзиром на то да је апликација која се већ користи израдила управо ова фирма, „закон говори“ да је не може дорађивати било која друга ИТ фирма.

Иако су набавке без тендера законски дефинисана ствар, ово значи да ће све будуће послове, који такође могу коштати милионе, спроводити управо фирма Брнабићкиног брата. Ассецо је „искључиви и једини носилац свих права интелектуалне својине на овом програму“, такође је наведено у уговору.

Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

FOTO: Privatna arhiva

Апликацију је требало дорадити због програма подршке привреди који је усвојила Влада и, како се у документу наводи, подразумева усклађивање апликације са функционалностима електронске писарнице. За ову корекцију Ассецо је тражио 22.600.000 динара, а Комисија је од Ассеца тражила да спусти цену, што је фирма одбила.

– Ассецо СЕЕ има вишедеценијско искуство у реализацији оваквих пројеката у земљама у региону и широм Европе и на основу тога као и тржишне вредности самог посла припремљена је финална понуда у складу са Законом о јавним набавкама. Након достављене понуде, донета је одлука од стране Агенције да се поступак обустави – рекли су за Директно.рс из ове компаније.

Милиони за фирму брата Ане Брнабић без тендера!

FOTO: Privatna arhiva

На питање да ли је ова компанија привилегована, чињеницом да ће све будуће дораде обављати искључиво она, из Ассецо СЕЕ наводе да је ова фирма носилац права интелектуалне својине на предметном ДМС решењу.

– У складу са прописима Републике Србије и опште прихваћеним принципима заштите права интелектуалне својине, само носилац овог права има овлашћење да мења ауторско дело. Иста права имају сви аутори па се стога не ради о било којој привилегији компаније Ассецо СЕЕ – кажу из ове компаније.

Ово је иначе ко зна који пут пут да неко од чланова породице Брнабић добија послове државних фирми, а премијерка је својевремено рекла да ће сваки тендер који добије фирма њеног брата проследити Агенцији за борбу против корупције.

– Уколико на тендеру као извођач победи Асецо СЕЕ, чији је директор мој рођени брат, ја треба о томе да обавестим Агенцију да би она узела документацију на увид и проценила независно да ли је тај посао намештен или није – казала је својевремено Брнабић.

Да ли ће и овај финансијски прилив фирми њеног брата пријавити Агенцији за борбу против корупције остаје да видимо.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!