Закон о пореклу имовине се не односи на политичаре

0
(0)

Организација Транспарентност Србија упутила је Министарству правде сугестије на Нацрт закона о пореклу имовине и посебном порезу у којима је навела да он не садржи норме у вези са онима најподложнијим корупцији – јавним функционерима.

ТС је навела да се одредбе у једнакој мери могу применити на било којег грађанина Србије и указала да је по у ревидираном Акционом плану за Поглавље 23 јасно да Србија неће у скорије време увести кривично дело „незаконитог богаћења“.

Ако је нелегално, чему опорезивање?

ТС је указала и на огромну разлику између пореске стопе предвиђене Законом о пореском поступку и пореској администрацији и актуелним нацртом. ЗПППА је предвиђао 10, односно 15 одсто, а у нацрту је за „посебан порез“ пореска стопа 75 одсто. „Овако висока пореска стопа има све карактеристике казне и зато се тешко може бранити њен опстанак у закону са становишта сврхе постојања пореза и јединства правног система. С друге стране, ако је оправдање за казнени порез то што је власник прекршио закон, онда би једино смислено било одузети му целу незаконито стечену имовину (100 одсто), а не оставити му једну четвртину незаконитог прихода“, истакли су из ТС.

„Имајући ово у виду, Нацрт би требало кориговати тако да добије елементе на основу којих би допринео борби против корупције, нпр. обавеза укључивања јавних функционера, бивших јавних функционера, јавних службеника који су обављали одређене послове у план контроле, повезивање контроле на основу овог закона са онима које се врше на основу Закона о Агенцији за борбу против корупције, као и са роковима који су постојали за пријављивање имовине и прихода јавних функционера (од 2004)“, објавила је ТС.

Та организација је оценила да образложење у Нацрту да се законска решења односе на све грађане како би се искључила селективност у примени звучи „невероватно“, јер није реално очекивати да се провери имовина свих обвезника.

Због тајкуна изменити Закон о пореклу имовине

Kао проблематично решење, ТС је издвојила и то што се претходни поступак контроле спроводи на основу „годишњих смерница које доноси директор Пореске управе, на основу анализе ризика“, при чему „годишње смернице нису јавно доступне“.

„Одредба о тајности елемената за планирање контроле је лоша. Наиме, уколико ови подаци не буду доступни јавности, само ће се појачати сумње које су и иначе присутне, а за које су повода дали управо представници власти, да ће се на мети провера наћи неки од њихових виђенијих политичких противника“, навела је ТС.

Цео текст дописа, са свим предлозима објављен је на сајту ТС.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

2 Коментара

  1. Onda je apsolutno nepotrebno doneti Zakon o poreklu imovine, Korupcija i nezakonito bogaćenje su baš u toj grupaciji najveći.

  2. i ne treba ispitivanje porekla njihove imovine, od njih imovinu oduzeti i o bandedru okaciti a rodbinu koja krije njihovu imovinu zauvek proterati. — zar sa banditima koji vrse genocid nad Srbskim Narodom imamo sta razgovarati. — prestanite tu pogan titulovati, ime pogano spominjati i njihove odvratne majmunske likove prikazivati. — dosta ponizenja vec vatajte buzdovane, maljeve, vile i cuskije i branite svoju decu, svoja imanja, svoju zemlju i svoj zivot. — rat izmedju njih i nas je poceo; ili mi ili oni.
    — kerovi im jebali mater pokvarenu. PU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend