ЗАХТЕВ за хитним обустављањем свих истраживања и трајном забраном експлоатације руде јадарита
фото: Подрињски Антикорупцијски Тим / Фејсбук

ЗАХТЕВ за хитним обустављањем свих истраживања и трајном забраном експлоатације руде јадарита

Након скоро више од деценије ћутања о планирању отварања рудника и не предузимања свега што је било потребно да становнике града обавестите о плановима као и могућим последицама оваквог пројекта, удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство били су приморани да ширу јавност обавесте о плановима страних корпорација на нашој територији, ангажују стручну јавност и институције у утврђивању основаних сумњи у резултате пројекта „Јадар“.

Након научног скупа „Пројекат „Јадар“ – Шта је познато?“ одржаног 6. и 7. маја 2021. у Српској академији наука и уметности, сумње су постале чињенице.
Захваљујућу стручњацима ове земље, САНУ, као и велики број појединаца, удружења и покрета јасно су се изјаснили заузевши став би остваривање пројекта довело до иреверзибилних последица по Природу, а самим тим и по људе.

Став науке и народа је јасан, пројекат је непожељан. Наше основно људско право је да не прихватимо на својој земљи оно што не желимо, а Ваша дужност да овакве штетне пројекте не спроводите на силу чиме се крше бројни чланови Устава Републике Србије.

Осим тога, обавештавамо Вас да ћемо у најкраћем року уложити захтев за стављање ван снаге илегално (противзаконито) усвојеног Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“, који је толиким и таквим противзаконитим актима усвојен да би Ваше неделовање против овог правног акта имало све елементе саглашавања са противзаконитим и противуставним деловањем Владе Републике Србије, што ће довести до Ваше солидарне одговорности за противзаконита деловања која проистичу из овог акта, и сматраћемо вас суодговорним за овај акт и његове последице.
Подсећамо да је одлука о измени трасе пута Лозница-Ваљево коју сте донели у октобру 2020. илегално и недемократски донешен акт који тражимо да ставите ван снаге. У супротном, бићемо принуђени да ту одлуку поднесемо на преиспитивање вишим инстанцама. Сматрамо да је овај пројекат измене трасе пута економски и еколошки непотребани да заправо представља директну пљачку народног новца. Тражимо од Вас да га повучете јер директно штети развоју села у Јадру и Мачви.

Грађани Мачве, а посебно Шапца као и целе Србије слажу се са овим захтевима и апсолутно захтевају исто што и ми сматрајући да град Лозница не може доносити одлуке које ће страховито утицати на пољопривреду, водоснабдевање, живи свет у реци Дрини, која је подсећамо, међународна река.

Захтевамо апсолутну заштиту свих 145 строго заштићених биљних и животињских врста и свих непокретних објеката културно-историјског наслеђа које су наши преци сачували. Верујемо да знате да је Република Србија потписник бројних међународних конвенција које је такође ратификовала што јој ставља у обавезу да их се придржава и поштује пред међународном заједницом.
Како је улог превелик, обавештавамо Вас да наша удружења и народ Јадра, Рађевине и Србије неће одустати. Да бисмо избегли могуће нежељене ефекте, овим путем од Вас захтевамо да наше јасно изнете захтеве испуните и да нас о томе обавестите писмено у што краћем року на следећу адресу:

zastitimojadariradjevinu@gmail.com
office.kors@gmail.com

Заштитимо Јадар и Рађевину
Коалиција за одрживо рударство у Србији
Покрет Ослобођење
Покрет Буђење
Народна странка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Телеком Србија срља у пропаст: Дуг увећан за милијарду и 150 милиона евра

Телеком Србија срља у пропаст: Дуг увећан за милијарду и 150 милиона евра

У протеклих неколико година Телеком Србија је агресивним наступом на тржишту мултимедијских услуга и ширењем …

Вучић и Мило у паници: Америчке службе чешљају "БГД на води", највећу праоницу новца у Европи!

Вучић и Мило у паници: Америчке службе чешљају “БГД на води”, највећу праоницу новца у Европи!

Пре седам дана, портал Нова.рс обратио се прес служби Београда на води с питањем да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *