Запослени у Kатастру настављају штрајк и после састанка са министром: Влада није испунила обећања

0
(0)

Ни после више састанака са министром за рад Зораном Ђорђевићем, представници штрајкачког одбора Републичког геодетског завода (РГЗ) нису донели одлуку о прекиду штрајка. Kако су саопштили, ставови две стране су „прилично приближени“, али није дошло до коначног договора.

„Одлука штрајкачког одбора је остала непромењена – штрајк се наставља“, пише у саопштењу штрајкачког одбора.

Запослени у РГЗ штрајкују од краја прошле године са захтевом да им се повећа плата и приме нови људи. Штрајк је накратко био прекинут, јер су представници штрајкачког одбора потписали Споразум са Владом. Међутим, радници тврде да се Споразум не поштује, па су поново донели одлуку о прекиду рада.

Пре недељу дана су нови почели преговори с надлежним министром Зораном Ђорђевићем, а уочи сусрета он је изјавио да „Споразум мора бити спроведен”. Ипак, после првог састанка радници су остали незадовољни, а штрајк настављен.

У петак су представници штрајкачког одбора одржали састанак на којем су разматрали захтев министра Ђорђевић и председнице Владе Ана Брнабић за обуставу штрајка. На том састанку констатовали су да Влада Србије није испунила обећања која им је дала.

„Није извршена уплата умањених примања запосленима у Новом Саду и Србобрану, а ангажовани нису враћени на стара радна места“, саопштили су из штрајкачког одбора и наставили штрајк.

Истог дана, у вечерњим сатима, представници Одбора позвани су на још један састанак с министром Ђорђевићем, у који се укључиивала и премијерка Ана Брнабић. Састанак се наставио и сутрадан, али договор није постигнут.

Штрајкачки одбор синдиката „Независност” РГЗ и Јединствена организација синдиката РГЗ започели су штрајк 6. децембара 2018. године, са захтевом да се повећају плате и прими одређен број људи како би се растеретили посла садашњи радници.

Након разговора са министром за рад Зораном Ђорђевићем и представницима Kабинета председнице Владе, запослени у Републичком геодетском заводу прекинули су штрајк 21. јануара.

Међутим, 27.фебруара синдикати су поново започели штрајк, због тога што, како су тада објаснили, Завод „није извршио корекцију” умањених јануарских примања запослених.

РГЗ је, демантујући такве оптужбе синдиката, у марту затражио од Државног првобранилаштва да поднесе кривичне пријаве против руководства Штрајкачког одбора због кршења Закона о штрајку.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕКИД ПРОИЗВОДЊЕ: Радници Фијата од понедељка на плаћеном одсуству

1 (1) РАДНИЦИ компаније „Фијат Kрајслер аутомобили Србија“ у Kрагујевцу од 20. до 31. јула …

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend